Το σεξ δεν επηρεάζει την απόδοσή σου πριν τη γυμναστική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Νέα έρευνα - ανατροπή!

Ο μύθος

Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα λίγες ώρες πριν τη γυμναστική μπορεί να στραγγίξει την ενέργειά σου. Όπου «σωματική δραστηριότητα», βλέπει μεταξύ άλλων και το σεξ. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που διαβάζεις για πρώτη φορά. Θυμήσου τη θεωρία που είχε υιοθετήσει ο Muhammad Ali: ο θρυλικός πυγμάχος απέφευγε να κάνει σεξ έως και έξι εβδομάδες πριν από έναν αγώνα πυγμαχίας, καθώς πίστευε ότι η αποχή από κάθε μορφής εκσπερμάτωση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του, αυξάνει τη τεστοστερόνη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει του τόνους μυϊκής δύναμης, αντοχής και επιθετικότητας. Πολύ «φίλος» του Ali είναι και ο Pep Guardiola, που συνηθίζει να απαγορεύει το σεξ στους παίκτες του μετά τα μεσάνυχτα, όταν έχουν αγώνα την επόμενη ημέρα.

Η αλήθεια πίσω απ' αυτόν

Και κάπως έτσι, έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι καλό είναι πριν πας στο γυμναστήριο για να σηκώσεις βάρη ή πάρεις τους δρόμους και αρχίσεις να τρέχεις να απέχεις από κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα. Πεποίθηση που αποδεικνύεται λανθασμένη σύμφωνα νέα επιστημονική έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος της Καλιφόρνια και έδειξε ότι η ερωτική επαφή πριν οποιαδήποτε μορφή άθλησης δεν επηρεάζει τελικά σε σημαντικό βαθμό την απόδοση.

Η έρευνα

Οι ερευνητές χώρισαν 12 άντρες σε δύο ομάδες, οι οποίες κλήθηκαν να κάνουν ασκήσεις ποδιών, με την πρώτη να έχει κάνει σεξ το προηγούμενο βράδυ και τη δεύτερη να απέχει. Όπως διαπιστώθηκε οι επιδόσεις των δύο ομάδων ήταν παραπλήσιες, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο εξής συμπέρασμα: Το σεξ δεν είχε κάποια σημαντική αρνητική επίδραση στην αντοχή και τη δύναμη των αντρών κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.

Η άποψη του ειδικού

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr. Todd Astorino, «η τεστοστερόνη είναι το κλειδί. Η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, επομένως κάθε είδους δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει βελτίωση της διάθεσης και της απόδοσης. Μπορεί και όχι. Εξαρτάται πάντα από τον άνθρωπο και την ψυχοσύνθεσή του».

Ο ίδιος συμβουλεύει: «Συνεπώς, αν αισθάνεσαι ότι το σεξ σε χαλαρώνει και σε βοηθά να εστιάσεις στις δυνάμεις σου καλύτερα, μην διστάσεις να το κάνεις. Αν πάλι νομίζεις ότι η αποχή σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου και να αυξήσεις τη δύναμη και την αντοχή σου, τότε η καλύτερη λύση να παραλείψεις το "επιδόρπιο"».

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ