«Μέτρον άριστον» ακόμη και στη γυμναστική

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, άνθρωποι που προτιμούν την καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και είναι πιο υγιείς σε σχέση με ανθρώπους που γυμνάζονται πολύ έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει πλήθος ερευνών σε όλο τον κόσμο.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό καρδιολογίας, έδειξε πως η τακτική- αλλά, μέτριας έντασης άσκηση- είναι συγκριτικά καλύτερη για τον οργανισμό από την χρόνια έντονη άσκηση. Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τα αποτελέσματα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, ερευνητές στη Γερμανία συγκρίνοντας την λειτουργία της καρδιάς δύο ομάδων, μαραθωνοδρόμων και ανθρώπων που προτιμούσαν την καθιστική ζωή, βρήκαν οτι οι μαραθωνοδρόμοι, είχαν αυξημένο ποσοστό συσσώρευσης πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα, άρα και περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε άλλη μελέτη- που κράτησε 30 χρόνια- και στην οποία οι ερευνητές παρακολουθούσαν τακτικά την υγεία 52.000 ανθρώπων, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν απίστευτα… Συνολικά, βρέθηκε οτι, ναι, μεν οι άνθρωποι που έκαναν τακτικά τζόκινγκ είχαν κατά 19% υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με συμμετέχοντες που δε γυμνάζονταν καθόλου, ωστόσο, όσο εντεινόταν η άσκηση, τα οφέλη για την υγεία μειώνονταν. Έτσι, όσοι έκαναν τζόκινγκ περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα, ή διένυαν περισσότερα από 32 χλμ ή έτρεχαν με περισσότερα από 11 χλμ την ώρα, είχαν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Πρέπει να ξέρεις οτι, η χρυσή τομή σε ό,τι αφορά στο τρέξιμο, είναι 8-30χλμ την εβδομάδα με ρυθμό 8-9 χλμ ανά ώρα, και όχι παραπάνω από 3-4 φορές την εβδομάδα. Οι άνθρωποι που ακλουθούν αυτές τις οδηγίες φαίνεται να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, μιας και ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 25% σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.
Επίσης, ο Δρ Κλίφ, Διευθυντής του Αμερικάνικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου, εξηγεί οτι, εκτός από ερεθισμούς και πόνους στους μύες, η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό μας. Κατά την έντονη άσκηση, ο οργανισμός μας «δουλεύει» σκληρά καίγοντας ζάχαρα και λίπος για να έχει την ενέργεια που χρειάζεται. «Αυτή η διαδικασία είναι σα να καίμε ξύλα στο δάσος και, όπως η φωτιά δημιουργεί καπνό, αυτός ο καπνός για το σώμα μας είναι οι ελεύθερες ρίζες» λέει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει «Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου που χρησιμοποιείται για τις καύσεις. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την εξολόθρευση παθογόνων μικροβίων και ιών που εισβάλλουν στο σώμα μας. Υπό κανονικές συνθήκες, μόλις οι ελεύθερες ρίζες επιτελέσουν την αποστολή τους καταστρέφονται από τα αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού».

Όταν, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς υπερδιέγερσης (π.χ. έντονη άσκηση) παράγονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ελευθέρων ριζών από όσες μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να προκαλείται το οξειδωτικό στρες – φαινόμενο καταστροφικό για τους ιστούς και την υγεία μας. Ο οργανισμός μας μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά μόλις για μια ώρα έντονης άσκησης.
Πρέπει να ξέρεις οτι το οξειδωτικό στρες προκαλεί σοβαρές κυτταρικές βλάβες και γι’ αυτό θεωρείται η κύρια αιτία που οδηγεί στη γήρανση και στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αυτός, βέβαια, δεν είναι λόγος να πετάξεις τα αθλητικά σου και να αράξεις στον καναπέ! Η άσκηση είναι απαραίτητο συστατικό ενός υγιούς τρόπου ζωής, αφού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση, το διαβήτη κ.α. αλλά, όπως και με κάθε ισχυρό φάρμακο, απλώς πρέπει να πάρεις τη σωστή δόση. Εμείς σου δίνουμε μερικές εύκολες συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις θα βρεις σίγουρα το «ρυθμό» σου.

Καθημερινή γυμναστική
Μην κάνεις έντονες ασκήσεις αντοχής για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Αν, τώρα, θέλεις να ασκηθείς περισσότερο, αφιέρωσε τα πρώτα 45 λεπτά σε έντονες ασκήσεις και μετά κάνε γιόγκα, ασκήσεις ενδυνάμωσης ή χαλαρό περπάτημα.

Μάθε να ακούς το σώμα σου
Εάν οι μύες σου είναι ερεθισμένοι, καλύτερα να αποφύγεις τη γυμναστική και να ξεκουραστείς. Μη φοβηθείς πως θα βγεις «εκτός προγράμματος».

Η σωστή γυμναστική είναι πηγή ζωής
Για καλύτερα αποτελέσματα τρέξε sprint για 40 δευτερόλεπτα κι έπειτα άφησε τον οργανισμό σου να ηρεμήσει. Θα είσαι έτοιμη για τον επόμενο γύρο όταν οι κτύποι τις καρδιάς έχουν επανέλθουν στο φυσιολογικό. Επανάλαβε για 5 έως 8 φορές. Αν έχεις βάλει σκοπό να βγεις πρώτη στο μαραθώνιο ο Δρ Κλίφ λέει ξεκάθαρα «Δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτι αν είσαι μαραθωνοδρόμος θα υποστείς σοβαρές βλάβες στον οργανισμό σου, μπορούμε, όμως, να πούμε με βεβαιότητα οτι δεν είναι το είδος της γυμναστικής που προωθεί τη μακροζωία».

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ