Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα παπούτσια μας για την μετάδοσή του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο ιός μπορεί να είναι παντού και να μεταφέρεται το ίδιο εύκολα από τα παπούτσια, αλλά και την αναπνοή επισημαίνουν νέες μελέτες.

O νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από τα ανθρώπινα σταγονίδια σε μια ακτίνα ακόμη και 4 μέτρων καθώς οι μολυσμένοι με τον ιό άνθρωποι βήχουν, αναπνέουν ή απλώς μιλούν, ενώ ταυτόχρονα μπορούν επίσης να μεταφέρονται από τα παπούτσια των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης καλά νέα από τις νέες μελέτες: Ο προστατευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας προστατεύει από αυτά τα σταγονίδια, ενώ ακόμη και οι μάσκες από ύφασμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση των σταγονιδίων που εκπνέονται.
«Η ουσία είναι ότι η διατήρηση κάποιας απόστασης από τους άλλους είναι καλύτερη από το να μην διατηρείται καμία απόσταση», σημειώνει ο γιατρός Robert Glatter, ο οποίος εργάζεται στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. «Και στην εποχή του κορωνοϊού, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο», συμπληρώνει σχετικά με την απόσταση.

Μία μελέτη που έγινε στη πόλη Γιουχάν από κινέζους ερευνητές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι εκπνέουν, τα βαρύτερα σταγονίδια (που ενδέχεται να περιέχουν τον ιό) τείνουν να πέφτουν στο έδαφος λόγω της βαρύτητας, ενώ τα ελαφρύτερα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα που αναπνέουμε. Μην τρομάξετε, αλλά το ποσοστό που βρέθηκε ο ιός στα νοσοκομεία που έγινε η έρευνα ήταν στο 70% επί των δειγμάτων (σκληρές επιφάνειες, πατώματα). Επιπλέον, καθώς το ιατρικό προσωπικό περπατά στους θαλάμους, ο ιός μπορεί να εντοπιστεί παντού. Επομένως, οι σόλες παπουτσιών μπορεί να λειτουργούν ως φορείς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα επιχρίσματα που λήφθηκαν από επιφάνειες που αγγίζονται συνεχώς (πόμολα, χερούλια, κάδοι απορριμμάτων, ποντίκια υπολογιστή) συνήθως ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Emerging Infectious Diseases.

Μια άλλη μελέτη για τα εκπνεόμενα σταγονίδια δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο New England Journal of Medicine. Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας χρησιμοποίησε τεχνολογία λέιζερ για να εξετάσει τη διασπορά σταγονιδίων από το στόμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σταγονίδια διασκορπίζονταν στον αέρα. Ωστόσο η διασπορά αυτή σταμάτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της όταν χρησιμοποιήθηκε μάσκα στην προσομοίωση.

Μολονότι, η επιστήμη σε όλα αυτά συνεχίζει να εξελίσσεται και για να επανέλθουμε στον γιατρό Robert Glatter, δώστε προσοχή σε αυτό που λέει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά χρειάζεται για να μολυνθούμε από τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας του ιού που απαιτείται για να ξεκινήσει πραγματικά μια μόλυνση, αλλά και της απόκρισης του ανοσοποιητικού. Μπορεί να μην χρειάζεται μολυσμένες επιφάνειες ή σταγονίδια και απλώς να μεταδίδεται από τον αέρα. Απλώς ακόμη δεν το γνωρίζουμε…».

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ