mobadv

Μάθετε περισσότερα για την Κρεατίνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

> Το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα
Παρόλο που η κρεατίνη ανακαλύφθηκε το 1835, η χρήση της γνώρισε μια πρωτοφανή άνοδο τα πρόσφατα χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι αθλητές ανακαλύπτουν ότι η δράση της κρεατίνης αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα κρεατίνης έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής, και αποτέλεσμα αυτών είναι ότι ο μυϊκός όγκος μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα. Εν τω μεταξύ, αυτό έχει αποδειχθεί και από πολλές επιστημονικές μελέτες και οδήγησε στην καταξίωση της κρεατίνης ως ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα στο χώρο του αθλητισμού.


> Τι είναι η Κρεατίνη;
Η κρεατίνη είναι μία ενδογενής ουσία (δηλαδή παράγεται από το σώμα μας) η οποία δημιουργείται στο συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά σας από διάφορα αμινοξέα. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους μύες σας με την κυκλοφορία του αίματος.
Η περιεκτικότητα κρεατίνης των μυών σας προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το χρονικό διάστημα για το οποίο ένας μυς μπορεί να γυμνάζεται στο μέγιστο της δυνατότητάς του. Αυτό συμβαίνει διότι το ATP (Τριφωσφορική Αδενοσίνη) δημιουργείται από την κρεατίνη. Το ATP σάς δίνει γρήγορα αξιοποιήσιμη ενέργεια, και αποτελεί την πηγή ενέργειας για όλες τις κινήσεις των μυών. Όσο πιο έντονη είναι η συστολή ενός μυ, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ATP καταναλίσκεται. Δυστυχώς τα μυϊκά κύτταρα σας περιέχουν μία περιορισμένη μόνο ποσότητα ATP, η οποία καταναλίσκεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εντατικής προπόνησης.

Εάν πάρετε ένα συμπλήρωμα κρεατίνης, η περιεκτικότητα κρεατίνης των μυών σας αυξάνεται και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ποσότητα ATP μπορεί να δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προπονηθείτε εντατικότερα και για μεγαλύτερο διάστημα, διότι οι μυς σας έχουν στη διάθεσή τους περισσότερη ενέργεια και δύναμη, και η όξυνση των μυών καθυστερεί. Η λήψη συμπληρώματος κρεατίνης σας βοηθά επίσης να επανακάμψετε ταχύτερα μετά την προπόνηση. Η κρεατίνη είναι απολύτως ασφαλής και δε θεωρείται απαγορευμένο αναβολικό.


> Πόση κρεατίνη θα πρέπει να παίρνω;
Κατ' αρχήν, θα πρέπει να προσδιοριστεί εάν είστε αθλητής μυϊκής προσπάθειας ή αντοχής, διότι για τον κάθε τύπο αθλητή ισχύει και άλλη δοσολογία. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι η κρεατίνη φτάνει στο μέγιστο της δράσης της εάν ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός αποθέματος. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε με μία υψηλή δοσολογία κρεατίνης για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή ονομάζεται φάση φόρτισης. Στη συνέχεια παίρνετε μία χαμηλότερη δοσολογία κρεατίνης. Αυτή η σχετικά μεγαλύτερη περίοδος λέγεται φάση συντήρησης.


> Φάση φόρτωσης
Οι αθλητές που κάνουν βάρη θα πρέπει να παίρνουν 5 γρ κρεατίνη τρεις φορές την ημέρα, κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή, για παράδειγμα, με το πρόγευμα, το γεύμα και πριν από το βραδινό ύπνο. Θα πρέπει επίσης να παίρνετε κρεατίνη τις «ημέρες ανάπαυσης». Για αθλητές που κάνουν βάρη, η φάση φόρτωσης διαρκεί 5 ημέρες.
Οι αθλητές αντοχής θα πρέπει να παίρνουν 5 γρ κρεατίνη δύο φορές την ημέρα, κατανεμημένα σε όλη την ημέρα. Θα πρέπει επίσης να παίρνετε κρεατίνη τις «ημέρες ανάπαυσης». Για αθλητές αντοχής, η φάση φόρτωσης διαρκεί 10 με 12 ημέρες.


> Φάση συντήρησης
Οι αθλητές που κάνουν βάρη θα πρέπει να παίρνουν 5 γρ κρεατίνη καθημερινά, την ίδια προκαθορισμένη ώρα. Οι αθλητές αντοχής επίσης θα πρέπει να παίρνουν 5 γρ κρεατίνη μία φορά την ημέρα σε συγκεκριμένη ώρα.


> Σημείωση
Για άριστα αποτελέσματα, να παίρνετε κρεατίνη καθημερινά επί 4 εβδομάδες, πάντα την ίδια προκαθορισμένη ώρα. Η τακτικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη λήψη κρεατίνης. Η δράση της μειώνεται σημαντικά εάν την παίρνετε σε ακανόνιστες ώρες, ή παραλείψετε να την πάρετε μία ημέρα.
Εφόσον έχετε πάρει κρεατίνη για 4 με 6 εβδομάδες, σταματήστε τη χρήση της για τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι το σώμα σας παράγει και αυτό κρεατίνη, την οποία αποθηκεύει στον μυϊκό ιστό σας. Εάν το σώμα σας λάβει συμπλήρωμα κρεατίνης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (καθημερινά και για περισσότερο από 6 εβδομάδες), το σώμα σας θα μειώσει την ίδια παραγωγή του.  Θα πρέπει επίσης να προσέξετε τον καφέ, διότι η καφεΐνη φαίνεται να εμποδίζει τη συγκράτηση της κρεατίνης. Το προτιμότερο είναι να μην πίνετε καθόλου καφέ κατά την αγωγή με κρεατίνη. Εάν παρόλα αυτά θέλετε να πιείτε λίγο καφέ, σας συνιστούμε να αποφύγετε την κατανάλωσή του από 4 ώρες πριν μέχρι 4 ώρες μετά την ώρα λήψης της.


> Μεγιστοποίηση της συγκράτησης
Η λήψη της κρεατίνης σε συνδυασμό με υδατάνθρακες ταχείας δράσης, όπως η δεξτρόζη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, μπορεί να βελτιώσει τη συγκράτησή της. Οι υδατάνθρακες ταχείας δράσης εισέρχονται τελείως στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 3 λεπτά και ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Λόγω του αυξημένου επιπέδου σακχάρου, το πάγκρεάς σας θα συγκρατήσει την ισχυρότερη αναβολική ορμόνη που παράγει το σώμα σας: την ινσουλίνη. Αυτός ο μηχανισμός μεταφοράς διαστέλλει τις μεμβράνες γύρω από τους μύες και διεγείρει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στους μύες σας.


> Ριβόζη
Η ριβόζη, όπως και η δεξτρόζη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, είναι μονοσακχαρίτης, δηλαδή απλός υδατάνθρακας. Όμως η ριβόζη δε βελτιστοποιεί μόνο την απορρόφηση της κρεατίνης από το σώμα, αλλά και κάτι παραπάνω.
Η ριβόζη είναι πολύ σημαντική για τους αθλητές αντοχής. Σε κάποια δεδομένη στιγμή ενός αθλήματος αντοχής, συνειδητοποιείτε ότι η ενέργειά σας μειώνεται. Εάν πάρετε κρεατίνη μερικά λεπτά πριν από την προπόνησή σας, θα παρατηρήσετε ότι η αντοχή σας είναι σημαντικά αυξημένη. Η αλλαγή αυτή είναι αρκετά σημαντική για να κάνει τη διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας.
Η ριβόζη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της πηγής ενέργειας του σώματός μας: του ATP. Με τη συμπλήρωση με ριβόζη εξασφαλίζετε τη λήψη πολύ υψηλότερης ενέργειας διότι οι ενεργειακές πηγές σας χρησιμοποιούνται κατά τον βέλτιστο τρόπο. Η ριβόζη φροντίζει επίσης έτσι ώστε να επανέρχεστε καλύτερα και ταχύτερα μετά την προπόνηση.


> Γλουταμίνη
Η γλουταμίνη είναι το σημαντικότερο αμινοξύ για τη δημιουργία των μυών. Χωρίς τη γλουταμίνη, η ανάπτυξη των μυών δεν είναι δυνατή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η L-Γλουταμίνη υπάρχει σε αφθονία στους σκελετικούς μύες σας, όπου και ρυθμίζει την παραγωγή του μυϊκού ιστού σας. Εάν ωστόσο, υπάρχει έλλειψη γλουταμίνης στο σώμα σας, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργεί μυϊκό ιστό. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλουταμίνη είναι ένα σημαντικό καύσιμο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός σας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έντονη άσκηση και η υπερβολική προπόνηση μπορεί να επιφέρουν την ελάττωση της συγκέντρωσης γλουταμίνης του αίματός σας. Εάν η συγκέντρωση γλουταμίνης πέσει κάτω από ένα ορισμένο κρίσιμο επίπεδο, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματός σας. Η γλουταμίνη μπορεί να προσκολληθεί στους αποδέκτες για την ορμόνη της πίεσης, την κορτιζόλη χωρίς να προκληθεί κάποια αντίδραση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι μύες υποβαθμίζονται λιγότερο μετά την προπόνηση, και το ανοσοποιητικό σύστημα υφίσταται μικρότερη ζημιά. Όταν συνδυάζετε την κρεατίνη με τη γλουταμίνη, δημιουργείτε το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των μυών σας, διότι η γλουταμίνη φροντίζει για την ελαχιστοποίηση της υποβάθμισης των μυών.


> Ταυρίνη
Η ταυρίνη, όπως και η Γλουταμίνη, είναι ένα μη βασικό αμινοξύ και κατά συνέπεια μπορεί να παραχθεί από το σώμα σας. Αλλά επειδή η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, πολλοί αθλητές προτιμούν ένα συμπλήρωμα το οποίο την περιέχει. Η ταυρίνη είναι απαραίτητη για τις διαδικασίες αποτοξίνωσης στο συκώτι και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προφυλάσσει το σώμα σας από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Αυτό το αμινοξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μυς και τα νεύρα. Κατά συνέπεια είναι καλή ιδέα να συνδυάζετε την κρεατίνη και την ταυρίνη. Και οι δύο έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τη δύναμη και την αντοχή σας. Σε συνδυασμό, αυτά τα αποτελέσματα είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Το X-CELERATOR είναι ίσως το μόνο προϊόν που περιέχει τα παραπάνω συστατικά μαζί νε την κρεατίνη και σε ιδανικές αναλογίες.


> Η κρεατίνη είναι παράνομη;
Οπωσδήποτε όχι. Η κρεατίνη είναι νόμιμη σε όλο τον κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αναβολικών της Δ.Ο.Ε. Είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα των κορυφαίων αθλητών.


> Τυχόν υπερβολική δόση είναι επιβλαβής;
Κατ' αρχήν, ναι. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και το συκώτι. Αλλά θα πρέπει να παίρνετε υπερβολικά μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι έρευνες έχουν δείξει επιπλέον ότι μία δόση 5 γρ την ημέρα κατά τη φάση της συντήρησης είναι ιδανική. Αυτό σημαίνει ότι 5 γρ παράγουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και ότι τυχόν υψηλότερη δόση δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω. Και θυμηθείτε: οι υπερβολικές δόσεις σε οτιδήποτε είναι επιβλαβείς. Ακόμα και του νερού. Παρόλα αυτά, αυτό συμβαίνει εάν -εφόσον τηρούνται τα βιομηχανικά πρότυπα- προσλαμβάνετε περισσότερη κρεατίνη απ' όση μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός σας. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές στο δέρμα σας: βγάζετε κηλίδες, κόκκινες και επώδυνες μικρές φουσκάλες, οι οποίες μπορεί να σπάσουν οποιαδήποτε στιγμή. Γενικώς δεν αιμορραγούν αλλά βγάζουν ένα διαφανές πύον. Λύση: μειώστε τη δόση.


> Κατακρατώ περισσότερα υγρά από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ κρεατίνη. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αυτό συμβαίνει διότι η κρεατίνη μεταφέρει υγρά στα μυϊκά σας κύτταρα. Μία σχετική παρενέργεια: αφυδατώνεστε χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε προσέχοντας τα υγρά που καταναλώνετε. Δύο λίτρα νερού την ημέρα δεν είναι υπερβολικά. Οι χρήστες κρεατίνης χρειάζονται πολλά υγρά. Κατά συνέπεια ο συνδυασμός μέσων αφυδάτωσης με την κρεατίνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

 

http://www.xtr.gr/

 

xtreme right

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Το L-Carnitine Liquid θα βάλει «φωτιά» στο λίπος σου!
  • Μπες στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι με τα προϊόντα της Warriorlab!
  • Η Whey Isolate θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις γρήγορα σφιχτούς και καλοσχηματισμένους μυς
  • Πασχαλινές προσφορές με δώρα και εκπτώσεις έως 50% στα X-TREME Stores!
  • Protein on Rest Days by X-TREME Stores!
  • Για δυνατές λαβές... Fat Grips by X-TREME Stores!
loading...