Πώς ο κακός ύπνος επηρεάζει άσχημα την ψυχολογία σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Νέα έρευνα προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει το αέναο βραδινό στριφογύρισμα στο κρεβάτι.

Ζούμε σε εποχές όπου έχουμε αρχίσει να προσέχουμε το σώμα μας, να προσέχουμε τη διατροφή μας, ενώ ακόμα και για την ψυχική μας υγεία, το ταμπού πώς οι ψυχολόγοι είναι για τους τρελούς -ευτυχώς- έχει σπάσει.

Τι γίνεται όμως με τον ύπνο; Δυστυχώς πολλές φορές, μπορεί όλα τα προαναφερθέντα να τηρούνται με ευλαβικό τρόπο αλλά -και λόγω φόρτου εργασίας- να μην κοιμόμαστε ούτε 5 ώρες την ημέρα.

Κοινώς δε δίνουμε στον ύπνο τον χρόνο ή ακόμα περισσότερο την ποιότητα που του χρειάζεται. Η επιστήμη όμως είναι εδώ για να μας χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, τα ευρήματα -τουλάχιστον για όσους δεν κοιμούνται καλά- δεν είναι ενθαρρυντικά.

Έχοντας ως δείγμα έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων (91 χιλιάδες άτομα), από την τράπεζα δεδομένων που λέγεται UK Biobank, ανέλυσαν την καθημερινή ρουτίνα ύπνου του «δείγματος», βλέποντας πώς υπάρχει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στον άστατο ύπνο και τις μεγάλες μεταπτώσεις διάθεσης.

Και όταν γράφουμε «μεγάλες μεταπτώσεις διάθεσης» δεν εννοούμε κάτι τόσο απλό, ούτε τόσο αθώο. Αντίθετα μιλάμε για πιθανή ανάπτυξη κατάθλιψη ή ακόμα και διπολικής συμπεριφοράς -πέρα από το γεγονός πώς όσοι δεν κοιμούνται καλά είναι συνήθως πιο μοναχικοί.

Το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι να βρει εξετάσει τους βιολογικούς λόγους που προκαλούν αυτήν την όχι και τόσο ευχάριστη τάση στον ύπνο.

Μέχρι τότε όποιος ταλαιπωρείται από κακό ύπνο, καλό είναι να το ψάξει, και να βρει έστω μια μέση λύση πριν η ψυχολογική φθορά του χτυπήσει την πόρτα.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ