Πόσο σημαντικό είναι το τρέξιμο για την υγεία σου

  • Κατηγορία Running
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

5 μεγάλοι μύθοι για το τρέξιμο αναλύονται επιστημονικά και απομυθοποιούνται οριστικά.

Από καιρού εις καιρόν «σκάνε» διάφορες απορίες στις συζητήσεις μεταξύ γυμναζόμενων σχετικά με το τρέξιμο και την καρδιοαναπνευστική προπόνηση γενικότερα. Διαγράφοντας εντελώς από το μυαλό σου το μέγα μύθο για το αν τελικά είναι υποχρεωτικό να τρέχεις εφόσον ασκείσαι έντονα με βάρη -ναι, είναι νόμος απαράβατος-, κάποιες άλλες ερωτήσεις, όπως πόσο συχνά, πόσο γρήγορα ή αργά πρέπει να τρέχεις και αν είναι άλλο πράγμα η καρδιαγγειακή και η αερόβια προπόνηση, αν είναι καλύτερο να τρέχεις ξυπόλυτος κλπ., έχουν σε μεγάλο βαθμό απαντηθεί επιστημονικά.

Ωστόσο, στο κουβεντολόι μεταξύ των διαλειμμάτων, νέες απορίες και μυθεύματα πολιορκούν το μυαλό σου από όσα ακούς δίπλα σου: Να τρέχεις πριν το πρόγραμμα με τα βάρη ή μετά; Ή, αφού τρέχεις μερικά χιλιόμετρα πάνω στο διάδρομο γιατί να μην τη σκαπουλάρεις από τη βασανιστική μέρα ασκήσεων για τα πόδια;

Με τη βοήθεια της πιστοποιημένης προσωπικής προπονήτριας Raphael Konforti, σου δίνουμε έγκυρες απαντήσεις και σε αυτά τα ερωτήματα, διαλύοντας ακόμη 5 μύθους που σαμποτάρουν την καλή φυσική σου κατάσταση.

Μύθος #1:
Τρέχε αργά και μακριά για καλύτερα αποτελέσματα στην καύση λίπους

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το τρέξιμο χαμηλής έντασης και μακρύτερης απόστασης δεν καίει το περισσότερο λίπος. Στην πραγματικότητα, η καρδιαγγειακή προπόνηση με έντονες εκρήξεις, όπως η μέθοδος HIIT, μεταμορφώνει το σώμα σου σε αληθινή μηχανή καύσης θερμίδων.

- Η συμβουλή της Konforti: «Αν βαριέσαι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η σοφότερη εναλλακτική σου είναι το σπριντ κάθε ένα λεπτό μετά από δυο λεπτά χαλαρού τέμπο. Επανάλαβε όσο περισσότερες φορές μπορείς, στο χρόνο που διαθέτεις».

Μύθος #2:
Πρέπει να τρέχεις πριν από μια συνεδρία με βάρη
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να τρέξεις πριν παίξεις με τις μπάρες σου», λέει η Konforti. «Σίγουρα, μερικά λεπτά καρδιαγγειακής προθέρμανσης είναι υποχρεωτικά, αλλά δεν είναι ανάγκη να “κάψεις” την αντοχή σου τρέχοντας ένα μίνι μαραθώνιο πάνω στο διάδρομο.

Για τους άντρες που ακολουθούν ένα σχετικά απαιτητικό πρόγραμμα με βάρη, το στατικό ποδήλατο ή το ελλειπτικό μηχάνημα είναι μια χαρά για ζέσταμα. Μετά την προπόνηση, αν οι αντοχές σου είναι ακόμη σε καλό επίπεδο, δεν θα ήταν άσχημο να τρέξεις στο διάδρομο ή στο δρόμο μερικά χιλιόμετρα σε πολύ αργό ρυθμό -είναι κι ένα είδος αποκατάστασης».

Μύθος #3:
Το τρέξιμο αναπληρώνει μερικές χαμένες μέρες προπόνησης ποδιών
Παραλείποντας το leg press, τα ημικαθίσματα, τις προβολές και μια σειρά από άλλες βασικές ασκήσεις που περιέχει η “μέρα ποδιών” το πάνω μέρος του σώματός σου θα μοιάζει να στηρίζεται σε δυο... οδοντογλυφίδες.

- Η συμβουλή της Konforti: «Το τρέξιμο, ακόμη και σε ανηφόρα, προσφέρει τεράστια οφέλη στην αντοχή σου, αλλά δεν μπορεί ούτε καν να πλησιάσει την υπεροπλία που τους χαρίζει η προπόνηση ποδιών με αντιστάσεις. Ακόμη και αν σου αρέσει να συμμετέχεις σε αγώνες αντοχής, χωρίς ένα ζευγάρι ισχυρά, μυώδη κάτω άκρα, ποτέ δεν θα τερματίσεις πρώτος».

Μύθος #4:
Πάντοτε να τρέχεις νηστικός
«Αυτό, το ‘χεις ακούσει άπειρες φορές: το τρέξιμο με άδειο στομάχι βοηθά στο να κάψεις πολύ περισσότερο λίπος. Αλλά η καρδιαγγειακή προπόνηση, όπως και κάθε άλλη προπόνηση, δεν είναι λογικό να γίνεται ενώ είσαι νηστικός από το προηγούμενο βράδυ», λέει η Konforti και εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης όπως το τρέξιμο, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου προέρχεται από το γλυκογόνο, οι αποθήκες του οποίου αν εξαντληθούν την ώρα της μέγιστης προσπάθειας, αυτόματα θα βιώσεις συνθήκες όπως ραγδαία κόπωση, ζαλάδα, έλλειψη προσανατολισμού κλπ. Η διαρκής ανατροφοδότηση που θα πάρει ο οργανισμός σου από ένα γεύμα με υδατάνθρακες λίγες ώρες πριν το τρέξιμο, θα σε βοηθήσουν να αντέξεις περισσότερη ώρα, άρα θα κάψεις ακόμη περισσότερο λίπος».

Μύθος #5:
Το πολύ τρέξιμο σκοτώνει τους μυς
Η αλήθεια είναι οτιδήποτε γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, όντως καταστρέφει το μυϊκό σου σύστημα. Θέλεις το υπερβολικό ποτό -ναι-, το κάπνισμα -ναι-;. Αλλά για το πολύ τρέξιμο, δεν ισχύει.

- Η συμβουλή της Konforti: «Το τρέξιμο, όπως και κάθε άλλη αερόβια άσκηση, όσο έντονη και αν είναι, δεν “κρεμάει” τους μυς».

«Αντίθετα, τους ευεργετεί. Όσο πιο ισχυρό καρδιαγγειακό σύστημα διαθέτεις, τόσο μεγεθύνονται τα οφέλη στην αντοχή και το χτίσιμο μυών την ώρα που προπονείσαι με τις μπάρες, και τόσο πιο σκληρές ασκήσεις με αντιστάσεις μπορείς να υπομένεις με μεγαλύτερη ευκολία».

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;
  • Συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές
  • Πως να τρέχω σωστά για να κάψω λίπος;
loading...