Συναισθηματα που Σκοτωνουν

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν θυμηθείς την τελευταία φορά που έκανες ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, μάλλον ο γιατρός σου έδειξε ένα σπασμένο κόκαλο ή στενωμένες αρτηρίες. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν σου είπε: «Βλέπεις εκεί, δίπλα στον οισοφάγο σου, αυτήν τη σκιά με σχήμα φράουλας; Αυτός είναι ο θυμός σου κι έχει μεγαλώσει επικίνδυνα. Τι είναι αυτό που σε εκνεύρισε σήμερα;».

Παρόλο που τα συναισθήματά σου δεν μπορούν να απεικονιστούν ακόμα και με την ιατρική τεχνολογία του σήμερα επηρεάζουν την υγεία σου στον ίδιο βαθμό με τα ζωτικά σου όργανα. «Τα συναισθήματα έχουν βιολογική βάση» σου λέει η Karen Lawson, επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακής ιατρικής και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας. «Η αντίληψη ότι το σώμα μας είναι χωριστό από τα συναισθήματά μας είναι μία τεράστια παρεξήγηση». Διάβασε παρακάτω και μάθε πώς συνδέεται ο θυμός με τον πόνο στη μέση, η μοναξιά με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, το άγχος με την άνοια και πώς μπορείς να κατευνάσεις ακόμα και τα πιο εκρηκτικά σου συναισθήματα. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΘΥΜΟΣ

Οταν είσαι έτοιμος να εκραγείς, ο πόνος στη μέση σου γίνεται εντονότερος, σύμφωνα με νεότερη μελέτη στο περιοδικό Pain. Ο θυμός φαίνεται να ενεργοποιεί νευρικές οδούς, που μεταφέρουν την πνευματική ένταση στους μυς της σπονδυλικής σου στήλης, λέει ο ερευνητής Stephen Bruehl. Επίσης, προκαλεί μείωση των ενδορφινών, που μειώνουν την αντίληψη του πόνου.

Η ΛΥΣΗ: ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥ

Αρχικά εξέτασε την οργή σου: είναι λογική η αντίδρασή σου; Αποστασιοποιήσου και πάρε τη θέση του διαιτητή, λέει ο Jeff Brown, ψυχολόγος στο Χάρβαρντ. «Προσπάθησε να καταλήξεις στο σωστό συμπέρασμα, κάνοντας μία αντικειμενική παρατήρηση». Ετσι μπορείς να μειώσεις το θυμό, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Η ΜΟΝΑΞΙΑ

Μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έδειξε ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης ήταν πολύ γρηγορότερη στα μοναχικά άτομα σε σύγκριση με τα περισσότερο κοινωνικά. Μάλιστα, το πιο τρομακτικό στην έρευνα είναι ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσής τους ήταν αρκετά σημαντική ως προς την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Η ΛΥΣΗ: ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Κάθε άνθρωπος δέχεται μεγάλη ικανοποίηση μέσα από τους κοινωνικούς δεσμούς, σου λέει η Louise Hawkley, κοινωνική νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Η συμβουλή της: γίνε εθελοντής. Δουλεύοντας με ανθρώπους που μοιράζονται κοινούς στόχους, οι φιλίες αναπτύσσονται αυτόματα, λέει. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η μελαγχολία προσκαλεί τον καρκίνο. Σε μία μελέτη από το Johns Hopkins, φάνηκε ότι άτομα με ένα επεισόδιο κατάθλιψης είχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. H κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τις ορμόνες του στρες που σχετίζονται με την κυτταρική αύξηση και τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου, οπότε και οδηγεί δυνητικά σε καρκίνο, λέει ο ερευνητής Alden Gross.

Η ΛΥΣΗ: ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οσοι είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, όπως αποκαλύπτει μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας. Αποδέξου ότι η αποτυχία είναι μες στο πρόγραμμα, προσπαθώντας βέβαια να την αποφύγεις. Οταν αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου, μπορείς να βρεις και τρόπους να τις αντιμετωπίσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Τα απαισιόδοξα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα. Ο διαρκής αρνητισμός μπορεί να βλάψει τα αγγεία σου και να επηρεάσει αρνητικά διάφορα σημεία του νευρικού σου συστήματος, αυξάνοντας τελικά τις πιθανότητες για εγκεφαλικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Herman Nabi.

Η ΛΥΣΗ: ΓΙΝΕ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

Μπορεί να μη γίνεις ο πρωταθλητής της αισιοδοξίας, αλλά σίγουρα μπορείς να βελτιωθείς. Κάθε εβδομάδα διάλεγε έναν τομέα της ζωής σου (π.χ., καριέρα, προσωπική ζωή) και οραματίσου πώς θα είναι στην επόμενη δεκαετία αν όλα πάνε καλά. Αυτή η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη θεώρηση που έχεις για τη ζωή, σύμφωνα με ερευνητές από την Καλιφόρνια.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΑΓΧΟΣ

Μία βρετανική μελέτη έδειξε ότι το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των γλυκοκορτικοειδών, εξαιτίας της χρόνιας συναισθηματικής έντασης. Η υπερβολική ποσότητα αυτών των ορμονών εξαντλεί τα εγκεφαλικά κύτταρα και συρρικνώνει το κέντρο της μνήμης, σου λένε οι επιστήμονες.

Η ΛΥΣΗ: ΠΡΟΠΟΝΗΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ

Κάνε τουλάχιστον μισή ώρα μέτριας έντασης καρδιαγγειακή άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να έχει χαλαρωτικά αποτελέσματα, συμπεραίνει έρευνα από το πανεπιστήμιο Southern Methodist. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα αυξάνει την προσφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, που διευκολύνει τη δημιουργία και παγίωση των μνημονικών εγγραφών.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ

Νομίζεις ότι μπορείς να αντέξεις 60 ώρες δουλειάς την εβδομάδα; Ελεγξε το σάκχαρο στο αίμα σου. Αν στρεσάρεσαι στη δουλειά, έχεις 21% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσεις σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με σερβική μελέτη. Ισραηλινοί ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η ένταση στο γραφείο επηρεάζει τον ύπνο και προκαλεί φλεγμονές.

Η ΛΥΣΗ: ΑΠΟΛΑΥΣΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ

Υιοθέτησε μια περισσότερο εξωτική συμπεριφορά. Χαμογελώντας όταν στρεσάρεσαι μπορείς να μειώσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου, σου λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Δεν χρειάζεται, όμως, να μοιάζεις με χαζοχαρούμενο: ακόμα κι ένα μικρό χαμόγελο μπορεί να χαλαρώσει την ένταση, λέει ο Brown.

Εικονογράφηση: PAUL BLOW

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς αντιδρά το σώμα σε στρεσογόνες συνθήκες;
  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ
  • Τα σημεία του σώματος όπου «χτυπά» η κακή ψυχολογία
  • Σε ποια σημεία του σώματος χτυπά η κακή ψυχολογία;
loading...