Πως να τρέχω σωστά για να κάψω λίπος;

  • Κατηγορία Running
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το τρέξιμο είναι ένα είδος αερόβιας προπόνησης. Θεωρείται ότι η ελάχιστη διάρκεια αερόβιας προπόνησης πρέπει να είναι γύρω στα 10 λεπτά.

Ο δεύτερος κανόνας του αερόβιου τρεξίματος είναι να μην τρέχετε πολύ γρήγορα.

Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να καίει λίπος μόνο με την παρουσία αρκετού οξυγόνου στο αίμα. Για να γίνει αυτή η καύση, απαιτούνται ειδικά αερόβια ένζυμα τα οποία «παίρνουν μπρος» πολύ αργά. Για να αρχίσουν να δουλεύουν αποτελεσματικά, χρειάζονται περίπου 10 λεπτά – ακριβώς αυτά τα 10 λεπτά που αναφέρονται ως η ελάχιστη διάρκεια προπόνησης.

Επίσης, η ίδια η διαδικασία της καύσης του λίπους είναι αρκετά χρονοβόρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν ο οργανισμός μας έχει ανάγκη σε «γρήγορη και εύκολη» ενέργεια για να εκτελέσει κάποια πολύ δύσκολη ή πολύ γρήγορη άσκηση, θα αντλήσει αυτήν την ενέργεια από την «εύκολη» γλυκόζη, θα παράξει, δηλαδή, ενέργεια με αναερόβιο τρόπο.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην τρέχετε πολύ γρήγορα. Με τι ταχύτητα πρέπει, λοιπόν, να τρέχετε; Πολύ αναλυτικά, για το πώς να υπολογίσετε την προσωπική σας «ιδανική» ταχύτητα γράφουμε εδώ. Πιο απλά, μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να τρέχετε με τέτοια ταχύτητα ώστε να νιώθετε άνετα ότι μπορείτε να συνεχίσετε στον ίδιο ρυθμό για πολύ ώρα. Για μερικούς, αυτή η ταχύτητα μπορεί να ισοδυναμεί με το γρήγορο περπάτημα - ούτε καν με το τρέξιμο. Δεν πειράζει - ξεκινήστε να περπατάτε γρήγορα! Δεν έχει κανένα νόημα να ζοριστείτε να τρέξετε γρήγορα και να τερματίσετε την προπόνηση σε 5 λεπτά!

Για την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας, όμως, χρειάζεται να προσπεράσετε κατά πολύ τη «βολική» σας ταχύτητα. Μόνο σε τρέξιμο υψηλής έντασης ο οργανισμός μας λαμβάνει το σήμα «πρέπει να προσαρμοστείς, γιατί σου βάζουν δύσκολες δουλειές πλέον!». Με ένα τέτοιο ερέθισμα, ο οργανισμός μας φτιάχνει πολλές χρήσιμες προσαρμογές: δυναμώνει την καρδιά, αναπτύσσει το αναπνευστικό σύστημα, δημιουργεί ένα πλούσιο δίκτυο τριχοειδών και πολλά άλλα!

Πώς να πετύχουμε, λοιπόν, την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας;

Στο τέλος της κάθε προπόνησης, κάντε 3 γρήγορα σπριντ με τη μέγιστη ταχύτητα. Το κάθε σπριντ μπορεί να διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό. Ανάμεσα στα σπριντ συνεχίστε το τρέξιμό σας με τη βολική σας ταχύτητα. Θα δείτε ότι με αυτήν την «προσθήκη» στην κανονική σας προπόνηση, η βολική σας ταχύτητα θα ανέβει σε μερικές προπονήσεις!

Καλό τρέξιμο!!!

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;
  • Συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές
  • Πώς αυτός ο τύπος έδιωξε τη μπάκα μέσα σε μόλις 90 ημέρες
  • Πώς το σπανάκι και άλλες τρεις τροφές μπορούν να εξαφανίσουν το λίπος στην κοιλιά
  • 8 συμβουλές για σούπερ στέγνωμα!
  • 10 συμβουλές για να μπεις στο χειμωνιάτικο τζιν χωρίς να πεινάσεις
loading...