mobadv

Προπόνηση με ιμάντες: Τι αποτελέσματα έχει και σε ποιους απευθύνεται;

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Την τελευταία 10ετία, ένα μόνο προϊόν εξοπλισμού γυμναστικής έχει καταφέρει να «εισβάλλει», να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά και να καθιερωθεί ολοκληρωτικά στον κόσμο του fitness: Οι ιμάντες προπόνησης.

 

Οι πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο είδος προπόνησης πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1800, χρησιμοποιώντας αρχικά ως μέσο εξάρτησης τα σχοινιά.

 

Σήμερα, περίπου 200 χρόνια αργότερα, βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους χώρους άθλησης. Τα σχοινιά έδωσαν τη θέση τους σε ιμάντες, σε κάποιους προστέθηκαν ελατήρια και τροχαλίες, αναπτύχθηκαντεχνικές και δομήθηκε ασκησιολόγιο. Πλέον αποτελεί ένα βασικό εργαλείο άσκησης, που παρέχει στους ασκούμενους υψηλού επιπέδου προπονήσεις.

 

Τι μπορούμε, όμως, να πετύχουμε με την προπόνηση με ιμάντες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Είναι κατάλληλη για όλους;

 

Απλότητα και ευχρηστία

Οι ιμάντες είναι μια απλή κατασκευή με χαμηλό κόστος. Μπορεί να τους αποκτήσει ο οποιοσδήποτε, να τους μεταφέρει εύκολα και να προπονηθεί κυριολεκτικά οπουδήποτε. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με τους ιμάντες κουβαλάς στην τσάντα σου… «ένα ολόκληρο γυμναστήριο».

 

Αντιστάσεις

Η προπόνηση με ιμάντες βασίζεται σε ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος. Ανάλογα με τη θέση του σώματος σε σχέση με το έδαφος, η δυσκολία αυξάνεται ή μειώνεται. Έτσι το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να προσαρμοστεί στα επίπεδα του κάθε αθλητή.

 

Μυϊκή αντοχή – κυκλικά προγράμματα ενδυνάμωσης

Οι ιμάντες είναι ιδανικοί για προπόνηση μυϊκής αντοχής και κυκλικά προγράμματα ενδυνάμωσης. Η δυνατότητα για γρήγορη εναλλαγή ασκήσεων, η εύκολη προσαρμογή διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας καθώς και το πλούσιο ασκησιολόγιο, καθιστά τους ιμάντες κορυφαίο προϊόν για το συγκεκριμένο σκοπό.

 

Μέγιστη δύναμη - υπερτροφία

Η μέγιστη μυϊκή δύναμη δε μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι μύες δε μπορούν να «μεγαλώσουν» ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο είδος προπόνησης. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτείται παραγωγή 80 – 100% της μέγιστης μυϊκής δύναμης, εντάσεις που δε μπορούν να παραχθούν από τις ασκήσεις με τους ιμάντες.

 

Ενδυνάμωση κεντρικού τμήματος σώματος (πυρήνας)

Η προπόνηση με ιμάντες παρέχει ιδανικά ερεθίσματα στο σώμα, ώστε να βελτιστοποιήσει τη λειτουργικότητα και τη δύναμητου κεντρικού τμήματος σώματος. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι καθώς και μια σειρά άλλων σημαντικών μυών «δουλεύουν» για να σταθεροποιήσουν το σώμα. Αποτέλεσμα: μία δυνατή και λειτουργική σπονδυλική στήλη.

 

Είναι για όλους;

Όχι! Η προπόνηση με τους ιμάντες δεν είναι κατάλληλη για όλους. Άνθρωποι που έχουν προβλήματα στη μέση, πόνους στον αυχένα, προβλήματα σπονδυλικής στήλης, κακή στάση σώματος κ.α. δεν πρέπει να προπονούνται με αυτόν τον τρόπο, διότι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημά τους. Επίσης, οι ασκούμενοι που πρέπει να κάνουν αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού καλό είναι να επιλέξουν κάποια άλλη μέθοδο άσκησης.

 

Είναι κατάλληλη προπόνηση για αρχάριους;

Όχι! Οι ιμάντες έχουν απαιτητικό ασκησιολόγιο. Απαιτούν καλό έλεγχο του σώματος, ισορροπίαδυνατές αρθρώσεις καισυντονισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία δύσκολα τα διαθέτει ένας αρχάριος. Η άσκηση πρέπει πάντα να υπακούει στην αρχή της προοδευτικότητας, σύμφωνα με την οποία ξεκινάμε από τα εύκολα αυξάνοντας προοδευτικά τη δυσκολία (και η προπόνηση αυτή δε συμπεριλαμβάνεται στα εύκολα).

 

Μπορώ να ξεκινήσω προπόνηση με ιμάντες χωρίς τη βοήθεια γυμναστή;

Όχι! Η γυμναστική με ιμάντες, για να γίνεται σωστά, με ασφάλεια και αποτελεσματικά απαιτεί εκπαίδευση από κάποιον ειδικό (τουλάχιστον στις πρώτες 3-4 προπονήσεις).

 

http://www.askisi.eu/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Εκτονώσου και «χτίσε» σώμα με πολεμικές τέχνες
  • Γιατί να ξεκινήσεις επιτέλους την πρωινή γυμναστική;
  • Έκκεντρη προπόνηση για τον πόνο της τενοντίτιδας
  • Πώς θα εκτελείς πάντα σωστά τις προβολές ποδιών
  • Πώς θα φτιάξεις κολοσσιαίο six-pack με τη βοήθεια μίας μπάρας
  • Τι είναι το foam rolling και γιατί αξίζει να το βάλεις στην προπόνηση σου
loading...