Είναι εντάξει να είσαι παχύσαρκος; Η σκληρή αλήθεια!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το body positivity ξεκίνησε ως ένα ισχυρό αντίδοτο στην εμμονή των μέσων ενημέρωσης με τα σκελετωμένα μοντέλα και τα κορίτσια με γκλάμουρους στυλ.

Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες με αναλογίες που δεν είναι σαν την Barbie να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, το κίνημα έχει επιτεθεί στα ακατόρθωτα πρότυπα ομορφιάς που αντιμετωπίζουμε στις διαφήμισεις, το branding και όχι μόνο, επικρίνοντας τα πάντα, από την τάση του thigh gap μέχρι την αποτοξίνωση με πράσινο χυμό.

Η επιτυχία του οδήγησε σε μια σειρά θετικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για απαγόρευση της χρήσης μοντέλων με λεπτές σιλουέτες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θετικότητα του σώματος έχει πυροδοτήσει μια αντίδραση ενάντια στο κίνημα της καθαρής διατροφής, με ειδικούς στον τομέα της υγείας να συνδέουν τις αμφισβητούμενες διατροφικές συμβουλές με την αύξηση των διατροφικών διαταραχών όπως η ορθορεξία.

Όμως, καθώς απομακρυνόμαστε από τα κοκαλιάρικα πρότυπα της δεκαετίας του 2000 και αγκαλιάζουμε διαφορετικά «σχήματα και μεγέθη», μια ομάδα ακτιβιστών έχει πάει τα πράγματα ένα βήμα προς τα άκρα. Το κίνημα αποδοχής του πάχους στοχεύει στην κανονικοποίηση της παχυσαρκίας, υποχρεώνοντας όλους να πιστεύουν ότι είναι καλό να έχεις περιττό είναι λίπος. Με όρους όπως “straight size” και "Fat Pride", ορισμένοι influencers παρομοιάζουν τις έγκυρες ανησυχίες των ειδικών στον τομέα της υγείας για την παχυσαρκία με εγκλήματα μίσους προς τα υπέρβαρα άτομα.

Η κωμικός Sofie Hagen κατηγόρησε πρόσφατα μία έρευνα για τον καρκίνο για εκφοβισμό προς τους υπέρβαρους ανθρώπους, αφού ο φορέας που πραγματοποίησε την έρευνα ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και παχυσαρκίας. Μέσα από μια σειρά από επικριτικά tweets, επιτέθηκε στην οργάνωση για τα καταστροφικά μηνύματά της, υποστηρίζοντας ότι το πάχος δεν ισούται με ανθυγιεινό σώμα.

Αν και κανείς δεν πρέπει ποτέ να εκφοβίζεται για το βάρος του ή τις διατροφικές του επιλογές, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ευαισθητοποίησης για την υγεία και bulling. Η έρευνα για τον καρκίνο δεν επέκρινε ένα συγκεκριμένο άτομο για υπέρβαρο, αλλά επεσήμανε ότι η παχυσαρκία είναι πλέον η δεύτερη κύρια αιτία καρκίνων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, γεγονός που γνωρίζει μόνο το 15% του βρετανικού κοινού.

Τα φάρμακα, η ψυχική υγεία, η κοινωνική αποδοχή, η αυτοεκτίμηση και η γενετική προδιάθεση όλα παίζουν ρόλο στην ικανότητά μας να ελέγχουμε το βάρος μας και η επικριτικότητα δεν είναι ποτέ μια εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά το να υποδηλώνεις ότι το μέγεθος XXXLarge είναι εξίσου υγιές με το μέγεθος Medium δεν είναι ένα θετικό μήνυμα, είναι μια ανεύθυνη μορφή άρνησης.

Σύμφωνα με το NHS, βρισκόμαστε στα χέρια μιας επιδημίας παχυσαρκίας, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στις ήδη ταλαιπωρημένες υπηρεσίες υγείας. Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι νοσοκομειακές εισαγωγές που σχετίζονται με το βάρος αυξήθηκαν κατά 18% κατά το προηγούμενο έτος, με περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των Βρετανών ενηλίκων να ταξινομούνται ως παχύσαρκοι. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία μέτρησε τη μεταβολική υγεία περισσότερων από 17.000 ερωτηθέντων, έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά και θεωρούν τους εαυτούς τους " fat but fit " εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 28% περισσότερο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αδύνατα άτομα. Εκτός από τη σύνδεση με τον διαβήτη, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για την οστεοαρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τα προβλήματα αναπνοής, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις. Ενώ το να είσαι αδύνατος δεν θα σου εξασφαλίζει αυτόματα μια μακρά, ξέγνοιαστη ζωή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι υψηλότεροι για τους παχύσαρκους ανθρώπους.

«Η παχυσαρκία είναι μεγαλύτερη απειλή για τους millennials από την κάνναβη και αυτό είναι παράλογο.»

Simon Jenkins

Οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία δεν έχουν σχεδιαστεί για να κολακεύουν τον εγωισμό των ανθρώπων, αλλά για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Με την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2007, οι λάτρεις του καπνού έφυγαν από την πίσω πόρτα. Το κάπνισμα είναι ένας εθισμός που πολλοί αγωνίζονται να ελέγξουν, αλλά δεν το γιορτάζουμε με viral καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δεν μιλάμε για “smoking pride”. Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι καπνιστές μπορούν να τρέξουν 10 km ή να ζήσουν μέχρι τα 90, αναγνωρίζουμε ότι οι συνολικοί κίνδυνοι της συνήθειας του καπνίσματος είναι υψηλοί και αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ενός πρόωρου θανάτου. Τι κάνει λοιπόν την παχυσαρκία διαφορετική;

Είτε θέλουμε να ξεσπάσουμε σε 3 κιλά σοκολάτας, είτε να πίνουμε μέχρι να κάνουμε εμετό στην μπανιέρα ή να φουσκώσουμε τα πνευμόνια μας με καρκινογόνο πίσσα, ως ενήλικες είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Όμως, ενώ το σώμα είναι η αποκλειστική μας ευθύνη, ενθαρρύνοντας ενεργά τις ανθυγιεινές επιλογές του τρόπου ζωής και την άρνηση των κινδύνων για την υγεία σε έναν δημόσιο χώρο δεν προωθεί τη θετικότητα του σώματος - αλλά δίνει το πράσινο φως σε διαφορετικά είδη διατροφικών διαταραχών.

Πηγή: www.theguardian.com «It’s not fine to be fat. Celebrating obesity is irresponsible»

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ