mobadv

TRX, η trendy μέθοδος ενδυνάμωσης και κάψιμου λίπους !!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

τιυ Κώστα Χατζηχρήστου (προπονητής αθλητικής βελτίωσης)

 

 

Συμφωνώ ότι το TRX, καθώς και όλα τα «εργαλεία» για την προπόνηση αιώρησης (suspension training) είναι πολύ χρήσιμα και διασκεδαστικά για τον ασκούμενο και τον γυμναστή, όταν φυσικά χρησιμοποιούνται σωστά. Δεν μπορεί όμως αυτού του είδους η προπόνηση να υποκαταστήσει κάποιες άλλες, ιδίως την προπόνηση με βάρη και φυσικά δεν πρέπει να αποτελούν την μοναδική μέθοδο προπόνησης για την ανάπτυξη της δύναμης.

 

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αθλητές και τη συνολική βελτίωση της αθλητικής ικανότητας, πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι απαιτείται η σχεδιασμένη και διαρκής εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων προπόνησης, κυρίως μεθόδων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος. Η δύναμη αποτελεί την βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ισχύς, η οποία με την σειρά της καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα. Για να αναπτυχθεί η δύναμη, απαιτείται η επιβάρυνση του σώματος με μεγάλα φορτία, με συγκεκριμένο τρόπο, πράγμα αδύνατο με εργαλεία όπως το TRX. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι ασκήσεις όπως το Squat (Βαθύ Κάθισμα) και οι Ολυμπιακές Άρσεις (Snatch, Power Cleans κ.α)

 

Το TRX και γενικότερα η προπόνηση με το βάρος του σώματος οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα πλατό, πάνω από το οποίο η βελτίωση χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο είναι σχεδόν αδύνατη. Κι αυτό γιατί, μέσα σε ένα μικρό σχετικά διάστημα, ο ασκούμενος  θα υπερνικά σχετικά εύκολα το βάρος του σώματός του, αφού θα έχουν γίνει οι κατάλληλες προσαρμογές στο σώμα του και για την περαιτέρω βελτίωση θα απαιτηθεί επιπλέον αντίσταση. Η επιπλέον αντίσταση είναι δυνατό να προέλθει προσθέτοντας έξτρα βάρος στο βάρος του σώματος (π.χ. με ένα γιλέκο), αλλά και πάλι σύντομα θα απαιτηθεί κι άλλη επιβάρυνση, οπότε καλό θα είναι να προστεθούν στο πρόγραμμα κι οι άλλες μέθοδοι, όπως αυτές που αναφέραμε , εκτός από την προπόνηση αιώρησης.

 

Και κάτι άλλο σχετικά με το TRX: Για μερικούς ασκούμενους η χρήση του βάρους του σώματός τους ως αντίσταση αποτελεί υπερβολικά μεγάλη επιβάρυνση. Αυτό είναι φανερό σε ασκήσεις όπως τα push ups, όπου πολλοί ασκούμενοι  δεν μπορούν να σταθεροποιήσουν τους ώμους τους και τη μέση τους ή επίσης στα καθίσματα με το ένα πόδι, όπου οι περισσότεροι δεν μπορούν να εκτελέσουν με το γόνατο στην ευθεία κτλ. Γι αυτούς τους ασκούμενους, πρέπει να επιλεγούν πιο εύκολες ασκήσεις όπου θα αναπτύξουν τη βασική δύναμη και φυσικά όχι μόνο στο TRX. Έτσι λοιπόν, όταν λέμε ότι «οι ασκήσεις βασίζονται στο βάρος του σώματος» και άρα είναι ασφαλείς, πρέπει να έχουμε υπ όψιν ότι μπορεί ακόμα κι αυτή η αντίσταση μπορεί να είναι ακατάλληλη για το άτομο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η προπόνηση πρέπει να είναι προοδευτική και οι επιβαρύνσεις να είναι κατάλληλες για τον κάθε ασκούμενο/αθλητή.

 

Ας μην πέσουμε πάλι θύματα της μόδας, όπως τα προηγούμενα χρόνια με την προπόνηση δόνησης, εφαρμόζοντας μονοδιάστατα και ακατάλληλα για τους περισσότερους (αν όχι για όλους) προγράμματα. Και μην ακούτε τους διάφορους «ειδικούς» σχετικά με τα μαγικά οφέλη του κάθε εργαλείου. Εδώ ίσως ταιριάζει και η ρήση:

 

«Όταν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί, όλα γύρω σου μοιάζουν με καρφιά»

 

http://www.flowmagazine.gr

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα τρόφιμα που θα σου ανεβάσουν την θερμοκρασία του σώματος
  • Αναρρίχηση, το άθλημα που καίει τις περισσότερες θερμίδες - Ποια διαφορετικά είδη υπάρχουν;
  • Όλη η αλήθεια για το «ωφέλιμο» λίπος που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους
  • Το 10ήμερο πρόγραμμα όγκου και γράμμωσης για το στήθος σου
  • Η 71χρονη bodybuilder που μοιάζει δεκαετίες νεότερη!
  • Πώς να καθαρίσεις το σώμα σου από τα λίπη και τις τοξίνες των γιορτών
loading...