Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ενας χειροπράκτης δίνει την απάντηση!

Social distancing ή κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως κι αν το προτιμάτε, πρόκειται για ένα όρο που εισήλθε στη ζωή μας λόγω κoρωνοϊού και όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Ένα από αυτά που επιβάλλει είναι και η εργασία από το σπίτι. Είτε όμως εξακολουθείτε να εργάζεστε από το σαλόνι σας, είτε έχετε επιστρέψει στο γραφείο, οι ώρες που κάθεστε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή είναι πολλές και επιβαρύνουν το σώμα σας.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο τέλος κάθε ημέρας είστε εξαντλημένοι, τα μάτια είναι ξηρά και κόκκινα, η σκέψη είναι άδεια και το μόνο που θέλετε είναι να βουλιάξετε στον καναπέ. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στο σώμα μας όταν καθόμαστε όλη μέρα σε μια μια καρέκλα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και πόσο το επιβαρύνει; O Δρ. Sebastian Kverneland χειροπράκτης με έδρα το Λος Άντζελες, δίνει όλες τις απαντήσεις.

Τελικά το να κάθομαι όλη μέρα σε ένα γραφείο κάνει κακό στο σώμα μου;

Ναι, αλλά ενδεχομένως δεν έχετε ιδέα πόσο επιβλαβές είναι. Σύμφωνα με το με τον Δρ. Kverneland, με το να κάθεται κανείς όλη μέρα σε ένα γραφείο ασκεί μεγάλη πίεση στο λαιμό του, το οποίο (με τη σειρά του) πρέπει να αντισταθμίσει το επιπρόσθετο άγχος. Φυσικά, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση του υπολογιστή, αλλά και στα τηλέφωνα.
«Γενικά οποιαδήποτε ίδια θέση όλη την ημέρα κάνει κακό στο σώμα. Ωστόσο, το καθισιό είναι ακόμα χειρότερο», εξηγεί ο Δρ. Kverneland. «Καθώς καθόμαστε σε μη εργονομικούς χώρους, όλοι έχουμε την τάση να κλίνουμε το κεφάλι μας προς τα εμπρός, ειδικά όταν μιλάμε στο τηλέφωνο. Όσο πιο μπροστά όμως βρίσκεται το κεφάλι, τόσο περισσότερο άγχος συσσωρεύεται στον λαιμό».

Τι θα συμβεί στο σώμα μου εάν σταματήσω να κάθομαι σε ένα γραφείο;

Ο Δρ. Kverneland λέει ότι αν σταματήσετε να κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο, θα βελτιώσετε δραστικά τη στάση του σώματός σας. Ακόμη και τα μικρά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κακής στάσης του σώματος. Άλλωστε το σώμα είναι σχεδιασμένο για να κινείται και όταν χρειάζεται να κάθεται αυτό πρέπει να γίνεται με εργονομικό τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι ένα διάλειμμα είναι απαραίτητο, τουλάχιστον κάθε μία ώρα, που σημαίνει ότι χρειάζεται να σηκώνεστε από την καρέκλα και να εφαρμόζετε απλές διατατικές ασκήσεις που θα ξεκουράσουν το σώμα και θα εμποδίσουν την ανάπτυξη δυσκαμψιών.

Τι γίνεται αν πρέπει να κάθομαι σε ένα γραφείο και δεν μπορώ να αλλάξω συνήθειες;

Εάν η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που δεν σας επιτρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα, ο Δρ Kverneland συνιστά να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια ώστε να προσαρμόσετε τη στάση του σώματός σας. «Η κύρια συμβουλή μου είναι τα διαλείμματα ή έστω το περπάτημα όταν μιλάτε στο τηλέφωνο. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και δεν είναι στο χέρι σας να αλλάξετε συνήθειες, τότε φροντίστε η καρέκλα να παρέχει υποστήριξη στη σπονδυλική στήλη και χερούλια για να ξεκουράζονται τα χέρια. Εάν χρησιμοποιείτε laptop, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο και να ρυθμίσετε το ύψος της οθόνης σας με μια εξωτερική βάση. Σκοπός είναι να κινείται το βλέμμα πάνω - κάτω και όχι να κάνει κύφωση το σώμα για να φτάσετε το ύψος της χαμηλής αυτής οθόνης. Τέλος, το υποπόδιο κάτω από τα γραφείο είναι χρήσιμο κυρίως όταν δεν ακουμπούν τα πόδια στο πάτωμα, ώστε η μέση να αποφορτίζεται», συμβουλεύει ο ίδιος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όσον αφορά τον αυχένα, αν έχετε τη δυνατότητα, όταν κάθεστε, στηρίξτε τον βάζοντας το χέρι κάτω από το πηγούνι, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζεται το βάρος αλλά και το άγχος.

Πηγή: iefimerida.gr 

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ