Τι κάνεις λάθος με τα λεφτά

  • Κατηγορία Best life
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ποιο είναι το χειρότερο οικονομικό λάθος που μπορεί να κάνει κανείς;

Οι πρώτες σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι και οι πιο συνηθισμένες: Οι σπατάλες σε ρούχα, ο take away καφές και η αλλεργία στην αποταμίευση. Όλα αυτά είναι σίγουρα βλαβερά για τα οικονομικά μας, δεν είναι όμως ό,τι χειρότερο για το μέλλον μας. Ο οικονομολόγος του Harvard Laurence J. Kotlikoff υποστηρίζει ότι, από όλα τα λάθη που υπάρχουν σε θέματα χρημάτων, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που μακροπρόθεσμα μετανιώνουμε περισσότερο, αφού σχετίζεται με την ηλικία συνταξιοδότησής μας.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη σύνταξη ως απαλλαγή από τη δουλειά μας, αλλά ο Kotlikoff τονίζει ότι πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας ως τη μεγαλύτερη περίοδο διακοπών που υπήρξε ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι τα έξοδά μας δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Συνεπώς, δε θα υπάρχει πλέον ένα σταθερό εισόδημα -ειδικά αν κρίνουμε από όλα όσα έχουν αλλάξει στον εργασιακό τομέα τα τελευταία χρόνια- ακόμη κι αν θεωρούμε ότι έχουμε αποταμιεύσει ένα ευσεβές ποσό.

Το μεγαλύτερο λάθος

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Harvard, το χειρότερο λάθος που μπορoύμε να κάνουμε είναι η περίφημη "πρόωρη συνταξιοδότηση", δηλαδή η συνταξιοδότηση πριν από την ηλικία στην οποία όλοι συνήθως συνταξιοδοτούνται. Ο Kotlikoff έγραψε στο CNBC ότι πρόκειται για τη χειρότερη απόφαση επειδή "είμαστε, ως σύνολο, άθλιοι αποταμιευτές, γεγονός που καθιστά την πρόωρη συνταξιοδότηση μη βιώσιμη. Από οικονομική άποψη, είναι γενικά πολύ πιο ασφαλές και πολύ πιο έξυπνο να συνταξιοδοτηθούμε αργότερα". Επιπλέον, μία έκθεση από το Κέντρο Έρευνας του Boston College για τη συνταξιοδότηση αναφέρει ότι οι μισές εργαζόμενες οικογένειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεγάλης μείωσης του βιοτικού τους επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση, αλλά αυτό "το ποσοστό θα μειωθεί κατά περίπου 50% αν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια αργότερα".

Ο ειδικός εξηγεί ότι αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνουμε μόνο αν είμαστε ειδικοί στην αποταμίευση, αν έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως με σαφές σχέδιο έχοντας τρόπο να εξασφαλίσουμε εισόδημα χωρίς να δουλεύουμε (βλ. οι επενδύσεις), διαφορετικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα έξοδα διαβίωσης ή τα πιθανά χρέη μας.

Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι συντάξεις δεν είναι πλέον αυτό που ήταν πριν και ότι το κόστος ζωής αυξάνεται λίγο περισσότερο κάθε χρόνο με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι ειδικοί να συνιστούν να μην εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας χωρίς να το σκεφτούμε καλά, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια δουλεύουμε ή πόσο περιθώριο νομίζουμε ότι έχουμε για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε.

Μία χρήσιμη συμβουλή

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Kotlikoff λέει ότι πρέπει να καθυστερήσουμε λίγο τη συνταξιοδότηση, ειδικά αν δεν αποταμιεύουμε από μικροί, συν το ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε έναν επενδυτικό λογαριασμό, καθώς και άλλες πηγές εισοδήματος, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε για τα χρήματα στα 80 μας, όταν είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε μία καλή δουλειά αν αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Επίσης, προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, πέραν αυτού της αποταμίευσης ώστε να μην ξεμείνουμε από χρήματα σε μία απρόβλεπτη κατάσταση.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ