Μήπως το βάρος μου οφείλεται σε ελαττωματικά γονίδια;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν το 2000 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την παχυσαρκία δείχνουν ότι ενώ είναι πιθανό ότι οι εκφράσεις ενός ή πολλαπλών γονιδίων μπορεί να προκαλέσουν προσθήκη επιπλέον βάρους και παχυσαρκία.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Ωστόσο, η κοινή γνώμη των ειδικών είναι ότι τα γονίδια μπορεί να έχουν επίδραση στην ευαισθησία ενός ατόμου να πάρει κιλά.

Μια επισκόπηση πάνω σε μελέτες σχετικά με την γενετική επίδραση δείχνει ότι 25-40% των περιπτώσεων παχυσαρκίας έχουν ένα κληρονομικό παράγοντα και ότι το ενδοκοιλιακό λίπος φαίνεται να έχει μια γενετική σύνδεση μέχρι και 60%.

Μια μελέτη σε διδύμους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 60% του λίπους του σώματος καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Σε μια αμερικάνικη μελέτη το 2003 εντοπίστηκαν στην πραγματικότητα δυο μορφές του ίδιου γονιδίου GAD2 στους ανθρώπους, μια από τις οποίες προστατεύει από την παχυσαρκία , ενώ η άλλη αυξάνει την όρεξη και την πείνα!

Αν ένας από τους γονείς σας είναι υπέρβαρος, μπορεί να έχετε κληρονομήσει τα γονίδια του «λίπους» του. Αν και οι δυο είναι παχύσαρκοι, μπορεί να είστε άτυχοι ώστε και οι δυο να έχουν ελαττωματικά γονίδια λίπους–αλλά είναι μάλλον πιο πιθανό ότι ως οικογένεια, τρώτε υπερβολικά πολλές θερμίδες και δεν λαμβάνετε αρκετή άσκηση. Όπως σοφά τονίζει ένας Αμερικανός ερευνητής «η ανθρώπινη γονιδιακή δεξαμενή δεν μπορεί να έχει αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία 30 χρόνια ώστε να εξηγεί την τεράστια αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας».

Όποιοι και αν είναι ο λόγοι για την παχυσαρκία, εκτιμάται ότι ένα παιδί με υπέρβαρους γονείς έχει πιθανότητες 70% να γίνει και αυτό υπέρβαρο.

Ακόμα και αν έχετε κληρονομήσει την τάση να παίρνετε βάρος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος απλά για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάρετε περισσότερο βάρος τρώγοντας την ίδια ποσότητα τροφής σε σχέση με κάποιον που δεν έχει αυτά τα γονίδια.

Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς τα γονίδιά σας μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σας είναι:

- Κληρονομώντας σας ένα βασικό μεταβολισμό πιο «αργό» από το μέσο όρο.
- Κληρονομώντας σας ένα υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους και ένα χαμηλό ποσοστό μυϊκού ιστού, που σας προδιαθέτουν να χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες από το μέσο όρο για να διατηρήσετε το βάρος σας.
 -Κληρονομώντας σας περισσότερη όρεξη από το μέσο όρο.
- Κληρονομώντας σας μία μικρή θερμική αντίδραση στην τροφή, που σημαίνει ότι η θερμογένεση σας θα είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο, προκαλώντας μια αύξηση του αριθμού των θερμίδων που πρέπει να αποθηκεύονται και όχι να καίγονται.

Έρευνα διεξάγεται πάνω σε όλους αυτούς τους τομείς και ώστε να είναι δυνατό στο μέλλον να επαναπρογραμματίστουν οι ανωμαλίες του γονιδίου, ώστε όσοι το φέρουν να μην παίρνουν επιπλέον λίπος. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να παχύνουν ποτέ. Ακόμα και έτσι το μήνυμα είναι ότι μόνο με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση είναι εφικτό να διατηρηθεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Μπάμπου Σοφία Διατροφολόγος Διαιτολόγος, diatrofi.gr

CBD BANNER 300X250PX

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ