Πώς να σταματήσετε να καμπουριάζετε μέσω της γυμναστικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ασκήσεις για την αντιμετώπιση της κύφωσης!

Το καμπούριασμα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε νεαρές ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες. Συνήθως, προκαλείται από την κακή στάση του σώματος και τις λάθος κινήσεις.
Σύμφωνα με γιατρούς, μόνο 20 λεπτά συνεχόμενης κακής στάσης του σώματος, μπορεί να προκαλέσει τρομερές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη. Η καθιστική ζωή, το κινητό και δουλειές γραφείου, συνήθως καταστρέφουν τη σωστή στάση του σώματος.
Η κύφωση, όπως επιστημονικά ονομάζεται, παρατηρείται κυρίως σε αγύμναστα άτομα, καθώς έχουν αδύναμο μυϊκό σύστημα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η κύφωση μπορεί να προκληθεί εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα.
Φυσιολογικά, το κεφάλι δεν πρέπει να σκύβει μπροστά. Ανάμεσα στα αυτιά και τους ώμους πρέπει να δημιουργείται μια νοητή ευθεία γραμμή.
Όσο καμπουριάζουμε, το κεφάλι συνηθίζει να παραμένει λίγο πιο μπροστά από το κανονικά, με αποτέλεσμα να πέφτει περισσότερο βάρος στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα.

Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης προκαλεί έντονο πόνο, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συνήθως, οι ασθενείς υποφέρουν από πόνους στην μέση, στην ράχη και στον αυχένα.
Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, η κύφωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επέμβαση ή με θεραπεία που συνδυάζει τη χρήση ειδικού κηδεμόνα, ώστε να στηρίζεται σωστά η σπονδυλική στήλη, αλλά και με διάφορες ασκήσεις.
Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν την ενδυνάμωση της πλάτης και του αυχένα, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν το βάρος που πρέπει να σηκώσουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η κύρτωση.

Ο ειδικός χειροπρακτικής Nick Araza προτείνει 5 διαφορετικές ασκήσεις που μπορούν να αποτρέψουν, αλλά και να μειώσουν την καμπούρα. Συμβουλεύει οι ασκήσεις να επαναλαμβάνονται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για άμεσα αποτελέσματα. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση της πλάτης και των ώμων, αλλά και στους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τους γλουτιαίους. Οι ασκήσεις με βάρη θα πρέπει να αποφεύγονται για το πρώτο διάστημα της εκγύμνασης, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Άσκηση #1

Σταθείτε όρθιοι μπροστά από έναν τοίχο. Σπρώξτε το πιγούνι λίγο προς τα πίσω, ώστε το κεφάλι να έρθει στην ευθεία των ώμων και να ακουμπήσει στον τοίχο. Πρέπει να νιώθετε τις ωμοπλάτες να πηγαίνουν πίσω και προς τα κάτω. Κρατήστε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό.

Άσκηση #2

Ξαπλώστε στο πάτωμα σε ένα στρώμα. Κουνήστε το κεφάλι ελαφρά προς τα μέσα σαν να θέλετε να δείξετε το προγούλι σας. Κρατηθείτε για 15 δευτερόλεπτα και επαναφέρετε το κεφάλι σας και ευθεία γραμμή. Επαναλάβετε την άσκηση 5 με 10 φορές. Η άσκηση αυτή ενδυναμώνει τον αυχένα.

Άσκηση #3

Ξαπλώστε μπρούμυτα σε ένα στρώμα και τεντώστε τα χέρια μπροστά από το κεφάλι. Σηκώστε τα πόδια και χέρια ταυτόχρονα προς τα πάνω. Κρατηθείτε για 3 δευτερόλεπτα και επαναφέρετε το σώμα στην αρχική του θέση. Επαναλάβετε 10 φορές.

Άσκηση #4

Σταθείτε όρθιοι, με ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα, το στήθος προς τα έξω και τις ωμοπλάτες προς τα πίσω και προς τα κάτω. Σηκώστε τα χέρια προς τα πάνω μέχρι να περάσουν λίγο πίσω από το κεφάλι. Πάρτε 2 με 3 βαθιές αναπνοές και κατεβάστε τα χέρια χωρίς όμως, να χαλάσετε τη στάση του σώματος.

Άσκηση #5

Ξαπλώστε σε ένα στρώμα και βάλτε κάτω από την πλάτη ένα μαλακό κύλινδρο ισορροπίας. Κάντε μια μικρή ήπια κίνηση προς τα μπρος και προς τα πίσω, κάνοντας με τον κύλινδρο ένα μασάζ στη θωρακική σπονδυλική στήλη. Αυτή η άσκηση κάνει θαύματα.

Πριν όμως, τις εφαρμόσουμε, πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατί το πρόβλημα της σπονδυλικής στήλης που έχουμε μπορεί να χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Σε περίπτωση, που κάποια από τις ασκήσεις προκαλέσει κάποιον πόνο, ο γιατρός προτείνει να σταματήσουμε την άσκηση.

Τα βίντεο αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα με θέματα υγείας healthline.com via www.valueforlife.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα γυμναστείτε αποτελεσματικά σε λίγο χρόνο και χωρίς εξοπλισμό
  • Πώς να φτιάξεις σώμα για παραλία σε λιγότερο από μήνα
  • Πως να γυμνάζεστε σωστά το πρωί με στόχο το χάσιμο λίπους
  • Είναι καλύτερo να γυμνάζεσαι μέσα ή έξω;
  • Πόσο δύσκολο είναι να ξαναβρούμε την φόρμα μας μετά από αποχή;
  • Πότε η γυμναστική και ακινησία έχουν τα ίδια αποτελέσματα;
loading...