Μύθοι και αλήθειες γύρω από την εξάσκηση με μηχανήματα αντιστάσεων - βάρη

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Του Σέργιου Νικολαΐδη


 

Η χρήση αντίστασης για την εξάσκηση του σώματος είναι μια πολύ παλιά υπόθεση, που η αρχή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρώτη ιστορικά αποδεδειγμένη χρήση του βάρους για εξάσκηση αναφέρεται στον Μύλωνα τον Κροτωνιάτη, ο οποίος κουβαλούσε στους ώμους του ένα μοσχαράκι κάθε μέρα και ενώ αυτό μεγάλωνε έκανε και τη δύναμη του να αυξάνεται.



Από τις μέρες του Μύλωνα, ως σήμερα η εξάσκηση με αντιστάσεις πέρασε πολλά στάδια και φάσεις εξέλιξης, για να φτάσει εδώ που είναι τώρα. Δηλαδή να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των υπερσύγχρονων γυμναστηρίων μέσω των τελευταίου τύπου μηχανημάτων με αντιστάσεις. Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα εκγύμνασης στα γυμναστήρια είναι το BODY – PUMP, το οποίο αποτελείται από ένα συνδυασμό ασκήσεων από μπάρες με βάρη με τη συνοδεία ρυθμικών μουσικών κομματιών.



Παρόλο που και επιστημονικά πλέον η εξάσκηση με αντιστάσεις (βάρη) αποδεικνύεται μια απόλυτα ασφαλής και άριστη μέθοδος εκγύμνασης του σώματος δεν παύει όμως να δημιουργεί αρκετά ερωτήματα και παρερμηνείες στο μυαλό του απλού ασκούμενου. Αυτά τα ερωτήματα που αποτελούν πλέον μύθους θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πιο κάτω.




Μύθος 1ος : «Οι μυς θα γίνουν λίπος όταν σταματήσεις να γυμνάζεσαι με μηχανήματα αντιστάσεων – βάρη»

 

Αυτός ο ισχυρισμός είναι τελείως αντιεπιστημονικός και αβάσιμος. Τα μυϊκά κύτταρα δεν έχουν καμιά σχέση με τα κύτταρα λίπους. Αυτό που παρέσυρε στη διατύπωση αυτού του ισχυρισμού είναι το ότι διάφοροι ασκούμενοι σταματώντας την άσκηση με μηχανήματα – βάρη παρουσιάζουν μεγάλη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. Αυτό όμως δεν ήταν αποτέλεσμα της μετατροπής των μυών σε λίπος. Απλά οι αθλούμενοι σταματώντας την γυμναστική πρέπει να μειώσουν και τις θερμίδες που καταναλώνουν λόγω των λιγότερων ενεργειακών αναγκών. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε αύξηση του σωματικού λίπους που θα οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων απ΄ όσες χρειαζόμαστε.
 



Μύθος 2ος : «Η άσκηση με αντιστάσεις (βάρη) είναι επικίνδυνη»



Όταν ακολουθούνται οι βασικές αρχές της προθέρμανσης και της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων είναι απίθανο να συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα μέσα σε ένα γυμναστήριο.
 



Μύθος 3ος : «Η άσκηση με μηχανήματα – βάρη δεν βοηθά στην απώλεια βάρους»



Το σημείο κλειδί για την απώλεια βάρους είναι ο βασικός μεταβολισμός. Δηλαδή με απλά λόγια οι καύσεις που κάνει το σώμα σας όλη μέρα. Το πόσο ψηλός είναι ο μεταβολισμός ενός ατόμου, έχει άμεσα να κάνει με την μυϊκή του μάζα. Έτσι ένα γυμνασμένο μυϊκό σύστημα αποτελεί «μια μηχανή» που καίει περισσότερες θερμίδες, ακόμη και όταν ξεκουράζεσαι.

 



Μύθος 4ος : «Τα βάρη θα σας κάνουν αργούς και δυσκίνητους»



Αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε γιατί οι αθλητές όλων των άλλων σπορ εξασκούνται παράλληλα με μηχανήματα αντιστάσεων, για να βελτιώσουν την ταχύτητά τους; Μελέτες που έγιναν από το 1950, απέδειξαν ότι η προπόνηση δύναμης κάνει ταχύτερη τη μυϊκή συστολή. Παράλληλα αμέτρητες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι ασκήσεις με αντιστάσεις όταν γίνονται σωστά και σε όλο το εύρος κίνησης έχουν μόνο θετική επίδραση πάνω στην ελαστικότητα των μυών.
 



Μύθος 5ος : «Η άσκηση με μηχανήματα - βάρη δεν βοηθά το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα»
 


Οι σύγχρονες μέθοδοι άσκησης όπου συνδυάζονται 3-4 ασκήσεις χωρίς να εκτελείται διάλειμμα και η κυκλική προπόνηση σε σταθμούς αποτελούν άριστο τρόπο για να βελτιώσετε το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα.
 



Μύθος 6ος : «Η γυμναστική με μηχανήματα αντιστάσεων δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν προβλήματα καρδιάς»



Η εξάσκηση με διαλείμματα όπως είναι η μέθοδος των «σετ» βοηθά όσους έχουν προβλήματα καρδιάς να ακολουθούν το δικό τους ρυθμό, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να ανέβουν οι παλμοί σε πολύ ψηλά επίπεδα.




Μύθος 7ος: «Η εξάσκηση με μηχανήματα – βάρη θα σας αφήσει κοντούς»
 


Η πιο πάνω άποψη αποτελεί το πιο κοινό φόβο των γονέων όταν τα παιδιά τους αποφασίσουν ότι θέλουν να γυμναστούν σε κάποιο γυμναστήριο. Όπως όλοι οι γιατροί γνωρίζουν το ύψος καθορίζεται ορμονικά από την αυξητική ορμόνη του οργανισμού και δεν έχει να κάνει καθόλου με εξωτερικούς παράγοντες.

 

http://fit-blaster.com/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
loading...