Ποιες συνήθειες, εκτός από το πολύ αλκοόλ, σου καταστρέφουν το συκώτι

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Junk food, αγυμνασιά, σαμπρέλα στην κοιλιά και ψυχοφάρμακα κάνουν χειρότερο κακό στο συκώτι σου απ’ ό,τι ένα-δυο ποτηράκια την ημέρα.

To συκώτι είναι ένα πολύ ανθεκτικό όργανο. Πρέπει να το ζορίσεις πολύ για να σταματήσει να φιλτράρει όλα τα κακά πράγματα που περνούν από εκεί -δηλαδή ό,τι τρώγεται ή πίνεται.

Αναμφισβήτητα, το πολύ αλκοόλ είναι ο Νο1 εχθρός του συκωτιού, αλλά αυτό το όργανο έχει και μια εκπληκτική ικανότητα ανανέωσης των κυττάρων του, αρκεί να απέχεις για μερικές μέρες μακριά από τα μπαρ.

Παρ' όλα αυτά, το συκώτι σου δεν είναι εφτάψυχο. Και αν από το αλκοόλ ξέρεις πώς να το προφυλάσσεις, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που κάνεις εν αγνοία σου και που μπορούν να οδηγήσουν το συκώτι σου σε κίρρωση
-ακόμη κι όταν απολαμβάνεις το ποτό σου υπεύθυνα.

Τρως πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

«Πρέπει όλοι να περιορίσουμε έως και να αποβάλλουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας, επειδή είναι γεμάτα κακά λίπη και συντηρητικά, τα οποία οξειδώνουν το ήπαρ», λέει η Dr Sonja Olsen, γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος στο NYU Langone Medical Center. «Επιπλέον, οι πολλές και επιβλαβείς θερμίδες από το υπερβολικό λίπος και τους απλούς υδατάνθρακες που υπάρχουν στις επεξεργασμένες τροφές συμβάλλουν στην μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια ύπουλη πάθηση η οποία συναγωνίζεται σε επικινδυνότητα την κίρρωση του ήπατος».

Αρνείσαι να γυμναστείς

«Επειδή το συκώτι διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των τροφών που καταναλώνεις -και του οινοπνεύματος-, η άσκηση κάνει το σώμα σου πιο αποτελεσματικό στην αξιοποίηση των υδατανθράκων, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ποσότητες που αποθηκεύονται στο ήπαρ έπειτα από μια περίοδο συχνής κατανάλωσης παχυντικών τροφών ή αλκοόλ», λέει η Olsen.

Δεν κάνεις κάτι για να ξεφορτωθείς τη σαμπρέλα

Η γιατρός εξηγεί ότι η παχυσαρκία συνδέεται στενά με μια άλλη σοβαρή λιπώδη νόσο του ήπατος, που ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (ΜΑΣ), με αποτέλεσμα μόνιμες φλεγμονές και, μακροπρόθεσμα, ανεπανόρθωτες βλάβες, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος. «Το πιο τρομακτικό κομμάτι αυτής της νόσου είναι ότι δεν δείχνει πρώιμα συμπτώματα και οι ασθενείς το αντιλαμβάνονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ευτυχώς η νόσος προλαμβάνεται με επιμονή σε ασκήσεις κοιλιακών και μεθόδους διατροφής που κρατούν την κοιλιά επίπεδη και στεγνή από λίπος», λέει η Olsen.

Καταπίνεις φάρμακα με τις χούφτες

Θα εξαιρέσουμε από την κουβέντα μας τα φάρμακα που χορηγούνται μακροχρόνια για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, διπολικής διαταραχής ή ακόμη και υψηλής χοληστερίνης ή υπέρτασης -αυτά τα σκευάσματα, μολονότι μπορούν να δημιουργήσουν ποικίλες αντιδράσεις στα ηπατικά κύτταρα, εντούτοις, είναι απαραίτητα για την επιβίωση ενός ασθενούς και, επιπλέον, ελέγχονται τόσο οι δόσεις όσο και οι επιπλοκές τους από τον ειδικό γιατρό.

Εδώ θα μιλήσουμε για την κοινή παρακεταμόλη, την αναλγητική ουσία που βρίσκεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα. Δεν θα πάθει κάτι το συκώτι σου αν καταναλώσεις μια ντουζίνα τέτοια χάπια ενώ βρίσκεσαι στο κρεβάτι με ίωση, αλλά αν τα λαμβάνεις συστηματικά για ψύλλου πήδημα, το συκώτι σου δεν θα μπορέσει να το αντέξει επί μακρόν.

«Το ίδιο πρόβλημα, ίσως και μεγαλύτερο, υπάρχει και με την ασύδοτη χρήση αντιβιοτικών ή σκευασμάτων για γρήγορο αδυνάτισμα, τα οποία αν δεν χορηγηθούν από τον ειδικό γιατρό, αυξάνουν επικίνδυνα την ποσότητα ηπατικών ενζύμων καταλήγοντας σε σοβαρές φλεγμονές», τονίζει η Olsen.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ