To μυαλό σου δε θέλει να γυμναστείς. Αλλά γιατί;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον έρωτα που έχεις με τον καναπέ σου.

Γιατί η γυμναστική είναι τόσο δύσκολη; Παρά τα πολυάριθμα οφέλη της, πολλοί δυσκολεύονται να εντάξουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή τους ρουτίνα. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει εξήγηση: Αυτή η απροθυμία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών περιορισμών, των επιλογών του τρόπου ζωής, αλλά ακόμη και του ίδιου μας του εγκεφάλου.

Οι φυσικοί περιορισμοί και οι ανησυχίες για την υγεία μπορούν να αποτρέψουν τα άτομα από το να ασκούνται τακτικά, ειδικά αν έχουν χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά δίνει προτεραιότητα στις καθιστικές δραστηριότητες, όπως οι πολλές ώρες εργασίας και η εξάρτηση από τα μέσα μεταφοράς, καθιστώντας ευκολότερη την επιλογή της ξεκούρασης έναντι της κίνησης.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Παραδόξως, ο εγκέφαλός μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποστροφή μας προς την άσκηση. Εξελικτικά, οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να εξοικονομούν ενέργεια όποτε είναι δυνατόν, οδηγώντας σε μια φυσική τάση προς την ανάπαυση. Αυτό το ένστικτο μπορεί να δυσχεράνει την παράκαμψη της παρόρμησης για καθιστική ζωή και την προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα.

Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και η αυτοαντίληψη συμβάλλουν περαιτέρω στην απροθυμία μας για άσκηση. Οι αρνητικές εμπειρίες στο μάθημα της γυμναστικής ή στις αθλητικές ομάδες μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμες εντυπώσεις που επηρεάζουν το κίνητρό μας να γυμναστούμε ως ενήλικες. Επιπλέον, τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να ασκούνται μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια συνεπή ρουτίνα.

Πώς θα αναδιαμορφώσεις την αντίληψή σου για τη γυμναστική
Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με χαμηλές προσδοκίες και να χτίσεις σταδιακά την "εμπιστοσύνη". Η αναγνώριση και η αποδοχή της φυσικής κλίσης του εγκεφάλου μας προς την ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συναισθήματα ενοχής ή ανεπάρκειας που σχετίζονται με τη γυμναστική. Η αναδιαμόρφωση της αντίληψής μας για την άσκηση και η εξεύρεση ευχάριστων τρόπων κίνησης μπορεί επίσης να κάνει τη σωματική δραστηριότητα πιο ελκυστική.

Η ενσωμάτωση της άσκησης σε κοινωνικές ή καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα και να την κάνει να μοιάζει λιγότερο με αγγαρεία. Κατανοώντας τις τάσεις του εγκεφάλου μας και εφαρμόζοντας εξατομικευμένες στρατηγικές, μπορούμε να κάνουμε την άσκηση ένα πιο διαχειρίσιμο και ευχάριστο μέρος της ζωής μας.

Τελικά, η υπέρβαση των ψυχολογικών εμποδίων για την άσκηση απαιτεί υπομονή και πειραματισμό με διαφορετικές προσεγγίσεις. Με την αντιμετώπιση αυτών των εσωτερικών εμποδίων, μπορείς να κάνεις ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση ενός πιο υγιούς και δραστήριου τρόπου ζωής.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ