Το φάρμακο που χτίζει μυς και καίει λίπος είναι σχεδόν έτοιμο

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν ένα φάρμακο που θα μιμείται τη δράση της άσκησης. Θα τα καταφέρουν;

Ένα χάπι που θα «γύμναζε» τους μυς από μόνο του, όχι μόνο θα σε έβγαζε από τον κόπο να πηγαίνεις κάθε μέρα για προπόνηση, αλλά θα μπορούσε να σε κάνει όσο fit επιθυμούσες και μαζί υγιή -στην καρδιά, στο συκώτι και τα νεφρά σου.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό -ε, τεμπελάκο;

Άκου τα νέα: οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καταστολή της παραγωγής της πρωτεΐνης μυοστατίνης σε εργαστηριακό επίπεδο αύξησε τη μυϊκή μάζα και οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες της καρδιάς και της υγείας των νεφρών. Και παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει μέσα σε λίγο χρόνο στην εφαρμογή της θεραπείας και σε ανθρώπους.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Φυσιολογίας, «Experimental Biology 2017» στο Σικάγο και ο επικεφαλής ερευνητής Joshua Butcher ανέφερε: «Βασικός στόχος της έρευνάς μας ήταν η δημιουργία ενός χαπιού κατά της παχυσαρκίας, το οποίο θα μιμείται τη δράση της άσκησης. Και αυτό που βρήκαμε είναι ότι μια βιοχημική φόρμουλα, που αναστέλλει τη μυοστατίνη, θα μπορούσε να έχει θετικές εφαρμογές σε παθογόνες καταστάσεις όπως η απώλεια μυών, η μυϊκή δυστροφία, αλλά και σε σοβαρότερες ασθένειες όπως ο καρκίνος και το AIDS. Και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, μάλλον τα καταφέραμε».

Τι μπορεί να φταίει που δε γεμίζεις μυς; Η μυοστατίνη

Σύμφωνα με τις αναφορές της έρευνας, η μυοστατίνη (μια άγνωστη πρωτεΐνη, που ήταν οικεία μόνο στους μοριακούς βιολόγους και στα forum των «ψαγμένων» bodybuilders) προκαλεί διακοπή της μυϊκής ανάπτυξης και αύξηση των λιποκυττάρων. Και ποιοι σωματότυποι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα μυοστατίνης στο σώμα τους;
Μα, φυσικά, οι παχύσαρκοι.

Η μελέτη -στα ποντίκια- το έδειξε καθαρά: όσο περισσότερο λίπος υπάρχει στο σώμα, τόσο μεγαλύτερη η παραγωγή της μυοστατίνης και τόσο δυσχερέστερη η ανάπτυξη μυών, που καίνε το λίπος.

«Δεδομένου ότι η άσκηση με βάρη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την παχυσαρκία, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για όσα άτομα είναι παγιδευμένα στην χρόνια παχυσαρκία», δήλωσε ο Butcher.

Τι λείπει από αυτή την φαύλη εξίσωση; Ένα φάρμακο που θα αναιρεί την ανάπτυξη της πρωτεΐνης μυοστατίνης. Και σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις, όλα τα παχύσαρκα ποντίκια που έπαιρναν το φάρμακο περιορισμού της μυοστατίνης απέκτησαν περισσότερη μυϊκή μάζα, λιγότερο λίπος και με μηδενικές παρενέργειες σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά.

«Μολονότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, σε αυτό το σημείο η μυοστατίνη φαίνεται να είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μονοπάτι για την προστασία από την καρδιομεταβολική δυσλειτουργία που οφείλεται στην παχυσαρκία», τόνισε ο Butcher.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ