mobadv

Συμπληρώματα Διατροφής: ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλά από αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω ίσως τα γνωρίζετε. Η διατροφή γενικότερα αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής ειδικότερα, είναι ένας τεράστιος κλάδος που άπτεται της βιολογίας, χημείας, ενδοκρινολογίας και άλλων συναφών επιστημών. Αυτό κάνει τα πράγματα λίγο πιο πολύπλοκα και λίγο δυσκολότερα ώστε να γίνει πλήρως αντιληπτός ο ρόλος και η χρησιμότητά τους. Αυτό έχει επίσης σαν αποτέλεσμα πολλοί, που βρίσκονται εκτός αθλητισμού και φυσικό είναι να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι πράγμα μιλάνε, ελαφρά τη καρδιά να τα κατηγορούν, να τους προσάπτουν ιδιότητες που δεν έχουν και τελικά να τα βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με παράνομες ουσίες.
Το είδαμε κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν για τα κρούσματα ντόπινγκ ακούσαμε το φοβερό ότι οι αθλητές προμηθεύονταν ενέσεις και… πρωτεΐνες.
Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό.
Στα στενά πλαίσια που μας επιτρέπει ένα κείμενο θα προσπαθήσουμε επιγραμματικά να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Το κάνουμε εμείς γιατί δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος.
Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε και να τελειώσουμε αυτό το κείμενο με μια φράση: Τα συμπληρώματα είναι τροφή. Έτσι απλά. Μάλιστα το λέει και η ίδια η λέξη. Τα συμπληρώματα συμπληρώνουν την διατροφή μας.
Ένας αθλητής που γυμνάζεται εντατικά είναι φυσιολογικό να έχει ανάγκη περισσότερων θρεπτικών συστατικών από κάποιον που δεν γυμνάζεται καθόλου. Είναι τέτοια η ένταση και πίεση που δέχεται το μυοσκελετικό σύστημα, είναι τέτοια η απώλεια ζωτικών θρεπτικών συστατικών που όχι μόνο πρέπει να επαναπροσληφθούν αλλά να ληφθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες, τουλάχιστον για όποιον θέλει να αναπτυχθεί μυϊκά.
Ακόμα και ο πιο αδαής γνωρίζει καλά ότι μόνο με το φαγητό όχι μόνο δεν είναι δυνατό να λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (ειδικά τώρα που η σύγχρονη παρασκευή των τροφών δυστυχώς αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους) αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν και ασύμφορο οικονομικά, χρονοβόρο αλλά και θα συσσωρεύαμε ένα σωρό άχρηστες θερμίδες προκειμένου να λάβουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα. 
Αυτά θα μπορούσαν να ισχύουν ακόμα και για ανθρώπους που δεν γυμνάζονται και απλά θέλουν να βελτιώσουν την ημερήσια διατροφή τους.
Όσον αφορά όμως στη ζωή ενός αθλητή, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά. Είναι τουλάχιστον απίστευτο να βλέπουμε Έλληνες αθλητές στην κορυφαία οργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εκεί που οι ανταγωνιστές τους λαμβάνουν κανονικά τα αμινοξέα, τις βιταμίνες και τους ηλεκτρολύτες, ως εξασκητικό γεύμα να τρώνε μια… μπανάνα. 
Ένας σοβαρός λόγος είναι η οικονομική κρίση, μια κρίση που δεν επιτρέπει στους αθλητές να εξασφαλίζουν μόνοι τους τα συμπληρώματά τους, την διατροφή τους γενικότερα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς. 
Φανταστείτε ένα τηλεοπτικό πλάνο να «συλλάμβανε» έναν αθλητή να πίνει ένα ρόφημα μέσα σε ένα σέικερ. Δεν χρειάζεται να μάθει κανείς τι έχει μέσα αυτό το σέικερ. Ήδη μπορώ να ακούσω τα πνιχτά χαμόγελα, τις ειρωνείες, τις εικασίες και βέβαια το αποτέλεσμα των… ερευνών του κάθε άσχετου. Σίγουρα πίνει κάτι ύποπτο.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εκεί που ο Τσέχος χρυσός Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία, ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την NUTREND για την παροχή των απαραίτητων συμπληρωμάτων του, ο Έλληνας αθλητής νιώθει σαν φτωχός συγγενής. 
Ακόμα χειρότερα, νιώθει ήδη κατηγορούμενος. 
Μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι ότι πολλοί Έλληνες έχουν αποτινάξει από πάνω τους την άγνοια για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η αθλητική (και εν γένει) διατροφή, αφού όλο και περισσότερα μηνύματα δεχόμαστε καθημερινά με απορίες. Απορίες που δείχνουν αν μη τι άλλο μια πρώτη γνώση για το τι είναι και τι δεν είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής. 
Όμως παράλληλα νιώθουμε ότι η άγνοια των πολλών, πολλές φορές συγκρατεί ένα νέο άνθρωπο από το να ασχοληθεί περισσότερο με την σωστή προπόνηση και διατροφή. 
Κάτι που είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Συμπληρώματα διατροφής: Μία διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου
  • Το L-Carnitine Liquid θα βάλει «φωτιά» στο λίπος σου!
  • Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής από τον ΕΟΦ
  • Μπες στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι με τα προϊόντα της Warriorlab!
  • Η Whey Isolate θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις γρήγορα σφιχτούς και καλοσχηματισμένους μυς
  • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα διατροφής
loading...