Αυτά είναι τα σημάδια φραγμένων αρτηριών που συχνά αγνοούμε!

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι άνθρωποι θεωρούν πως τα σημάδια φραγμένων αρτηριών κάνουν την εμφάνισή τους μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Σε πολλές περιπτώσεις όταν συνήθως έχουμε μπει στη δεκαετία των 20 υπάρχουν ήδη φράγματα στις αρτηρίες μας κι εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε. Τα σημάδια φραγμένων αρτηριών υπάρχουν αλλά είναι μια ασθένεια που όταν την αντιλαμβανόμαστε είναι λίγο αργά.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όταν βλέπουμε κάποια συμπτώματα να μην τα αγνοούμε και να μην νομίζουμε ότι είμαστε γιατροί του εαυτού μας αλλά να επισκεπτόμαστε έναν ειδικό!

Αυτά είναι τα σημάδια φραγμένων αρτηριών που συχνά αγνοούμε:

Πόνος στο καλάμι, σε μηρούς ή γοφούς

O πόνος στα πόδια κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα μπορεί να είναι σημάδι φραγμένων αρτηριών.

Αυτό σημαίνει ότι τα άκρα σου δεν λαμβάνουν αρκετή ροή αίματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο ή κράμπες στα πόδια. Το πού πονάς εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο θρόμβος ή η πιο στενή αρτηρία.

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης ροής του αίματος προς την καρδιά. Μπορεί να το βιώσεις ως σφίξιμο, μούδιασμα, πίεση ή σαν καύση. Συνήθως το βιώνεις μετά από σωματική άσκηση ή όταν είσαι συναισθηματική φορτισμένος, ενώ πολλές φορές είναι το προειδοποιητικό σημάδι ότι ένα άτομο παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Απώλεια όρασης

Ένα ακόμη απ’ τα σημάδια φραγμένων αρτηριών. Οι καρωτιδικές αρτηρίες τροφοδοτούν τα μάτια και τον εγκέφαλο με αίμα. Αν αυτές μπλοκαριστούν, το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινή απώλεια όρασης ή θολή όραση από το ένα μάτι. Ο πλήρης φραγμός οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πόνος χαμηλά στη μέση

Ο πόνος χαμηλά στη μέση είναι πιο σημαντικός από όσο νομίζεις. Όταν μειώνεται η ροή του αίματος στην κάτω ράχη, οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων καθίστανται εύθραυστοι. Και αυτό οδηγεί σε μεγάλο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, κάτι που συχνά μπερδεύουμε απλώς με την κούραση, ενώ δεν θα έπρεπε.

Κρύα πόδια ή χέρια

Τα κρύα πόδια μπορεί να προκαλούνται από την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο και αυτό το πρόβλημα συμβαίνει όταν οι αρτηρίες μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα. Η κακή επούλωση πληγών ή ο αδύναμος παλμός στα πόδια είναι επίσης σημάδια που πρέπει να τσεκάρει ένας γιατρός.

Κόπωση και ζαλάδες

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, το σύμπτωμα της κόπωσης είναι λιγότερο πιθανό αλλά μπορεί να συμβεί. Κόπωση και ζαλάδα μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα μειωμένων επιπέδων οξυγόνου απ’ την κακή ροή του αίματος. Και αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες.

Τι προκαλεί τις φραγμένες αρτηρίες;
- Ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό υποδηλώνει υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και χαμηλά επίπεδα καλής.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες, σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
- Επιπλέον, δεν επιτρέπει να φτάσει αρκετό οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
- Παχυσαρκία. Αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ