Πώς η δουλειά βλάπτει το σπέρμα και τη σεξουαλική σου ζωή

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η δουλειά με βάρδιες -και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες- μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων ουρολογικά προβλήματα, αδυναμία του σπέρματος και πτώση στην ερωτική σου ζωή. Δεν τους βλέπουμε συχνά, αλλά κάνουν αθόρυβα τη δουλειά τους, με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά μας.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθαριστές, οδηγοί φορτηγών κ.α. εργάζονται πολλές φορές την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι συνήθως κοιμόμαστε. Αυτοί οι σκληρά εργαζόμενοι όμως διατρέχουν μερικούς κινδύνους για την υγεία τους, πέρα από τους προφανείς.

Τρεις νέες μελέτες πάνω σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν πως η εργασία σε βάρδιες μπορεί να επηρεάσει (και όχι απαραίτητα να προκαλέσει) παράγοντες όπως την σεξουαλική απόδοση, την στυτική δυσλειτουργία και τη γονιμότητα.

Στην πρώτη έρευνα, οι μελετητές εξέτασαν 171 στείρους και 27 γόνιμους άντρες που πρόσφατα έγιναν πατεράδες.

«Ανακαλύψαμε πως αυτοί που παρουσιάζουν στειρότητα, σε μεγάλο ποσοστό εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και έχουν σημαντικά μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από όσους δεν το κάνουν. Οι λίγες ώρες ύπνου φαίνεται να μεταβάλλουν τους κανονικούς ρυθμούς του οργανισμού και το επίπεδο των ορμονών και γονιδίων, που είναι σημαντικά για την παραγωγή σπέρματος» τονίζει ο Alex Pastuszak, από τους βασικούς εισηγητές της μελέτης.

Ο Pastuszak που είναι βοηθός καθηγητή στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Baylor, υποστηρίζει επίσης πως οι μη φυσιολογικές ώρες εργασίας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε τέτοια είδη προβλημάτων από το αλκοόλ και το κάπνισμα, με συμπτώματα πιο έντονα από αυτά της κατάθλιψης ή της έλλειψης άσκησης.

Οι άλλες δυο μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 2.500 άντρες, διαπίστωσαν πως όσοι εργάζονται νύχτα ή σε βραδινές βάρδιες, είχαν επίσης προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και χαμηλή τεστοστερόνη.

Αν εργάζεσαι υπό αυτές τις συνθήκες, καλό θα είναι να ενημερώνεσαι από τέτοιες αναπτυσσόμενες έρευνες. Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν και κάποιες συνήθειες που μπορεί να βοηθήσουν προς την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων. Συγκεκριμένα:

1. Εφάρμοσε μια ρουτίνα ύπνου, για συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.
2. Να κοιμάσαι σε απόλυτο σκοτάδι.
3. Μην πίνεις ποτό ή καφέ πριν πέσεις για ύπνο.
4. Μείνε μακριά από το κινητό σου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείς.

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ