Τι επίπτωση έχουν οι ασκήσεις υψηλής έντασης στα κόκκαλά σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Έρευνα εξηγεί γιατί καταπονείς περισσότερο το σώμα σου με την κολύμβηση και το stretching από ότι με το ποδόσφαιρο και το μποξ.

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι ασκήσεις που βάζουν σε μέτρια έως υψηλή πίεση τα οστά ενός άντρα, προκαλούν αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Η οστική πυκνότητα είναι μια σημαντική ιατρική εξέταση που πρέπει να κάνει ο καθένας, πριν αλλά κατά τη διάρκεια μιας συστηματικής ενασχόλησης με την προπόνηση και τον αθλητισμό. Σχεδόν όλοι, όμως, δείχνουμε αδιαφορία ή έχουμε πλήρη άγνοια για το θέμα. Αυτό που δεν λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι έχοντας μια σωστή εικόνα της οστικής πυκνότητας του σώματός μας θα αποφύγουμε τραυματισμούς και θα αποδίδουμε όλο και καλύτερα μέρα με τη μέρα στο γυμναστήριο, στο στίβο ή στο γήπεδο.

Επιπλέον, δεν θα γεράσουμε σκευρωμένοι. «Η οστεοπόρωση συνήθως συνδέεται μόνο με μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όμως στην πραγματικότητα, αποτελεί και ένα σοβαρό ζήτημα και για όλους τους άντρες από τα 40 και μετά», λέει η Pamela Hilton, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Missouri.

Αλλά τι πραγματικά γίνεται με τις προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως είναι το τρέξιμο, τα άλματα ή η πυγμαχία; Θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα οστά σου;

Παραδόξως, η απάντηση της ειδικού είναι αρνητική. «Αν και φαινομενικά, πολλοί θα πίστευαν ότι η σκληρή προπόνηση επιδρά καταστροφικά στο σκελετικό σύστημα, εντούτοις, στην πραγματικότητα, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι ασκήσεις που βάζουν σε μέτρια έως υψηλή πίεση τα οστά ενός άντρα, προκαλούν αύξηση της οστικής πυκνότητας», τονίζει η γιατρός και υπεύθυνη της έρευνας.

Για πιο γερά κόκαλα μέχρι τα γεράματα, προπονήσου πιο σκληρά όσο είσαι νέος
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η ιατρική ομάδα του πανεπιστημίου ανέλυσε δεδομένα από 203 άντρες μεταξύ 30 και 65 ετών, με τους συμμετέχοντες να βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης και αθλητικής εμπειρίας. Οι άντρες που ασχολούνταν με δυναμικά σπορ ή ακολουθούσαν προπονήσεις με μπάρες ως έφηβοι αλλά και αργότερα στη ζωή τους, είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά οστικής πυκνότητας ακόμη και στην ηλικία των 65 ετών. Αντίθετα, εκείνοι που αθλούνται με ήπιες αερόβιες ασκήσεις ή εναλλακτικές σωματικές δραστηριότητες με έμφαση στο stretching είχαν μια φυσιολογική πυκνότητα στα οστά τους, αναφέρεται στην έρευνα.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, προπονήσεις σαν το τρέξιμο μεσαίων αποστάσεων, την προπόνηση με σάκο του μποξ και τα burpees αυξάνουν σημαντικά την οστική πυκνότητα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται δραστηριότητες όπως τένις, μπάσκετ και ποδόσφαιρο -δηλαδή αθλήματα που συνδυάζουν τρέξιμο, σωματική πίεση και άλματα ταυτόχρονα. Στον αντίποδα, αθλήματα όπως η κολύμβηση και προπονήσεις σε ελλειπτικά μηχανήματα αερόβιας γυμναστικής μολονότι αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη των μυών, εντούτοις, δεν αποφέρουν κανένα επιπλέον όφελος στην αντοχή και τη δύναμη των οστών.

«Με άλλα λόγια, αν ένας μποξέρ και ένας κολυμβητής εμφανίζουν παρόμοιο μυϊκό σύστημα και ίδια επίπεδα φυσικής κατάστασης, στο θέμα της θωράκισης των οστών τους, ο μποξέρ, νικά κατά κράτος και εφ’ όρου ζωής», λέει η Hilton.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ