Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η σκέψη να πιούμε ένα ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούμε βαραίνει τα βλέφαρά μας.

Αυτό όμως συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες για τη δυνατότητα του γάλακτος να μας διευκολύνει στον ύπνο ή μας βοηθά πραγματικά να κοιμηθούμε;

Για να απαντήσω στην ερώτηση πρέπει πρώτα να αναφέρω πως το γάλα, περιέχει δυο ενώσεις την τρυπτοφάνη και τη μελατονίνη, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε έναν καλύτερο ύπνο. Πιο συγκεκριμένα η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη (συχνά αποκαλούμενη «ορμόνη της καλής διάθεσης»), η οποία με τη σειρά της μπορεί να μετατραπεί στην ορμόνη μελατονίνη, η οποία εκκρίνεται τη νύχτα και συχνά ονομάζεται «ορμόνη του ύπνου».

Όμως πριν τρέξετε να βάλετε ένα ποτήρι γάλα για να το πιείτε πριν κοιμηθείτε, θέλω να συνεχίσω επισημαίνοντας πως η ποσότητα τρυπτοφάνης και μελατονίνης σε ένα ποτήρι γάλα είναι τόσο χαμηλή που είναι απίθανο να νιώσετε τα παραπάνω αποτελέσματα. Το γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε εάν είναι ήδη μέρος της ρουτίνας σας πριν τον ύπνο.

Όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η ποσότητα τρυπτοφάνης και μελατονίνης σε ένα μόνο ποτήρι γάλα μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να σας παίρνει αμέσως ο ύπνος κάθε βράδυ.

Ωστόσο εάν διαφωνείτε και είστε σίγουροι ότι το ποτήρι γάλα που πίνετε κάθε βράδυ σας βοηθά να κοιμηθείτε, μπορεί να μην κάνετε λάθος. Η άνεση που δημιουργελιται από την κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστού γάλακτος και η πληρότητα που νιώθετε μετά, είναι πιθανότατα αυτά που σας προκαλούν την υπνηλία.

Επιπλέον, εάν η κατανάλωση γάλακτος είναι ήδη μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας, τότε μπορεί να είναι σημαντικό για έναν καλό βραδινό ύπνο. Σύμφωνα με το Sleepfoundation.org , οι ρουτίνες πριν τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να αναγνωρίσει ότι είναι σχεδόν ώρα για ύπνο.

Συνεχίστε λοιπόν να πίνετε γάλα εάν είναι ήδη μέρος της τελετουργίας σας πριν τον ύπνο. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι, τότε μπορείτε ξεκινήσετε να απολαμβνετε ένα ποτήρι το βράδυ, εάν αυτό σας κάνει να νιώθετε όμορφα και σας ηρεμεί. Απλώς μην περιμένετε να σας κάνει να νυστάξετε, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ