Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Ειδική προπόνηση για το κάθε άθλημα

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα τελευταία χρόνια και με την εισαγωγή της τεχνολογίας αλλά και με την γενικότερη μόδα στο fitness η προπόνηση για ένα συγκεκριμένο άθλημα έχει διαφοροποιηθεί πολύ. Αυτό  μπορεί να έχει είτε αρνητικά είτε θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της απόδοσης , εξαρτάται από το πόσο μπορεί ο καθένας προπονητής να επηρεαστεί. Ας τα πάρουμε από την αρχή με κάποια παραδείγματα..

Οι ιμάντες ενδυνάμωσης έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών αθλητών κυρίως ομαδικών αθλημάτων. Δεν γίνεται όμως να χρησιμοποιείς μόνο αυτό το είδος προπόνησης και να πιστεύεις ότι θα έχεις αποτελέσματα για την μεγιστοποίηση της απόδοσής σου. Μπορείς να καταφέρεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα αλλά έως ένα βαθμό. Είναι αρκετά λειτουργικό και εύκολα κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Οι έρευνες που έχουν γίνει με ιμάντες ενδυνάμωσης είναι πειράματα για μικρό χρονικό διάστημα και με χαμηλού επιπέδου συμμετέχοντες (φυσικής κατάστασης). Οπότε δεν μπορείς να πιστεύεις ότι μόνο με ιμάντες ενδυνάμωσης θα πετύχεις το καλύτερο δυνατό για την αύξηση της απόδοσης σου. Ωστόσο είναι ένα ακόμη εργαλείο που με τις κατάλληλες ενέργειες θα μπορέσει να προσθέσει κάτι στην αύξηση της απόδοσής σου.


Λειτουργικότητα- Πρακτικό
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις μικρές ηλικίες καθώς όλες οι ασκήσεις γίνονται με το βάρος του σώματος
Εύκολα κανείς μαθαίνει τις ασκήσεις με μια κατάλληλη καθοδήγηση
Μπορείς να έχεις προσαρμογές ως ένα σημείο (το σώμα πάντα έχει την τάση να προσαρμόζεται σε εξωτερικά ερεθίσματα γι αυτό χρειάζεται η εναλλαγή έντασης-ποσότητας)

 

 
Ας περάσουμε τώρα στην προπόνηση σε ασταθείς επιφάνειες που μπορεί να επιτευχθεί με γνωστά μέσα όπως bosu, δίσκοι ισορροπίας, training mat ,τραμπολίνα κτλπ. Αρκετοί προπονητές χρησιμοποιούν τέτοιους είδους μεθόδους, προσπαθώντας να μειώσουν το κίνδυνο τραυματισμού των αθλητών τους ή και μετά από κάποιο τραυματισμό για να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ;ίσως να υπάρξει μείωση στις πιθανότητες τραυματισμού, αλλά και πάλι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χωρίς προπόνηση ενδυνάμωσης οι πιθανότητες για τραυματισμό είναι μεγάλες. Ακούμε συνεχώς την λέξη ειδική προπόνηση για το κάθε άθλημα και ότι οι αθλητές θα πρέπει να προπονούνται πάνω σε αυτό . Πως όμως θα βοηθήσει η προπόνηση σε ασταθείς επιφάνειες για παράδειγμα έναν υγιή ποδοσφαιριστή να μειώσει την πιθανότητα για κάποιο διάστρεμμα με τον να τον βάζουμε ισορροπία στο bosu ή κάνοντας κάποιες πιο ειδικές ασκήσεις στο φυσικό χώρο του αθλήματος ; Σίγουρα μπορείς να έχεις κάποιες νευρομυικές προσαρμογές με ασκήσεις σε ασταθείς επιφάνειες αλλά ο αθλητής δεν παίζει ποδόσφαιρο πάνω σε μπάλες με αέρα...κλείνοντας για τις ασταθείς επιφάνειες , προσαρμογές θα υπάρχουν σε υγιείς και μη αθλητές, αλλά θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας συνδυασμός και πιο ειδική προπόνηση που θα ανταποκρίνεται  στη ρεαλιστικότητα του κάθε αθλήματος.


Νευρομυικές προσαρμογές
Διασκεδαστικό για τους αθλητές
Λειτουργικότητα εάν συνδυαστεί και με πιο ειδικές ασκήσεις για το άθλημα


 


Η προπόνηση δύναμης παίζει το σημαντικότερο ρόλο ώστε ένας αθλητής να αναδειχθεί και να φτάσει ψηλά. Αρκετοί αθλητές και προπονητές έχουν άγνοια για το πόσο σημαντική είναι η δύναμη σε όλα τα αθλήματα ομαδικά και μη. Θα επικεντρωθούμε περισσότερο σε ομαδικά γιατί εκεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αρκετές ομάδες σταματάνε την προπόνηση δύναμης στην αγωνιστική περίοδο με αποτέλεσμα οι αθλητές να έχουν εκτελέσει κάποιες προπονητικές μονάδες δύναμης μόνο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η προπόνηση δύναμης κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου συμβάλει στη διατήρηση της υψηλής αγωνιστικής ετοιμότητας των αθλητών και στην πρόληψη τραυματισμών. Ωστόσο, η προπόνηση ενδυνάμωσης σε μηχανήματα δεν ανταποκρίνεται στη ρεαλιστικότητα σχεδόν κανενός αθλήματος. Η προπόνηση πρέπει να γίνεται κυρίως με ελεύθερα βάρη και ο προπονητής να επιλέγει ασκήσεις που έχουν σχέση με το άθλημα..  Οπότε ασκήσεις ενδυνάμωσης σε μηχανήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικές για το κυρίως πρόγραμμα ή και καθόλου..


Τελευταία ακούγεται η προπόνηση για crossfit κτλπ.. Και πάλι θα επανέλθουμε στο ότι ο κάθε αθλητής θα πρέπει να κάνει ειδική προπόνηση για το άθλημα που θέλει και όχι μόνο μιας έντονης μορφής κυκλική προπόνηση!(αρκετά οφέλη για όσους το δοκιμάζουν, οι αθλητές κυρίως του στίβου το γνωρίζουν διότι όλοι από μικροί έχουν εκτελέσει τέτοιου είδους προπόνηση)!!

1. Ο κάθε προπονητής θα πρέπει να βάζει στόχους και να βρίσκει τα κατάλληλα μέσα για να τους πετύχει, να υπερασπίζεται την φιλοσοφία του , να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και να είναι σε θέση να υπερασπίζεται τις μεθόδους που ακολουθεί.

2. Η αρχή για ένα πετυχημένο πρόγραμμα είναι ο καθορισμός των στόχων που θέλεις να πετύχεις την συγκεκριμένη περίοδο που διανύεις.

3. Η μεγαλύτερη βελτίωση ενός αθλητή γίνεται στο χώρο προπόνησης του και μεγάλη σημασία έχει το επίπεδο των συμπαικτών του.

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Χτίστε μπράτσα στα σοβαρά με το σύστημα έκρηξης-αντοχής
  • Τι πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε προπόνηση στο κρύο
  • Με ποιες τροφές θα αυξήσεις την όρεξη για προπόνηση
loading...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πόση άσκηση είναι αρκετή; ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ »