Πόσο συχνά επιτρέπεται να «κλέβεις» γεύμα αν κάνεις διατροφή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γιατί η «γουρουνιά» που και που κάνει καλό.

Υπό κανονικές συνθήκες το junk food απαγορεύεται διά ροπάλου όταν κάποιος κάνει διατροφή -ή για να το πούμε καλύτερα όταν «είναι σε διατροφή».

Τελικά, όμως επειδή «παν μέτρον άριστον» ακόμη και το junk food χωράει σε μια ισορροπημένη διατροφή, αν όχι για λόγους θερμίδων σίγουρα για λόγους ψυχολογικούς.

Αλλά ας πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Γιατί η ισορροπία είναι σημαντική

«Μπορεί να σου κάνει κακό -από ψυχολογικής άποψη- να τρως συνεχώς υγιεινά» υποστηρίζει η Δρ. Dana Hunnes, υπεύθυνη διαιτολόγος του Ronald Regan-UCLA Medical Center.

«Το να επιτρέπεις στον εαυτό σου κάποια διατροφικές ατασθαλίες που και που είναι ένας τρόπος για να τον πείσεις ότι μπορείς να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή ενώ παράλληλα δεν καταπιέζεσαι, ξεχνώντας μια για πάντα κάποια πράγματα που σου έδιναν ευχαρίστηση» συνεχίζει.

Άλλωστε αν υπάρχει κάτι που σιχαίνονται οι διαιτολόγοι είναι οι υπερβολικά αυστηρές δίαιτες. «Η πολύ περιορισμένη διατροφή μπορεί εύκολα να έχει τα ανάποδα αποτελέσματα, αφού κάποιος που καταπιέζεται επιστρέφει πολύ πιο εύκολα στις παλιές του κακές συνήθειες» θα πει η Melissa Majumdar, διαιτολόγος σε νοσοκομείο της Βοστόνης, βάζοντας μας σε σκέψεις για το πόσο μα πόσο αλήθεια είναι αυτό.

Πως να προγραμματίσεις τη ζαβολιά σου

ΟΚ, όπως κατάλαβες δεν πειράζει να κάνεις καμιά διατροφική ζαβολιά που και που -αντίθετα μάλλον καλό θα σου κάνει. Όμως κάθε πότε μπορείς να το κάνεις αυτό;

Η Melissa Majumdar προειδοποιεί ότι δεν είναι καθόλου γόνιμο να έχεις στο μυαλό σου τη «ζαβολιά» ως ανταμοιβή για μια μέρα σκληρής προπόνησης στο γυμναστήριο. Είναι καλύτερο να αποτελεί μέρος μιας ευχάριστης ρουτίνα.

Όπως συμπληρώνει η Δρ. Hunnes «αν τρελαίνεσαι για γλυκά κοίτα να βάλεις μια πολύ μικρή μερίδα από αυτή στην καθημερινή σου διατροφή ή αν θες απαραίτητα μια μέρα την εβδομάδα να βλέπεις τους φίλους σου για πίτσα, μπύρα (μπύρες δηλαδή) και μπάλα τότε να το κάνεις χωρίς τύψεις -αλλά για μία μέρα την εβδομάδα, όχι μέρα παρά μέρα».

njq2ntk2mzjkmimvenlsze4wqujxsny1bgtpntdsqnvhwtzpbtdbps80m3gy ms4t

Τι ποσότητα junk food μπορείς να φας

Ένα μεγάλο κομμάτι κέικ -αν σου αρέσουν τα γλυκά- μπορεί να είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή για τον εαυτό σου. Φυσικά μιλάμε για ΕΝΑ κομμάτι κέικ, κι όχι ολόκληρο το κέικ -μη γίνεσαι Οβελίξ!

Το αντίστοιχο ισχύει και για κάποια κομμάτια πίτσα -κι όχι μια ολόκληρη πίτσα, με σκορδόψωμα στην αρχή και μια σοκολατόπιτα στο τέλος και μερικά λίτρα αναψυκτικό για να πάνε τα λιπαρά κάτω.

Πόσο συχνά μπορείς να σπας τη διατροφή σου

«Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καλοπιάνουν λιγάκι τον εαυτό τους καθημερινά, ενώ άλλοι δεν μπορούν και θέλουν να γνωρίζουν συγκεκριμένα ποια ημέρα είναι free day για αυτούς διατροφικά» θα πει η Dr. Dana Hunnes. «Διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τον χαρακτήρα» θα συμπληρώσει.

Σε γενικές γραμμές το επιτρεπτό όριο διατροφικής ζαβολιάς είναι 10% την εβδομάδα. Έτσι αν κάποιος κάνει 5 γεύματα (μικρά και μεγάλα) καθημερινά σημαίνει ότι κάνει 35 γεύματα την εβδομάδα.

Με άλλα λόγια έχουμε περίπου 3,5 γεύματα την εβδομάδα για να κανακέψουμε τον εαυτό μας τρώγοντας ό,τι θέλουμε.

Πηγή: askmen.gr

3333banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ