mobadv

Λιποδιαλύτες και Χάπια Αδυνατίσματος: Αξιολογώντας τα συστατικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Βρείτε τον ιδανικό λιποδιαλύτη. Ο Maik Wiedenbach (συγγραφέας των βιβλίων, «101 Fitness Myths» και «30 Secrets for Bigger Arms»), μας λέει ακριβώς τι υπάρχει μέσα στα συμπληρώματα λιποδιαλυτών σας ή στα χάπια αδυνατίσματος, και πόσο αποτελεσματικά είναι κάθε ένα από αυτά τα συστατικά.

Η αγορά λιποδιαλυτών ή χαπιών αδυνατίσματος στις ΗΠΑ έχει φτάσει στα ύψη. Έτσι λοιπόν, πρέπει να υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτά τα συμπληρώματα λιποδιάλυσης, έτσι δεν είναι; Η απάντηση όμως δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι.

Οι λιποδιαλύτες αυξάνουν όντως τον μεταβολικό ρυθμό καύσης σας, αλλά μόνο κατά τέσσερα έως πέντε τοις εκατό. Για ένα άτομο που χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό θα οδηγούσε σε καύση επιπλέον 80 έως 100 θερμίδων.

Έτσι, εάν η διατροφή σας βρίσκεται σε πλεόνασμα 500 ή περισσότερων θερμίδων, δεν πρόκειται να κάνει διαφορά.

Το κύριο όφελος από κάθε προϊόν αδυνατίσματος δεν έγκειται τόσο πολύ στην πραγματική του δυνατότητα για κάψιμο λίπους, αλλά στην καταστολή της πείνας και της προστιθέμενης ενέργειας που παρέχουν. Αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα (που προέρχεται κυρίως από τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης) βοηθά τον αθλητή να πιέσει τον εαυτό του μέσα από τις προπονήσεις του, ακόμα κι αν είναι πεινασμένος και κουρασμένος. Αν πραγματικά κάνετε δίαιτα, μια μερίδα καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά που περιέχονται σε ένα τυπικό λιποδιαλύτη και να τα αξιολογήσουμε, προκειμένου να πάρετε μια ιδέα για το τι πρέπει να ψάχνετε.


Αξιολογώντας τα συστατικά των λιποδιαλυτών

Οι πλείστοι λιποδιαλύτες αναφέρουν στη συσκευασία «ιδιόκτητη φόρμουλα» (proprietary formula). Τι σημαίνει αυτό;

Άσχημα νέα για σας. Ο κατασκευαστής απλά τοποθετεί όλα τα συστατικά μαζί χωρίς να σας λέει πόσο πολύ από το καθένα βρίσκεται στο προϊόν. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι κάτι έχει να κρύψει. ΜΗΝ το αγοράσετε!

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι ο όρος «επαναστατική τεχνολογία». Δεν είμαστε βέβαιοι ποια μπορεί να είναι η πιθανή ανακάλυψη, αλλά αν υπήρχε κάποια τότε θα χρειαστείτε μια συνταγή για το προϊόν.

Τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος περιέχουν καφεΐνη ή πράσινο τσάι, βιταμίνες συμπλέγματος Β και υοχιμβίνη ή ταυρίνη. Αν και αυτές οι ουσίες έχουν όλες κάποια αξία, δεν είναι θαυματουργά φάρμακα.

Καφεΐνη. Η καφεΐνη βοηθά στο να κάψετε περισσότερα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο αίμα σας, ενώ γυμνάζεστε. Αξίζει μια βαθμολογία 5 αστέρων. Είναι επίσης παρούσα σε όλους σχεδόν τους λιποδιαλύτες, δεδομένου ότι είναι φθηνή και δίνει ενέργεια.

Εφεδρίνη. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη διέγερση του μεταβολισμού και στην οξείδωση του καφέ λίπους. Παρόλο που αυτή η ουσία είναι σήμερα απαγορευμένη, υπάρχουν φήμες ότι η FDA εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιστρέψει την στάση της. Αν επιστρέψει αυτή η ουσία τότε θα πάρει 5 αστέρια.

Υοχιμβίνη. Η υοχιμβίνη μπορεί να είναι χρήσιμη (μέχρι ένα σημείο) στην αυξάνουσα ρύθμιση της νορεφεδρίνης, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και λιπόλυση (κατάρρευση του λιπώδης ιστού). Μερικά άτομα μπορεί να αισθανθούν ναυτία από τη λήψη υοχιμβίνης. Για αυτά τα άτομα μια τοπική χορήγηση μπορεί να καταστεί πιο ελπιδοφόρα.

Πηγαίνοντας πίσω στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Maik Wiedenbach, θα δείτε το μέρος όπου αναφέρετε στους άλφα και βήτα υποδοχείς. Οι υποδοχείς άλφα μπλοκάρουν την απώλεια λίπους έξω από το κύτταρο.

Η υοχιμβίνη λειτουργεί ως ανταγωνιστής του υποδοχέα άλφα, έτσι ώστε να τον εμποδίζει , καθιστώντας την ένα ενδιαφέρον εργαλείο, ιδίως για τις γυναίκες. Λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε ποσότητα ινσουλίνης εξουδετερώνει τα αποτελέσματα της υοχιμβίνης, γι αυτό προσπαθήστε να τρώτε λίγους έως καθόλου υδατάνθρακες όταν την παίρνετε.

5 αστέρια και εδώ. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι λιποδιαλύτες δεν περιέχουν αρκετή υοχιμβίνη. Θα χρειαστείτε 5-10mgs.

Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι ουσιαστικά μια άλλη μορφή καφεΐνης, με κάποια αντιοξειδωτικά, χρήσιμα αλλά συχνά σε μικρές δόσεις. Το δραστικό συστατικό EGCG, είναι υπεύθυνο για την καταστολή της πείνας και τη μειωμένη απορρόφηση των λιπαρών οξέων. 5 αστέρια, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Τυροσίνη. L-τυροσίνη: Ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να καταστεί μια μεγάλη βοήθεια για να επικεντρωθείτε πριν από την προπόνηση, και πάλι ως επί το πλείστον μικρότερης δοσολογίας, θα χρειαστείτε 3 γρ. 5 αστέρια αν χρησιμοποιείτε αρκετή και με άδειο στομάχι.

Ταυρίνη. L-ταυρίνη: Επίσης ένα αμινοξύ, έχει κάποιες ήπιες ικανότητες για αντιμετώπιση του πόνου και το οποίο πάλι θα πρέπει να λαμβάνετε σε μεγαλύτερες δόσεις και με άδειο στομάχι ώστε να έχει οποιαδήποτε επίδραση. 3 αστέρια.

Ναρινγενίνη. Είναι μια ουσία που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ. Δεν είναι ένας λιποδιαλύτης καθεαυτό, αλλά επιβραδύνει τη διάσπαση της καφεΐνης, κάνοντας επομένως ένα λιποδιαλύτη πιο αποτελεσματικό. Προτιμότερο να πάρετε ένα χυμό γκρέιπφρουτ μαζί με το λιποδιαλύτη σας. 3 αστέρια.

Πιπέρι Καγιέν. Αυτό το πιπέρι έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για την αύξηση της ροής του αίματος, η οποία βοηθά στη μεταφορά των λιπαρών οξέων. 3 αστέρια.

Συνεφρίνη. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται από τότε που η εφεδρίνη έχει απαγορευτεί, αλλά ποτέ δεν είχε εκπληκτικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. 1 αστέρι.

Βιταμίνες Συμπλέγματος Β. Και γιατί όχι; Είναι φθηνές και καλές για τα νεύρα. Η χρησιμότητα όμως όσον αφορά την απώλεια λίπους; Όχι καλή. 1 αστέρι.

Βιταμίνη C. Είναι ιδανική για κρυολογήματα, αλλά για χάπια αδυνατίσματος; Μπα…1 αστέρι.


Δημιουργήστε τον δικό σας λιποδιαλύτη

Πιο κάτω είναι μια συνταγή για έναν προ-προπονητικό λιποδιαλύτη που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, και να λαμβάνετε με άδειο στομάχι (για ένα άτομο 100 κιλών, αν είστε μικρότεροι θα πρέπει να ρυθμίσετε τη δόση):

- 300-400mg καφεΐνης
- 0,2mg ανά κιλό σωματικού βάρους υοχιμβίνη
- 600mg πράσινου τσαγιού (τυποποιημένο για 50% EGCG)
- 3 γρ. L-τυροσίνη

Όλα αυτά να τα πάρετε με ένα χυμό γκρέιπφρουτ. Αγοράζοντας όλα αυτά τα συστατικά ξεχωριστά θα σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα και θα έχετε τον έλεγχο ως προς το τι ουσίες παίρνετε.
Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε τις θερμιδικές σας ανάγκες με ακρίβεια, να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα, να ακολουθήσετε ένα λογικό πρόγραμμα άσκησης και μετά να σκεφτείτε τη λήψη ενός προϊόντος απώλειας λίπους.

Προσπαθήστε να αποφύγετε το υπερβολικό θερμιδικό έλλειμμα, επειδή το σώμα σας είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσει τους μύες σας ως καύσιμο όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια ακραία κατάσταση. Ένας λογικός στόχος είναι να χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Οτιδήποτε περισσότερο το πιο πιθανό είναι ότι θα θυσιάσετε τη μυϊκή σας μάζα. Μεγαλύτεροι αθλητές (πάνω από 100 κιλά) μπορούν να χάσουν περισσότερο. Αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε την απόδοση σας στο γυμναστήριο. Αν η απόδοση σας μειώνεται από 10 έως 15 τοις εκατό, τότε θα πρέπει να αυξήσετε τις θερμίδες σας κατά 10%.

Είναι σημαντικό να κρατάτε ένα ή δύο ημερολόγια: ένα για τα γεύματα σας και το άλλο για τις προπονήσεις σας. Γράψτε σε αυτό πως αισθανθήκατε κατά τη διάρκεια της προπόνηση σας και σημειώστε τα επίπεδα ενέργειας σας. Να είστε πολύ ακριβείς όσον αφορά τους στόχους σας.

Ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσετε μία φάση γράμμωσης είναι να αρχίσετε να αλλάζετε την πρόσληψη τροφής σας και στη συνέχεια, μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, να προσθέσετε μερικές καρδιαγγειακές προπονήσεις χαμηλής έντασης.

Μόλις η διατροφική σας πρόοδος επιβραδύνει, μπορεί να είναι χρήσιμο να ενσωματώσετε ένα λιποδιαλύτη για να πετύχετε την περαιτέρω πρόοδο και να κινητοποιήσετε τα πεισματάρικα λιπώδη κύτταρα. Αν ξεκινήσετε καρδιαγγειακή άσκηση και λιποδιαλύτες πολύ νωρίς, υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα οδηγήσετε το σώμα σας σε υπερπροπόνηση καταλήγοντας στη χρήση του μυϊκού ιστού.

Όσο κι αν η κοινωνία μας ποθεί το μαγικό χάπι, είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψη μας ότι παρόλο που ένας λιποδιαλύτης μπορεί να μας παρέχει ένα επιπλέον 5-7% της διαδικασίας καύσης λίπους, είναι ζωτικής σημασίας πρώτα απ’ όλα να ακολουθείτε σωστά το υπόλοιπο 95%. Οι λιποδιαλύτες είναι χρήσιμοι, αλλά μην εξαρτάστε αποκλειστικά από αυτούς για την επιτυχία σας.

Προσοχή: Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε DNP, η οποία είναι μια παράνομη φαρμακευτική αγωγή, ΜΗΝ το κάνετε! Ενώ η DNP μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν!

Ακόμη μία σημείωση, μην αρχίσετε να παίρνετε ένα λιποδιαλύτη κατά την αρχική περίοδο της δίαιτας σας. Θα επιβαρυνθείτε με επινεφριδιακή κόπωση πριν να το καταλάβετε. Ξεκινήστε «καθαρίζοντας» τη διατροφή σας, πάρτε επαρκή ύπνο και προσθέστε ίσως κάποια καρδιαγγειακή άσκηση. Αν αρχίσετε να παρουσιάζετε στασιμότητα μετά την 8η εβδομάδα, τότε μπορείτε να προσθέσετε ένα ποιοτικό προϊόν.


Πηγη: Muscleandstrength.com

www.fit-blaster.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Η προ-προνητική φόρμουλα Pure Force που θα αγαπήσεις!
  • 5 αλήθειες για τους λιποδιαλύτες
  • Χάπι αδυνατίσματος που θα αντικαταστήσει τη γυμναστική;
  • Παίρνετε χάπια αδυνατίσματος; Τρώτε περισσότερο!
  • Χάπια αδυνατίσματος: Αποτελεσματικά ή επικίνδυνα;
  • Ο χυμός-δυναμίτης για λαμπερή επιδερμίδα
loading...