Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γυμναστική μετά από ένα κρυολόγημα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ειδικά αυτή την περίοδο οι ιώσεις, η γρίπη και τα κρυολογήματα ταλαιπωρούν πολλούς. Ωστόσο δεν είναι πάντα απαραίτητο να βάζετε την άσκηση σε παύση όταν αρρωσταίνετε, αλλά επίσης θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα πριν επιστρέψετε στην κανονική σας άθληση όταν αναρρώσετε.

«Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι άρρωστος ή να αισθάνεται υποτονικός. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε γρήγορα τον εαυτό σας να νιώσει καλά και να έχετε τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή που χρειάζεστε για να επιστρέψετε ξανά στην κορυφή σε ελάχιστο χρόνο», είπε στο Fox News Digital ο Teddy Savage, προπονητής στο Planet Fitness.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε όσον αφορά στην άσκηση κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης.

Μιλήστε με το γιατρό σας

«Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την κατάλληλη έγκριση από τον γιατρό σας πριν επιστρέψετε σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα», συνιστά ο Savage.

Σε γενικές γραμμές, η ήπια ή μέτρια άσκηση είναι πιθανώς καλή όταν υπάρχουν μόνο ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή, ρινική συμφόρηση και φτέρνισμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμολόγων. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάτε με τέρμα το γκάζι.

Σκεφτείτε να μειώσετε το μήκος και την ένταση για να αποφύγετε τραυματισμό ή τον κίνδυνο να μετατραπεί το κρυολόγημά σας σε κάτι πιο σοβαρό όταν αρρωστήσετε. Για παράδειγμα, αντί να τρέξετε, σκεφτείτε μια βόλτα για περπάτημα.

Εξετάστε τον λαιμό σας

«Συνήθως χρησιμοποιώ τον λαιμό μου για να ελέγξω την κατάστασή μου», είπε στο Fox News Digital ο William Roberts, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM) και πρόσθεσε:

«Εάν έχετε πυρετό ή συμπτώματα στον λαιμό ή πιο κάτω, όπως πονόλαιμο, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, τότε δεν θα πρέπει να ασκηθείτε μέχρι να αισθανθείτε καλά ή να σας έχει δώσει την άδεια ο γιατρός σας. Εάν τα συμπτώματά σας είναι πάνω από το λαιμό, μπορείτε να συνεχίσετε την άσκησή σας (αν δεν σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα), ίσως σε χαμηλότερη ένταση».

«Ούτε οι αθλητές δεν προπονούνται όταν τα συμπτώματα είναι κάτω από τον λαιμό (πυρετός/ρίγη, πόνοι στο σώμα, κόπωση, πονόλαιμος, πρησμένοι λεμφαδένες, βήχας/συριγμός, διάρροια/πόνος στο στομάχι)», εξηγεί με τη σειρά του Δρ. Matthew Silvis, παθολόγος στο Penn State Health στην Πενσυλβάνια.

Σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι σε όλο το σώμα ή στομαχικές διαταραχές σημαίνουν ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από την άσκηση για να αφήσετε το σώμα να θεραπευτεί. Επιπλέον, η Mayo Clinic σημειώνει να αποφεύγετε την άσκηση με άλλα άτομα εάν έχετε COVID-19 ή άλλες μεταδοτικές ασθένειες.

Ακούστε το σώμα σας

Πρέπει να ακούμε τι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας, συνιστούν οι ειδικοί. Για παράδειγμα, αν νιώθετε πολύ άρρωστοι για να γυμναστείτε, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Η απόδοσή σας στην άσκηση δεν θα μειωθεί εάν κάνετε μερικές διακοπές για να βελτιωθείτε, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, ξεκινήστε σταδιακά ξανά την κανονική σας ρουτίνα άσκησης.

Ξεκινήστε με άσκηση χαμηλού αντίκτυπου

«Μόλις λάβετε την άδεια του γιατρού, δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου για να ανακτήσετε με ασφάλεια τη δύναμη, την αντοχή και την ενέργειά σας», είπε ο Savage.

Αρχικά ξεκινήστε με μια άσκηση χαμηλής έντασης που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, όπως το περπάτημα στον διάδρομο. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να έχει τον έλεγχο της ταχύτητας και της κλίσης, ενώ γυμνάζει με το σύνολο του σώματος, εστιάζοντας στην αναπνοή και επιτρέποντας στο καρδιαγγειακό σύστημα να επιστρέψει σταδιακά.

Όταν συνεχίσετε την προπόνηση ενδυνάμωσης, βεβαιωθείτε ότι δεν προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα. Ο Savage συνέστησε την αποφυγή μεγάλων βαρών. Αντίθετα επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που βάζουν τους μύες σε θετικό στρες.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε εξοπλισμό ενδυνάμωσης που υποστηρίζει τη στάση σας και επιλέξτε ένα ελαφρύτερο βάρος για να ξεκινήσετε.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε μεγαλύτερες περιόδους ανάπαυσης μεταξύ των σετ για τουλάχιστον 60 έως 90 δευτερόλεπτα για να αποφύγετε τον πειρασμό της υπερβολικής προπόνησης -και επίσης να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πάρει ανάσα.

Θυμηθείτε να ενυδατώνεστε

«Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για να ανακτήσετε την υγεία σας μετά την ασθένεια», σημείωσε ο Savage και πρόσθεσε: «Κρατήστε το νερό στο χέρι και πιείτε μικρότερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας αντί να περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε δίψα».

Υπενθυμίζει επίσης στους ανθρώπους να αφήνουν χρόνο στο τέλος της προπόνησης για να τεντωθούν, να επιβραδύνουν την αναπνοή και να ακούσουν το σώμα τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ