10 λόγοι για να βάλεις το ποδήλατο στη ζωή σου!

  • Κατηγορία Bicycle
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Στην Ελλάδα, το ποδήλατο, είτε ως άθλημα είτε ως μέσο μεταφοράς, δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό. Οι ευρωπαίοι όμως μάλλον κάτι ξέρουν και το έχουν εντάξει στη καθημερινότητά τους, αφού τα οφέλη του είναι πολλά! Δείτε λοιπόν 10 λόγους που θα σας πείσουν να ξεκινήσετε ποδήλατο…

1. Καύση θερμίδων!

Μιας και διανύουμε την «εποχή του υδατάνθρακα», επιτακτική αλλά και της μόδας τα τελευταία χρόνια είναι η προσπάθεια του κόσμου για την καύση λίπους και θερμίδων. Για να μην κουράζεστε άδικα με αερόβιες ασκήσεις κλπ, δεν υπάρχει ιδανικότερο άθλημα ή ιδανικότερη άσκηση, από την ποδηλασία για την απώλεια βάρους. Ένας μέσος άνθρωπος μέσα σε μία ώρα με μία ταχύτητα 15-20 χλμ., άνετα μπορεί να κάψει περισσότερες από 700 θερμίδες.
 

2. Go Green!

Χρειάζεται μόλις το 5% της ενέργειας και των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου. 20 ποδήλατα μπορούν να σταθμευτούν στη θέση ενός αυτοκινήτου. Χωρίς καυσαέρια είναι το μοναδικό όχημα που μπορεί να μας πάει παντού με μηδενική ρύπανση (αρκεί να μη ρυπαίνει ο αναβάτης). Το ποδήλατο λοιπόν είναι ιδανικό για να αναπτύξουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση.
 

3. Θωρακίζει και θεραπεύει την καρδιά!

Όπως ενημερώνει η ελληνική καρδιολογική εταιρεία, 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα είναι αρκετά για να μειωθεί κατά το ήμισυ ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.


4. Ελιξίριο νεότητας!

Πανεπιστημιακές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η τακτική ποδηλασία μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μέσω της άσκησης παραδίδει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα του δέρματος πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, την ίδια ώρα αποβάλει προς τα έξω τις βλαβερές τοξίνες. Επίσης όσο πιο συχνά καβαλάμε, βελτιστοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου, βοηθώντας στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης πληγών. (Εδώ λύνεται και η απορία του φίλου μου Δημήτρη, πώς οι επαγγελματίες αθλητές στους τερματισμούς των μεγάλων αγώνων έχουν πρόσωπα 60 χρονών ανθρώπων και μετά από μισή ώρα μοιάζουν με μωρά...)
 

5. Το μαθαίνεις και δεν το ξεχνάς ποτέ!

Μπορεί να ξεχάσουμε, ονόματα, τηλέφωνα, ραντεβού, το μάτι της κουζίνας αναμμένο, τα γενέθλια του αγαπημένου μας προσώπου και την επέτειο του γάμου μας, αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα ξεχάσουμε ποτέ πώς να κάνουμε ποδήλατο!
 

6. Ιδιαιτέρως εξυπηρετικό!

Υπάρχει ένας αναμφισβήτητος παράγοντας ευκολίας που θα ανακαλύψετε κάνοντας τις δουλειές σας και τις μετακινήσεις σας με ένα ποδήλατο. Εγγυημένα και με τα απαραίτητα μέσα, πάντα υπάρχει ασφαλής θέση στάθμευσης (ευτυχώς δε γίναμε ακόμη Κοπεγχάγη και βρίσκουμε χώρο να παρκάρουμε τα ποδήλατά μας). Κυκλοφοριακή συμφόρηση, πορείες, κλειστοί δρόμοι, τέλη κυκλοφορίας είναι επίσης όροι άγνωστοι για έναν αστικό ποδηλάτη. (Για όσους θεωρούν επιβλαβή για την υγεία τη μετακίνηση στην πόλη με ποδήλατο λόγω των καυσαερίων, να τους ενημερώσουμε πως ένας επιβάτης αυτοκινήτου είναι 32 φορές περισσότερο εκτεθειμένος σε εισπνεόμενα ρυπογόνα νανοσωματίδια από έναν ποδηλάτη)
 

7. Ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και γνωριμίες!

Διαδίδεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας η ποδηλασία και το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο. Συνεχώς νέες παρέες και ομάδες δημιουργούνται που οργανώνουν καθημερινές ποδηλατοβόλτες και εκδρομές. Ακόμη και αν δεν είχες καμία σχέση και επαφή με το ποδήλατο, πολύ γρήγορα μπορείς να βρεθείς ανάμεσα σε κόσμο. Μην τρομάξεις αν έρθει κάποιος δίπλα σου και σου πιάσει την κουβέντα και αν σου φαίνεται περίεργο που σε χαιρετούν συνεχώς ποδηλάτες στο δρόμο, συνήθισέ το απλώς και ανταπέδιδε!
 

8. Μένουμε Ελλάδα!

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο γενικότερα που μπορείς να απολαμβάνεις στο έπακρο τις διαδρομές που διανύεις και να ανακαλύπτεις μέρη που ποτέ με το αυτοκίνητο δε θα μάθαινες πως υπήρχαν. Αν το απολαμβάνουν οι Δανοί και το χρησιμοποιούν καθημερινά οι Ολλανδοί, τι πρέπει να γίνει εδώ που το καλοκαίρι κρατά σχεδόν όλο το χρόνο; Πανέμορφες τοποθεσίες, παραθαλάσσιες και ορεινές, η χώρα μας είναι από τα ιδανικότερα μέρη στον κόσμο για να ποδηλατείς! Ακόμη και στην Αθήνα, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα μπορείς να μυρίσεις τσάι και ρίγανη…
 

9. Ποδηλατώ για σένα…

Ανεβαίνοντας σε ένα ποδήλατο, προσφέρετε πολύ καλά πράγματα, πολλά από τα οποία είναι προς κοινό όφελος. Σε τελική όμως ανάλυση, αυτός που επωφελείται τα μέγιστα είναι ο ίδιος ο ποδηλάτης. Καλύτερη υγεία, ψυχική ηρεμία, αύξηση της εμπιστοσύνης και της αυτοδυναμίας, ακόμη και εξοικονόμηση του εισοδήματος. Οπότε για όλους αυτούς τους λόγους, βγείτε με το ποδήλατό σας σήμερα! Ακόμη και αν δεν μπορείτε να σώσετε τον κόσμο ποδηλατώντας, θα εξακολουθείτε να διασκεδάζετε προσπαθώντας!
 

10. Για την αίσθηση ελευθερίας και τα συναισθήματα που προσφέρει!

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν περιγράφονται με λόγια!!!

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί το να είσαι πρωινός τύπος κάνει τη ζωή σου καλύτερη
  • 6 λόγοι για να χρησιμοποιείτε ένα συμπλήρωμα νιτρικού οξειδίου
  • Tα λάθη που κάνεις μετά την προπόνηση και σε κρατούν... πίσω!
  • Πόσα χρόνια από τη ζωή χάνονται με κάθε τσιγάρο ή ποτό;
  • Γιατί αξίζει να προπονηθείς πάνω σε ένα ποδήλατο
  • Τι κερδίζουν όσοι κάνουν καθημερινά ποδήλατο;
loading...