Πότε δεν πρέπει να αγνοούμε τον πόνο όταν γυμναζόμαστε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο πόνος από μόνος του αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς μας κάνει να ανησυχούμε και γενικά μας κάνει μη λειτουργικούς στην ημέρα ενώ καμιά φορά μας αφήνει αύπνους τη νύχτα.

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα (Γυμνάστρια – Χαλκίδα)

Ας δούμε όμως και τη θετική πλευρά του πόνου και δεν είναι άλλη από το ότι το σώμα μας με αυτό τον τρόπο , μέσω του πόνου, μας μιλάει και μας χτυπάει καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά. Ο πόνος είναι ο τρόπος που το σώμα μας επικοινωνεί και θέλει να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο κάθε πόνος έχει διαβαθμίσεις αλλά και τη δική του χρονική διάρκεια. Στην άσκηση, όλοι ξέρουμε πως μετά το πέρας της είναι φυσιολογικό οι μύες μας να πονούν καθώς είναι γνωστό ότι στην διάρκεια της οι μύες καταστρέφονται με την καλή έννοια για να χτιστούν νέοι , πιο γεροί, δυνατοί και καλοσχηματισμένοι.

Πότε όμως ο πόνος είναι σημάδι για κάποιο τραυματισμό και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πάμε να δούμε πότε ένας πόνος δεν πρέπει να αγνοείται:

Όταν είναι έντονος…

Ένας πόνος σαν σουβλιά , έντονος που μας σταματά κατά την άσκηση είναι ένα σημάδι πως κάτι δε λειτουργεί καλά. Το σώμα μας, γενικά, σε φυσιολογικά επίπεδα και συνθήκες δεν έχει οξείες και έντονες αντιδράσεις. Συνεπώς ένας τέτοιου είδους πόνος μπορεί να είναι σημάδι πχ. πρόσκρουσης κάποιου τένοντα, ρήξης ή κατάγματος.

Παρόλα αυτά , αν ο πόνος συμβεί μια φορά και δεν ξανασυμβεί, τότε μιλάμε για ένα πόνο της στιγμής όπου δε χρειάζεται να εστιάσουμε. Μια συζήτηση με τον γιατρό σας ,σε περίπτωση ανησυχίας ακόμη και στιγμιαίου, μοναδικού πόνου θα λύσει κάθε απορία.

Όταν συνοδεύεται από πρήξιμο…

Όταν τραυματιζόμαστε το σώμα μας μη μπορώντας να αντιληφθεί ποια περιοχή πρέπει να επουλώσει, στέλνει αρκετό αίμα και διάφορες άλλες ουσίες, προκαλώντας το πρήξιμο. Το πρήξιμο είναι σημάδι πως το σώμα στέλνει φλεγμονώδες παράγοντες στο σημείο τραυματισμού, συνεπώς είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοείται.

Η φλεγμονή αποτελεί τον τρόπο που το σώμα μας επουλώνει τις πληγές. Ένα πρήξιμο που επιμένει ή επανέρχεται χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Όταν συνοδεύεται από θόρυβο…

Όταν ένας πόνος συνοδεύεται και από θόρυβο μη πιστέψετε πως είστε απλά τραγανοί! Ο θόρυβος στον πόνο συνήθως αποτελεί κάποια ρήξη ή μερική εξάρθρωση και θα πρέπει να σταματήσετε εκείνη τη στιγμή την άσκηση. Σαφώς ο καθένας ξέρει και γνωρίζει τα όρια του και το σώμα του , όμως ένας τέτοιος πόνος δείχνει τη σοβαρότητα μιας κατάστασης.

Όταν είναι τοπικός…

Ένα ακόμη σημάδι πως κάτι μπορεί να μη πηγαίνει καλά είναι ο πόνος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Βέβαια, αν μιλάμε για μια φορά, ίσως και να μην είναι τίποτα , όμως αν είναι επαναλαμβανόμενος στο ίσιο σημείο και ειδικά κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων χρήζει λόγος ανησυχίας και θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Όταν χειροτερεύει με τη γυμναστική…

Όλοι ξέρουμε τα οφέλη της άσκησης όσο αφορά τους πόνους στο σώμα μας και πόσο καλό μας κάνει να γυμναζόμαστε. Αν όμως γυμνάζεστε και νιώθετε πόνο , που στη διάρκεια της άσκησης επιδεινώνεται τότε καλό είναι να σταματήσετε καθώς μπορεί να προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερο τραυματισμό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο πόνος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει αλλά να μας εφιστά την προσοχή! Το σώμα μας ξέρει και μας μιλάει ,μας δίνει τα σημάδια του, αρκεί να τα ακούμε και να τα προλαμβάνουμε!

Πηγή: www.fmh.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ