Υπάρχει φιλία μεταξύ Ανδρών και Γυναικών;

  • Κατηγορία Sex
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από τον καιρό της ταινίας «Όταν ο Χάρι Γνώρισε την Σάλι», οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες έχουν συλλογιστεί βαθιά αυτό το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι δυνατόν να υπάρξει φιλία με κάποιον του αντίθετου φύλου; Πολλές φορές, η απάντηση που παίρνετε μπορεί να εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε. Οι γυναίκες έχουν την τάση να απαντούν με ένα μεγάλο «ναι»! Μπορούμε να βγάλουμε έναν κατάλογο από άνδρες τους οποίους αντιλαμβανόμαστε ως πλατωνικούς φίλους. Οι άνδρες, όμως, φαίνεται να υποστηρίζουν ένα εμφατικό «όχι», καθώς οι φιλίες τους με γυναίκες μπορεί να αντανακλούν σχέσεις που αναπτύχθηκαν αντί για τις ρομαντικές φιλοδοξίες που μπορεί να είχαν με αυτές τις εν λόγω γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ένας άνδρας μοιράστηκε στη Ψυχολόγο Azadeh Aalai, Ph.D. ότι θα ήταν στην ευχάριστη θέση να καταστρέψει μια σειρά από φιλίες του με γυναίκες από το να κάνει σεξ μαζί τους. Ομοίως, όταν έγινε το ίδιο ερώτημα σε γυναίκα, απάντησε ένα εμφατικό «όχι».

Μπορεί να είναι, όμως, πραγματικά τόσο απλό; Μήπως οι άνδρες έχουν απώτερα κίνητρα όταν συναναστρέφονται με γυναίκες; Σίγουρα το αντίθετο επίσης αληθεύει: οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν σχέσεις με άνδρες με την ελπίδα να αναπτυχθούν σε ρομάντζο. Αυτό, φυσικά, φέρνει παρακινδυνευμένες επιπλοκές για τα άτομα που συνδέονται, αλλά εξακολουθούν να φιλοδοξούν στη διατήρηση της φιλίας με το αντίθετο φύλο. Υπάρχει πιθανότητα ο/η σύντροφος ή σύζυγος να βλέπει μια φιλία με καχυποψία; Είναι ακατάλληλο μία ελεύθερη γυναίκα να διατηρεί φιλία με παντρεμένους άνδρες, ή το αντίστροφο;

Δεν μπορεί να αφορά μόνο το σεξ, έτσι; Για παράδειγμα, η βιβλιογραφία της διαπροσωπικής έλξης έχει καταγράψει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι άνδρες δείχνουν να αξιολογούν υψηλότερα τις φιλίες τους με άλλες γυναίκες. Οι φιλίες με γυναίκες πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως πιο οικείες και λιγότερο ανταγωνιστικές, ιδίως σε σχέση με το πώς οι άνδρες βλέπουν τις φιλίες με άλλους άνδρες. Έτσι, υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός από τον ρομαντισμό, το οποίο κερδίζουν οι άνδρες από τις φιλίες τους με το αντίθετο φύλο. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι μπορούμε δικαιολογημένα να είμαστε φίλοι;

Σχετικά πρόσφατη έρευνα μπορεί να ρίξει λίγο φως σε αυτό το θέμα. Και στην πραγματικότητα, φαίνεται να συνηγορεί σε αυτό που θα περιμέναμε: δηλαδή, όταν ρωτήθηκαν για τις φιλίες τους, οι άνδρες ανάφεραν μεγαλύτερη σεξουαλική έλξη προς τις φίλες τους από ότι οι γυναίκες σχετικά με τους άνδρες φίλους τους. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι άνδρες υπερεκτιμούν το πόσο πραγματικά έλκονται από τις γυναίκες φίλες τους. Με άλλα λόγια, οι άνδρες προβάλλουν τη σεξουαλική έλξη προς τις φίλες τους. Έτσι, ίσως είναι λίγο αφελής από εμάς τις γυναίκες που πιστεύουν ότι οι άνδρες φίλοι μας δεν θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να ελκύονται από εμάς, επειδή θεωρούμε ότι το πώς νιώθουμε εμείς είναι αμοιβαίο και από τους άνδρες φίλους μας.

Οι μελέτες αυτές αναπτύχθηκαν για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα του κατά πόσον ή όχι είναι εφικτή η δημιουργία τέτοιων φιλικών σχέσεων. Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένους κίνδυνους στις φιλίες αντίθετων φύλων. Για παράδειγμα, τα άτομα που ανέφεραν σεξουαλική έλξη προς τους/τις φίλους/ες τους, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν δυσαρέσκεια στις παρούσες ρομαντικές τους σχέσεις. Έτσι, αυτή η υποψία ενός ή μίας συντρόφου μπορεί στην πραγματικότητα να έχει βάση – φιλίες με το αντίθετο φύλο έχουν τη δυνατότητα να είναι επικίνδυνες για μια παρούσα ρομαντική σχέση.
Παρά τις έρευνες, το ερώτημα αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να συζητείται για τα επόμενα χρόνια. Η απάντηση μας σε αυτή την κλασσική συζήτηση συχνά μειώνεται στο εάν ή όχι ήμασταν σε θέση να διατηρήσουμε πλατωνικές φιλίες στη δική μας ζωή. Ωστόσο, εν άγνοια του καθενός από εμάς, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κάτω από την επιφάνεια μερικών από αυτών των φιλικών σχέσεων, από ότι αντιλαμβανόμαστε.


Πηγή: Psychologytoday.com

http://fit-blaster.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τρεις τροφές που δεν βοηθούν τη λίμπιντο
  • Οι ηλικιωμένοι κάνουν περισσότερο σεξ απ' ότι οι νέοι
  • Τόσο «πρέπει» να διαρκεί το σεξ
  • Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τις κάλτσες στο σεξ
  • Γιατί πονούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ;
  • Σε ποια ηλικία φτάνουν στη σεξουαλική τους ακμή άντρες και γυναίκες
loading...