Τα 4 SOS της γυναικείας διατροφής!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μιας γυναίκας.

Ας δούμε, όμως ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα.

Καλύψτε τις ανάγκες σας σε σίδηρο

Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι γυναίκες των αναπαραγωγικών ηλικιών μάλιστα, έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, λόγω των απωλειών που παρουσιάζουν κατά την έμμηνο ρύση. Σημείωσε δε ότι η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται πολύ συχνά στις νεαρές γυναίκες. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα οστρακοειδή, τα φασόλια, οι φακές και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Extra tip: Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών, συνδυάστε τον με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C π.χ. φακές με ντοματοσαλάτα και σαλάτα σπανάκι με dressing εσπεριδοειδών.

Μη ξεχνάτε το ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή λειτουργία, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά στο γυναικείο φύλο. Επίσης, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου “αμβλύνει” τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, καθώς και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο όπως χυμοί και δημητριακά.

Το απαραίτητο φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να κυοφορήσουν ή εγκυμονούν, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα φασόλια.

Extra tip: Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγος σας, αν χρειάζεται να λάβετε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Επενδύστε στις φυτικές τροφές

Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές τροφές δηλαδή φρούτα, λαχανικά και όσπρια βοηθάνε στον έλεγχο του βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σ’ αυτά βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό. Προτιμήστε προϊόντα εποχής και από τοπικούς παραγωγούς.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ