Πόσο λίπος πρέπει να έχουμε στο σώμα μας;

Τα παραπάνω κιλά στο σώμα μας στην πραγματικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό το λίπος που περισσεύει, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά και την πορεία της υγείας μας.

Πόσο λίπος όμως πρέπει να έχουμε ώστε να είμαστε υγιείς και εμφανίσιμοι; Πώς θα το μετρήσουμε; Τι επηρεάζει την αυξομείωσή του; Υπάρχουν τρόφιμα και ασκήσεις γυμναστικής που καίνε το τοπικό λίπος; Ποια είναι η πιο κατάλληλη δίαιτα για να το καταπολεμήσουμε; Όλες οι απαντήσεις στα όσα ακολουθούν.

Ποιο είναι το φυσιολογικό ποσοστό λίπους;
Το ποσοστό του λίπους που έχουμε στο σώμα μας εξαρτάται από το φύλο μας, την ηλικία, τον σωματότυπό μας, τη σωματική μας δραστηριότητα, αλλά και από κληρονομικούς παράγοντες. Οι γυναίκες λόγω ορμονικών διαφορών και επειδή από τη φύση τους προορίζονται για τεκνοποίηση έχουν περισσότερο λίπος από αυτό των ανδρών.

Το αποδεκτό ποσοστό λίπους με στοιχειώδη σωματική δραστηριότητα είναι:
ΗΛΙΚΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΔΡΕΣ 20-35 21-33% 8-20% 35-55 23-34% 11-22% 55+ 24-36% 13-25%

Σε ποια σημεία είναι επικίνδυνο;Ανάλογα με το πού συγκεντρώνεται το περισσότερο λίπος στο σώμα μας καθορίζεται και ο σωματότυπός μας. Και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι τύπο σώματος έχουμε, γιατί το επιπλέον λίπος επηρεάζει την υγεία μας. Όταν το λίπος……συγκεντρώνεται στους μηρούς και στους γλουτούς. Πρόκειται για τον γυναικείου τύπου σωματότυπο, γιατί συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Το σώμα εδώ μοιάζει με αχλάδι, αφού το λίπος συσσωρεύεται κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή στους μηρούς και στους γλουτούς. Ωστόσο, αν έχετε αυτόν τον σωματότυπο, δεν κινδυνεύετε τόσο από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι κυρίως αισθητικό.…συσσωρεύεται στην κοιλιά. Όταν το λίπος συσσωρεύεται στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στον θώρακα και στην κοιλιά, μιλάμε για την ανδρικού τύπου παχυσαρκία. Είναι συχνότερη στους άνδρες, γι’ αυτό άλλωστε και ονομάζεται έτσι. Σε αυτήν την περίπτωση το σώμα σας έχει τη μορφή μήλου. Αυτός ο τύπος παχυσαρκίας θεωρείται και ο πιο επικίνδυνος για την υγεία. Ακόμα και αν είστε αρκετά αδύνατοι, αλλά έχετε περισσότερο λίπος στην κοιλιά από το κανονικό, κινδυνεύετε περισσότερο από έναν υπέρβαρο που είναι παχύς παντού. …μοιράζεται παντού.

Σε αυτήν την περίπτωση η εναπόθεση λίπους στο σώμα είναι ομοιόμορφη. Εάν για παράδειγμα το βάρος σας είναι αυξημένο κατά 10% πάνω από το φυσιολογικό, αυτό σημαίνει ότι τα άκρα σας και ο κορμός σας έχουν αυξημένο λίπος κατά περίπου 10%. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, απειλείστε λιγότερο από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας σε σχέση με αυτούς που έχουν ενδοκοιλιακό λίπος και περισσότερο συγκριτικά με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πόσο κινδυνεύω;
Έχει βρεθεί ότι άτομα με αυξημένο λίπος είτε στην περίμετρο της μέσης είτε στους γοφούς παρουσιάζουν συχνότερα υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και οστεοαρθρίτιδα. Γι’ αυτό, καλό είναι να υπολογίσετε το λίπος σας και αν χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας. Αν έχετε τάση να παίρνετε τα επιπλέον κιλά στην κοιλιά (σώμα σε σχήμα μήλου), τότε δώστε προσοχή στα παρακάτω:* Αν είστε άνδρας και η περίμετρος της μέσης σας (στο ύψος του ομφαλού) είναι μικρότερη από 94 εκ., δεν κινδυνεύετε. Αν όμως είναι μεγαλύτερη, πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε. Αν τώρα ξεπερνά τα 102 εκ., τότε οι κίνδυνοι υγείας είναι αυξημένοι. * Αν είστε γυναίκα και η περίμετρος της μέσης σας είναι μικρότερη από 80 εκ., δεν κινδυνεύετε. Τα προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από τα 80 εκ. και πάνω. Αν μάλιστα ξεπεράσετε τα 87 εκ., τότε οι κίνδυνοι υγείας είναι μεγάλοι. Αν ανήκετε σε αυτούς που το λίπος συγκεντρώνεται στους γοφούς, τότε το πόσο κινδυνεύετε εξαρτάται από την αναλογία μέσης προς γοφούς. Για να εκτιμήσετε τους σχετικούς κινδύνους υγείας, ένας πρακτικός τρόπος είναι να μετρήσετε την περιφέρεια της μέσης και των γοφών σας και στη συνέχεια να διαιρέσετε το πρώτο νούμερο με το δεύτερο.

Παράδειγμα:
Αν υποθέσουμε ότι η περιφέρεια της μέσης σας βρήκατε ότι είναι 70 εκ. και των γοφών σας 92 εκ., τότε η αναλογία της μέσης προς τους γοφούς είναι: 70/92 = 0,76 εκ. Αυτό θα πει ότι:* Αν είστε άνδρας και η αναλογία της μέσης σας προς τους γοφούς είναι μικρότερη από 0,90 εκ., δεν έχετε πρόβλημα. Αν είναι λίγο μεγαλύτερη, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Αν όμως είναι μεγαλύτερη από 1 εκ., τότε ο κίνδυνος είναι αυξημένος και πρέπει να προσέξετε.* Αν είστε γυναίκα και η αναλογία της μέσης σας προς τους γοφούς είναι μικρότερη από 0,80 εκ., δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Αν όμως είναι λίγο μεγαλύτερη, πρέπει να προλάβετε να τη μειώσετε και να τη φέρετε στα φυσιολογικά όρια. Αν τώρα ξεπερνάει τα 0,85 εκ., οι κίνδυνοι υγείας είναι αυξημένοι και δεν πρέπει να τους αγνοήσετε. Οι ειδικοί απαντούν:

Τι φταίει και έχω περισσότερο λίπος από το κανονικό;
Μπορεί να φταίει η μαμά σας, ο μπαμπάς σας, ο τρόπος ζωής σας, η διατροφή σας ή και όλα αυτά μαζί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα έχετε τάση για ανάπτυξη τοπικού λίπους, αλλά η διατροφή σας και ο τρόπος που ζείτε ακόμα μεγαλύτερο.

Πειράζει αν έχω λιγότερο από το φυσιολογικό;
Άτομα με χαμηλότερα επίπεδα λίπους σώματος από το φυσιολογικό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υποθερμίας και γενικής ατονίας, ενώ γυναίκες με χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και στις διαταραχές του κύκλου εμμήνου ρύσεως. Η ηλικία παίζει ρόλο στην αυξομείωση του λίπους; Τις περισσότερες φορές με το πέρασμα των χρόνων τα ποσοστά λίπους στο σώμα αυξάνονται. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση παύει η επίδραση των γυναικείων ορμονών με αποτέλεσμα η συσσώρευση του λίπους να στρέφεται στον κορμό (στην κοιλιά, στο στήθος και στην πλάτη).

Υπάρχουν δίαιτες για τοπικό πάχος;
Δίαιτες για τοπικό αδυνάτισμα δεν υπάρχουν. Ακολουθώντας όμως μια ισορροπημένη δίαιτα, χάνετε συνολικά λίπος, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το λίπος στις προβληματικές περιοχές. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι όσο και να μειωθεί το επιπλέον λίπος στην κοιλιά ή στην περιφέρεια, πάντα θα υπάρχει μια διαφορά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο αισθητή, μεταξύ αυτών των επίμαχων σημείων και του υπόλοιπου σώματος.

Για παράδειγμα, αν έχετε 5 κιλά επιπλέον λίπος στους γλουτούς και στους μηρούς και 2 κιλά στην κοιλιά και χάσετε 10% λίπος από όλο το σώμα, θα παραμείνει αυτή η αναλογία. Το πάνω μέρος του σώματος δεν εναρμονίζεται με το κάτω. Ίσως πρέπει λοιπόν να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι η περιφέρειά σας θα είναι πάντα λίγο μεγαλύτερη.

001 xtreme

6 τρόποι για καλύτερο σεξ μετά τα 50

Διαβάστε έξι συμβουλές για να διατηρήσετε ενεργή τη σεξουαλική σας ζωή, να ενισχύσετε την απόλαυση και -γιατί όχι; - να κάνετε το καλύτερο σεξ της ζωής σας ακόμα και μετά τα 50 ή 60!

Κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, οι αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας είναι πολλές. Η γονιμότητα χάνεται, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν διάφορα ζητήματα στην καθημερινότητα, τα παιδιά αφήνουν την οικογενειακή εστία, η γήρανση αρχίζει να κάνει ακόμα πιο εμφανή τα σημάδια της, οι γονείς πεθαίνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι σχέσεις και οι σεξουαλικές ορμές των γυναικών περνούν σε δεύτερη μοίρα και αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν. Μετά από λίγο καιρό, πολλές γυναίκες νιώθουν ότι έχουν χάσει εντελώς τη σεξουαλική τους υπόσταση.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να αντιμετωπιστεί η πρόκληση και να ανατραπεί αυτό το συμπέρασμα; Η Αμερικανίδα γυναικολόγος Susan Hardwick-Smith, MD αναφέρει πως υπάρχουν τρόποι μια γυναίκα να κάνει το καλύτερο σεξ της ζωής της στην ηλικία των 40, 50, ακόμα και 60 ετών και άνω. Σημασία δεν έχει πώς αισθάνεται τη δεδομένη στιγμή, αλλά να αντιλαμβάνεται πως η σεξουαλική της υπόσταση δεν έχει χαθεί.

Σε σχετική έρευνα που διενήργησε, η ειδικός μελέτησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες 45-65 ετών και ανακάλυψε ότι το 7% των γυναικών μέσης ηλικίας έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και σχέσεις. Και επειδή αυτό το ποσοστό ενδεχομένως να φαίνεται μικρό, η Δρ. Hardwick-Smith προτείνει έξι τρόπους αφύπνισης της σεξουαλικότητας της γυναίκας και απόλαυσης του σεξ μετά τα 50.

1. Αλλάξτε όσα πιστεύατε για το σεξ
Για πολλούς ανθρώπους, το σεξ έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διείσδυση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι σημαντικότερο ρόλο -ειδικά από μια ηλικία και μετά- παίζει η κοντινή σωματική επαφή. Η σωματική επαφή είναι το κλειδί για τις υγιείς σχέσεις και η διείσδυση δεν είναι πάντα ένας ευχάριστος τρόπος έκφρασής τους. Στην πραγματικότητα, μόνο 4 από τις 10 γυναίκες έχουν τακτικά οργασμό μέσω της διείσδυσης.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα των ορμονικών και σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν στις γυναίκες μέσης ηλικίας, η διείσδυση μπορεί να γίνει πολλές φορές δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για μια γυναίκα που θέλει να εκφραστεί μέσω της σωματικής επαφής, με τη μοναδική προϋπόθεση να είναι ότι η οποιαδήποτε επιλογή ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.

2. Θέστε σε προτεραιότητα τη σύνδεση
Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και δυσκολότερο να επιτευχθεί ο οργασμός και όταν αυτό αποτελεί τον τελικό στόχο, μπορεί να προκαλέσει στρες και αποσύνδεση που αποτρέπει τη σωματική οικειότητα. Αντί λοιπόν να έχετε αυτό στο μυαλό σας, επικεντρωθείτε στη σύνδεση με τον σύντροφό σας. Η διαδικασία της σύνδεσης μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική με τον οργασμό, καθώς οι δύο σύντροφοι αναπτύσσουν και εξελίσσουν περαιτέρω τη σωματική τους οικειότητα.

3. Αναζητήστε την περιπέτεια
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να πετύχει μια γυναίκα τον οργασμό μετά τα 50 είναι μέσω των ερωτικών βοηθημάτων, άρα μάλλον ήρθε η ώρα να το δοκιμάστε ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ερωτικού συντρόφου. Οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη διέγερση καθώς μεγαλώνουν, ενώ επωφελούνται και από την ανακάλυψη νέων τύπων διέγερσης.

4. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τις μεσήλικες γυναίκες με ενεργή ερωτική ζωή είναι να νιώθουν άνετα με το δέρμα και το σώμα τους, να ξέρουν τι τους αρέσει και τι όχι όσον αφορά στο σεξ. Οι αλλαγές στο σώμα και τη σεξουαλική ανατομία είναι αναπόφευκτες καθώς μεγαλώνουμε, ειδικά μετά τη γέννηση των παιδιών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποδεχθούμε αυτές τις αλλαγές και να νιώθουμε ικανοποιημένες και βαθιά συνδεδεμένες με τον εαυτό μας. Διαφορετικά, η σύνδεση με τον σύντροφο που αναφέραμε παραπάνω είναι αδύνατη.

5. Συντονιστείτε με την πνευματικότητά σας
Η έρευνα της Δρ. Hardwick-Smith επιβεβαίωσε μια σύνδεση ανάμεσα στην πνευματική κατάσταση και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Η πνευματικότητα είναι διαφορετική στο κάθε άτομο και ποικίλλει ανάμεσα στον Θεό, τη γιόγκα, τον διαλογισμό, τη φύση. Η ουσία όλων όμως είναι η βαθιά κατανόηση της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο, που βασίζεται στην αγάπη, την επικοινωνία και τη συμπόνοια. Η πικρία είναι ο νούμερο 1 παράγοντας απώλειας της λίμπιντο για τις γυναίκες, επομένως η συγχώρεση και η αποκατάσταση των σχέσεων είναι το κλειδί για υγιή, σεξουαλικά ικανοποιητική ζωή μετά τα 50.

6. Επικοινωνήστε και δείξτε το σκοπό σας
Δημιουργήστε σκόπιμα μικρές, καθημερινές στιγμές με τον σύντροφό σας ώστε να διατηρήσετε ζωντανή τη φλόγα ανάμεσά σας. Ακόμα και μια μικρή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα του πάθους. Όταν για παράδειγμα αφιερώνετε ολόκληρη την προσοχή σας στον σύντροφό σας έστω και για ένα λεπτό, σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για την ευτυχία του και η επικοινωνία αυτή αυξάνει την επιθυμία της σωματικής επαφής.

Πηγή: ygeiamou.gr

ACTIVEBODY B1

Η γυμναστική μένει… σπίτι

Θα θυμάστε βέβαια όλους εκείνους τους επίδοξους μαραθωνοδρόμους που έτρεχαν σε πάρκα, πεζόδρομους ή και κανονικά στη μέση του δρόμου, στέλνοντας μήνυμα με κωδικό 6 για σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ηταν κυριολεκτικά παντού, καθιστώντας την Ελλάδα για περίπου ένα τρίμηνο την πιο… fit χώρα του κόσμου. Εξίσου αφοσιωμένοι ήταν όσοι γυμνάζονταν μέσα στο σπίτι· αυτούς τους καταλάβαινες από τα περίεργα ποδοβολητά, τους ξερούς μεταλλικούς κρότους και τα άναρθρα βογκητά που διαπερνούσαν τους τοίχους των πολυκατοικιών. Με ένα χειμώνα μπροστά μας, που προβλέπεται δύσκολος από πλευράς πανδημίας, τα περισσευούμενα δωμάτια των σπιτιών μετατρέπονται άρον άρον σε μίνι γυμναστήρια, οι αλτήρες με τα βάρη παίρνουν θέση δίπλα στο κρεβάτι και η κωπηλατική γίνεται κομμάτι του ντεκόρ στο σαλόνι.

«Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε από τις παραγγελίες. Είχαμε πελάτες οι οποίοι μας έλεγαν πως έκλειναν το τηλεφωνικό τους κέντρο για να μην τρελαθούν. Μιλάμε για συνολική αύξηση του τζίρου πάνω από 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Και πέρυσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Η παράνοια κράτησε 20-25 ημέρες και μετά άρχισαν να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Ομως ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει ακόμη και τα πιο ακριβά προϊόντα. Πλέον έχει αυξηθεί ο χρόνος που χρειάζεται η παραγωγή παγκοσμίως κι έτσι οι παραγγελίες αργούν· κάθε κοντέινερ που έρχεται πάντως διατίθεται σχεδόν αμέσως», μας λέει ο Αρης Μαυρίδης, από την εταιρεία ΜΕΚΜΑ, εισαγωγέα και αντιπρόσωπο οργάνων γυμναστικής που προμηθεύει πολλά καταστήματα λιανικής.

DOC 20201023 8745477

Μετά την καραντίνα και με τα μέτρα για την πανδημία να πληθαίνουν ξανά, η γυμναστική στο σπίτι εξελίσσεται σε σταθερή συντροφιά, που θα συνοδεύσει πολλούς ανθρώπους και στη διάρκεια του χειμώνα (φωτ. REUTERS / Chalinee Thirasupa).

Ολοι αυτοί οι ασκούμενοι στο σπίτι, φυσικά, δεν είναι απαραίτητα γνώστες του αντικειμένου, ούτε έχουν τη γυμναστική για μοναδική τους ασχολία. Πρέπει λοιπόν να προσέχουν για να πετύχουν τους στόχους τους και (κυρίως) να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις. «Η γυμναστική στο σπίτι έχει να κάνει με την εμπειρία καθενός. Ενας σχετικά αρχάριος καλό είναι να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού –υπάρχουν πλέον αρκετοί που προσφέρουν και διαδικτυακές συνεδρίες– και μαζί να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα προπόνησης που θα ταιριάζει στις ανάγκες και στους στόχους του. Ο γυμναστής θα βελτιώσει τις τεχνικές, θα δώσει συμβουλές και θα προλάβει τραυματισμούς· όταν πια αποκτήσει κανείς επαρκή εμπειρία, μπορεί να ασκηθεί και μόνος του», επισημαίνει η γυμνάστρια και συνιδρύτρια του Street Workοut Athens, Τώνια Γουνιτσιώτη.

Εναν ασκούμενο στο σπίτι θα τον καταλάβεις εάν ρίξεις μια ματιά στην αρχική σελίδα του λογαριασμού του στο YouΤube. Γυμναστές, bodybuilders, βίντεο του τύπου «κάνε αυτό για τεράστιους δικέφαλους», «προπόνηση μόνο με αλτήρες» κ.ο.κ. έχουν την τιμητική τους, σε έναν κυκεώνα πληροφορίας, ο οποίος κρύβει μέσα του αρκετές σοβαρές δουλειές, αλλά και μπόλικη παραπληροφόρηση. «Στο YouΤube υπάρχουν όντως πολύ καλά προγράμματα, όμως για να αποκτήσεις τα κριτήρια να αξιολογήσεις όσα θα βρεις εκεί πρέπει να είσαι έμπειρος. Να έχεις έρθει σε επαφή με γυμναστές, να έχεις μιλήσει για τους στόχους σου κτλ. Ακόμη και βίντεο με εκατομμύρια views και διάσημους πρωταγωνιστές δεν σημαίνει πως είναι πιστοποιημένα. Μπορεί απλώς άνθρωποι με ωραία σώματα να δείχνουν ασκήσεις και να λένε πώς απέκτησαν εκείνοι τους κοιλιακούς τους. Κακά τα ψέματα, έτσι δημιουργείται ένα πρότυπο μη ρεαλιστικό. Το να κάνεις κοιλιά “φέτες” σε ένα μήνα απλώς δεν γίνεται», λέει σχετικά η Τ. Γουνιτσιώτη.

Η ίδια, στα προγράμματα του Street Workοut Athens, βγάζει τους ασκούμενους έξω από το παραδοσιακό γυμναστήριο και τους… τρέχει: «Στη γυμναστική έξω εκπαιδεύεσαι. Μαθαίνεις να ντύνεσαι σωστά και μόλις συνηθίσεις δεν θέλεις μετά να ξαναμπείς μέσα. Και ψυχολογικά βοηθάει πολύ περισσότερο να βλέπεις ουρανό παρά το ταβάνι».

Ρεαλιστικοί στόχοι, χρήσιμες εφαρμογές

Οργανα γυμναστικής, βάρη, σχοινιά, λάστιχα, στρώματα· ό,τι και να χρησιμοποιείτε στις τακτικές αθλοπαιδιές στο σπίτι, οι ειδικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε συμφωνούν στις παρακάτω συμβουλές.

• Εντάξτε τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας με σταθερότητα, ακόμη και αν δεν ασκηθείτε κάθε ημέρα. Κάντε προσπάθεια να τηρήσετε τα ωράρια, σαν να πηγαίνατε στο γυμναστήριο.

• Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, κατά προτίμηση με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ιδιαιτέρως αν δεν έχετε εμπειρία στη γυμναστική. Πάνω σε αυτούς θα καταρτιστεί και το ανάλογο πρόγραμμα προπόνησης.

• Αν είστε άνω των 45-50 ετών, είναι καλό να συμβουλευθείτε γυμναστή, ο οποίος θα πάρει ιστορικό άσκησης και υγείας, έτσι ώστε να καταρτίσει ένα ασφαλές και σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις σας πρόγραμμα.

• Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση, είτε θέλουμε να χάσουμε κιλά είτε να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Οι τροφές ως «καύσιμο» του οργανισμού πρέπει να είναι ποιοτικές και στις κατάλληλες ποσότητες. Για όσους περνούν πολλές ώρες πλέον στο σπίτι –και δίπλα στο ψυγείο– λόγω τηλεργασίας, καλό είναι να βρουν μικρά «κόλπα» ώστε να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού. Από την άλλη, μια τέτοια περίσταση είναι καλή ευκαιρία ώστε να μαγειρέψουμε και να φάμε πολύ πιο υγιεινά από όσο αν ήμαστε έξω.

• Στο Διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές –και στα ελληνικά– που μπορούν να βοηθήσουν στον καταρτισμό και στην τήρηση ενός προγράμματος εκγύμνασης και διατροφής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Workout Trainer, εφαρμογή που βοηθά να δημιουργήσετε και να βελτιώσετε την εκγύμνασή σας με νέες ασκήσεις και ρουτίνες.

Επίσης το Run Keeper, το οποίο είναι αφιερωμένο στις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και το περπάτημα, και το Yazio, το οποίο λειτουργεί σαν θερμιδομετρητής, ενώ παράλληλα βοηθά να προγραμματίσετε με ακρίβεια τη διατροφή σας και να ελέγχετε τις τυχόν υπερβάσεις.

Πτώση τζίρου πάνω από 60%

Μπορεί η γυμναστική στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους να είναι η καινούργια τάση λόγω πανδημίας, ωστόσο τα παραδοσιακά γυμναστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν. «Δυστυχώς η εικόνα που έχει περάσει για τα γυμναστήρια είναι η χειρότερη δυνατή. Εκλεισαν πρώτα και άνοιξαν (αδικαιολόγητα) τελευταία, ενώ η τηλεόραση βομβαρδίζει τον κόσμο με θεωρίες ότι εκεί κολλάς τον ιό. Στην πραγματικότητα κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί σε γυμναστήριο», μας λέει ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Alter Life, Δημήτρης Κουκουφλής και συνεχίζει: «Η πτώση του τζίρου μεσοσταθμικά είναι πάνω 60% και αρκετοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω πως το ζήτημα έχει ημερομηνία λήξης και για αυτό ανοίξαμε 5 καινούργια γυμναστήρια μέσα στην πανδημία, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Πολλά από αυτά άλλωστε όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τις τακτικές απολυμάνσεις κ.ά. τα εφαρμόζαμε και από πριν, γιατί απλώς έτσι είναι το σωστό».

001 xtreme

  • Κατηγορία News

Ένας γνωστός ηθοποιός και ράπερ μας δείχνει πως γυμνάζεται!

Ο πολυτάλαντος Αμερικανός Omari Hardwick, έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του σε αναρίθμητε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά και ως ράπερ, αλλά είναι και ποιητής και ακτιβιστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ στα 46 του χρόνια, εξακολουθεί να διατηρεί ένα αξιοζήλευτα καλλίγραμμο και καλογυμνασμένο κορμί.

Ο ίδιος, πρόσφατα γύρισε ένα νέο βίντεο για λογαριασμό του περιοδικού Men's Health και όπως θα δείτε δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως είναι τόσο καλογυμνασμένος, αφού κάθε φορά που πηγαίνει στο γυμναστήριο... του δίνει και καταλαβαίνει!

Στο βίντεο, ο Omari, μας δείχνει τις διαφορετικές ασκήσεις και μεθόδους προπόνησης που ακολουθεί και εξηγεί πως φροντίζει να ανανεώνει διαρκώς τη ρουτίνα του.

 

 

Πηγή: mag.sigmalive.com

001 xtreme

Όλα όσα δεν γνώριζες αλλά θέλεις να μάθεις για το πιο ευαίσθητο σημείο της

Αυτά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για την κλειτορίδα.

Είναι από τo σημείο του γυναικείου σώματος που έχει συνδεθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα με τον οργασμό. Επίσης για να κατανοήσεις την κλειτορίδα καλύτερα, μην την σκέφτεσαι σαν δύο διαφορετικά όργανα, αλλά σαν ένα δίκτυο από νεύρα και µυς.

Αν θες λοιπόν να παίζεις την κλειτορίδα και τον οργασμό της στα δάχτυλα, μάθε παρακάτω την αλφαβήτα της ανατομίας και της λειτουργίας της.

Είναι σαν παγόβουνο
Το μεγαλύτερο μέρος της είναι αόρατο, βρίσκεται γύρω από τον κόλπο και εκτείνεται μέχρι τους μηρούς. Αυτό που φαίνεται είναι εκείνο το μικρό κομμάτι που δημιουργεί την κεφαλή της κλειτορίδας. Κάτω από την επιφάνεια όμως συμβαίνουν πολλά μαγικά πράγματα στο σώμα της γυναίκας.

Έχει πάνω από 8.000 νευρικές απολήξεις
Η κλειτορίδα αποτελείται από 18 διακριτά μέρη, ένα μείγμα στυτικού ιστού, μυών και νευρών. Όλα αυτά μαζί είναι που φέρνουν τη μοναδική αίσθηση που νιώθει μια γυναίκα όταν είναι σε οργασμό. Συνολικά έχει πάνω από 8.000 νευρικές απολήξεις στην άκρη της, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τις νευρικές απολήξεις του πέους. Πολλές γυναίκες άλλωστε αναφέρουν ότι η διείσδυση δεν φέρνει τόση ευχαρίστηση όσο η διέγερση της κλειτορίδας.

Διογκώνεται έως και 300% όταν ερεθίζεται
Οι κλειτορίδες έχουν μήκος από 7 έως 12 εκατοστά και μπορούν να διογκωθούν από 50 έως 300% όταν ερεθίζονται. Όσο πιο κοντά στον οργασμό φτάνει η γυναίκα τόσο πιο μεγάλη γίνεται.

Πάει πακέτο με τον οργασμό
Όταν ακούς για το περίφημο σημείο G ή τον κολπικό οργασμό να έχεις υπόψη ότι έχουν να κάνουν με την κλειτορίδα, αφού αποτελούν μέρη της.

Παλιά λέξη
Η κλειτορίς / κλειτορίδα είναι μια λέξη που κατά πολλούς βρίσκει τις ρίζες της στον 17ο αιώνα και θα μπορούσε να προέρχεται από τις λέξεις «θήκη», «κλειδί» ή «μάνταλο».

Μόνο για ευχαρίστηση
Είναι φτιαγμένη μόνο για να προσφέρει ευχαρίστηση στη γυναίκα και όμως τουλάχιστον μία στις δέκα γυναίκες δεν έχει νιώσει ποτέ την ηδονή ενός οργασμού και οι περισσότερες έχουν δυσκολευτεί σε κάποια φάση να φτάσουν εκεί με τον σύντροφό τους.

Δεν την αντιμετώπιζαν πάντα καλά
Στο παρελθόν κάποιοι γιατροί τάσσονταν υπέρ της αφαίρεσης της κλειτορίδας για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Ακόμα και σε περίπτωση που κάποιες γυναίκες ήθελαν να κάνουν σεξ πιο συχνά απ' τον μέσο όρο. Στον μεσαίωνα την έλεγαν «η θηλή του διαβόλου» και πίστευαν πως μπορούσε να ρουφήξει τη ψυχή.

Μπορεί να σχηματίσει ένα πέος και αντίστροφα
Σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργικής αλλαγής φύλου η κλειτορίδα μπορεί να μεγαλώσει με ορμόνες για να σχηματίσει πέος, ενώ σε άλλες η βάλανος του πέους μπορεί να μειωθεί σε μέγεθος και να σχηματίσει μια κλειτορίδα.

Το μόνο σημείο που δεν γερνάει ποτέ
Η κλειτορίδα χρόνια δεν μετρά. Δείχνει και λειτουργεί το ίδιο σε μια 80χρονη όπως σε μια 20χρονη γυναίκα και μάλιστα στην 9η δεκαετία της ζωής της μπορεί να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη απ' ότι στην εφηβεία.

Καθεμιά είναι μοναδική
Όπως κάθε πρόσωπο έτσι και κάθε κλειτορίδα είναι διαφορετική και μοναδική. Διαφέρει σε σχήμα και χρώμα, και μπορεί να δεις από ροζ μέχρι μαύρη.

Πηγή: gr.askmen.com

ACTIVEBODY B1

  • Κατηγορία Man

Τα X-TREMES Stores γιορτάζουν 20 Χρόνια με Εκπλήξεις & Δώρα!

20 Χρόνια λειτουργίας, 20 Χρόνια εμπειρίας, 20 Χρόνια εξέλιξης & όλα αυτά με συνοδοιπόρους όλους εσάς.

Τα X-TREME Stores ευχαριστούν όλους εσάς για την εμπιστοσύνη που τους δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια και το ανταποδίδουνε με μοναδικές προσφορές…

Σύντομα θα ακολουθήσουν Μεγάλες ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ & ΔΩΡΑ!

…γι’ αυτό ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ εδώ

20 Years 300X250 ifitnessbook

  • Κατηγορία News

Ο Βιεϊρίνια κάνει γυμναστική με... κορωνοϊό!

Ο Βιεϊρίνια παραμένει σε καραντίνα ωστόσο φροντίζει να δουλεύει προκειμένου να επιστρέψει όσο το πιο δυνατόν σύντομα στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ.

Ο Βιεϊρίνια διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό ωστόσο φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν αφήνει τον ιό να τον καταβάλλει. Μάλιστα σε ένα ποστάρισμα που ανέβασε στο Instagram η σύζυγος του Βάσω Βεργίδου, ο Πορτογάλος φροντίζει να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση κάνοντας ποδήλατο.

Δείτε το ποστάρισμα:

 vieirinha instagram

Boost μεταβολισμού

Όσα χρόνια υπάρχει το ανθρώπινο είδος στον πλανήτη είναι σε μια διαρκή κίνηση. Κυνήγι τροφής, αποφυγή κινδύνων και γενικά αγώνας για επιβίωση. Αυτό μεταφράζετε σε πολλά στοιχεία όμως εμείς θα επικεντρωθούμε στο ζήτημα του μεταβολικού ρυθμού.

Ο μεταβολικός ρυθμός είναι προγραμματισμένος και εναρμονισμένος με αυτό το προφίλ αλλά δυστυχώς τα τελευταία εκατό χρόνια έχει αλλάξει κάπως βίαια. Η σημερινή πραγματικότητα του μέσου ενήλικα σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ταυτίζεται από: σχεδόν ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα στο σύνολο της ημέρας, πολλές ώρες καθιστός (δουλειά γραφείου), λάθος στάση σώματος, ασταθές διατροφικό ωράριο και κακή διατροφή.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Το θέμα είναι πως δεν είναι λογικό η γυμναστική της μίας ώρας ημερησίως να μπορέσει να υποστηρίξει επαρκώς μια «μηχανή» που δουλεύει ασταμάτητα εικοσιτέσσερις ώρες και σε εντάσεις που εναλλάσσονται συστηματικά.

Πόσο μάλλον όταν οι αποστάσεις των εντάσεων είναι τεράστιες. Πολλά σκαμπανεβάσματα σημαίνει ανισορροπία και ο οργανισμός δεν είναι σχεδιασμένος για αυτές τις συνθήκες σε μόνιμη βάση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε μεγάλο ποσοστό, αργό μεταβολικό ρυθμό το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε ένα μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Το κλειδί είναι με κάποιο τρόπο να κρατάμε αυτές τις εντάσεις σε όσο το δυνατότερο μικρότερες αποκλίσεις.

Boost 3 696x383

Δηλαδή! Κατά την διάρκεια της ημέρας μικρά διαλείμματα από το συνηθισμένο πρόγραμμα και κάνουμε… squats, push ups, καθίσματα με την πλάτη στον τοίχο και γενικά ότι μπορεί να ανεβάσει έστω και λίγο τους παλμούς.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, το πρώτο διάστημα, ειδικά, μια ανεξήγητη ευφορία και ενέργεια. Σαν να σε ευγνωμονεί ο οργανισμός σου που του κάνεις αυτό το δώρο. Όσο βέβαια οδεύει σε μια ρουτίνα ο οργανισμός και κατ’ επέκταση ο μεταβολικός ρυθμός, θα επανέρχεται στις λεγόμενες ‘’εργοστασιακές ρυθμίσεις’’. Με αυτόν το τρόπο ο μεταβολικός ρυθμός δουλεύει πιο γρήγορα και το σημαντικότερο πιο αποτελεσματικά.

Αλέξανδρος Δράκος
xtrblog.gr

001 xtreme

  • Κατηγορία Άσκηση

Κορωνοϊός: Δείτε τι συμβαίνει όταν μιλάμε ή βήχουμε με μάσκα και χωρίς (video)

Αυτό το βίντεο στο YouTube δείχνει πόσο αναγκαίες είναι στη μάχη κατά του κοροναϊού οι μάσκες προσώπου.

Ακόμα και τον Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, εντυπωσίασε βίντεο στο YouTube που δείχνει σε αργή κίνηση τι συμβαίνει όταν μιλάμε και όταν φτερνιζόμαστε με και χωρίς μάσκα προσώπου.

Ο Γκάβιν Φρι από το κανάλι The Slo Mo Guys κατέγραψε τον εαυτό του να απαριθμεί φωναχτά μέχρι το τέσσερα με και χωρίς μάσκα και στη συνέχεια έπραξε το ίδιο όταν έβηχε και όταν φτερνιζόταν. Έπειτα, επιβράδυνε περίπου 40 φοές το βίντεο έτσι ώστε να φαίνεται πόσα σωματίδια αποβάλλονται ακόμη.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς – ακόμη και στον ίδιο τον δημιουργό του βίντεο – και δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας.

Το βίντεο των Slo Mo Guys, που έχουν 13,9 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, έχει σχεδόν 700.000 προβολές στο YouTube και ενώ δεν είναι τεχνικά περίπλοκο το γύρισμά του, θεωρείται σημαντικό το γεγονός πως καταγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο την επικινδυνότητα μετάδοσης από τα σωματίδια.

 

 

Έπαινοι από τον Φάουτσι

Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι επαίνεσε το βίντεο, λέγοντας ότι: «Νομίζω ότι αυτό που μόλις δείξατε είναι μια ωραία επίδειξη της σημασίας του να φοράμε μάσκες και καλύμματα προσώπου».

Ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ» παρατήρησε και τη διαφορά στην εκτόξευση των σωματιδίων με και χωρίς μάσκα.

«Βίντεο σαν και αυτά δείχνουν ότι ένας από τους λόγους που είναι σημαντικό να φοράμε κάλυμμα προσώπου είναι ότι γνωρίζουμε ότι 40 – 45% των ατόμων που έχουν μολυνθεί [με κοροναϊό] δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότερες μολύνσεις μεταδίδονται από ασυμπτωματικούς», σχολίασε.

Ο δρ. Φάουτσι είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν είναι ότι αν μιλάνε, ακόμα κι αν δεν το κάνουν δυνατά, ή εάν τραγουδάνε, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο από την ομιλία, αυτά τα σωματίδια που βγαίνουν, μπορούν να μείνουν στον αέρα για μια χρονική περίοδο. Κάποια από αυτά μπορεί να πέσουν στο έδαφος, γι’ αυτόν τον λόγο κρατάμε απόσταση δύο μέτρων. Κάποια όμως παραμένουν στον αέρα για ένα χρονικό διάστημα».

«Για τον λόγο αυτό, είναι τόσο σημαντικό να φοράμε καλύμματα προσώπου. Το αποδείξατε με όμορφο τρόπο απλά λέγοντας «ένα, δύο, τρία τέσσερα».

Με αφορμή το βίντεο, ο Φάουτσι τάχθηκε ξανά υπέρ της καθολικής χρήσης μάσκας παντού στις ΗΠΑ.

001 xtreme

  • Κατηγορία Υγεία

Μήπως δεν πρέπει να γυμναστείτε σήμερα;

Οι ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν ότι μάλλον σήμερα θα ήταν καλύτερο να μην γυμναστείτε, παραλείποντας την προγραμματισμένη σας προπόνηση.

Τείνουμε να λέμε ότι «όσο περισσότερο τόσο καλύτερο», αλλά όταν πρόκειται να γυμναστείτε το περισσότερο δεν ισοδυναμεί πάντα με καλύτερο. Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά οι συνεχόμενες προπονήσεις καθημερινά δίχως κάποιο «rest day» είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά, τόσο το σώμα όσο και την διάθεσή σας. Το να παραλείπετε τις πολύτιμες ημέρες ξεκούρασης, ειδικά στην περίπτωση που γυμνάζεστε πολύ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, να μειώσετε την απόδοσή σας, να συντρίψετε το κίνητρό σας και τελικά να χάσετε το ενδιαφέρον σας σε μια δραστηριότητα που κάποτε λατρεύατε. Τουλάχιστον για αυτές τις επιπτώσεις προειδοποιεί το American Council on Exercise (ACE).

Rest days για καλύτερη γυμναστική
«Εν ολίγοις, οι ημέρες ανάπαυσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα πρέπει να τα ενσωματώσετε στη ρουτίνα των προπονήσεών σας ανεξάρτητα από τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης», επισημαίνει η πιστοποιημένη φυσιολόγος άσκησης και αναπληρώτρια καθηγήτρια το τμήμα κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Δρ. DeAnne Davis Brooks. «Οι ημέρες ανάπαυσης δεν αποτελούν κάτι έξτρα.

Δεν ξεκουράζεστε μόνο όταν τραυματίζεστε. δεν ξεκουράζεστε μόνο όταν είστε κουρασμένοι» τονίζει. «Θα πρέπει να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας και να μην τις θυσιάζετε, σκεπτόμενοι ότι θα πετύχετε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα με μία έξτρα προπόνηση» αναφέρει.

Πώς θα καταλάβετε ότι δεν πρέπει να γυμναστείτε
Ακόμα και αν έχετε προγραμματίσει τις ημέρες ανάπαυσης, ορισμένες φορές τυχαίνουν και απρόοπτα που αλλάζουν τον προγραμματισμό. Ίσως τελικά γυμναστήκατε σε rest day ή πήρατε μία παραπάνω ημέρα ξεκούρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εναρμόνιση με το σώμα αλλά και την διάθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για να αντιληφθείτε κατά πόσο θα ήταν καλύτερο τελικά να μην γυμναστείτε. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσετε την προπόνηση, περιλαμβάνουν:

1. Είστε πολύ «πιασμένοι»
Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να αισθάνεστε πόνο μετά από μια προπόνηση, ειδικά εάν η προπόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη ή αν περιελάμβανε κινήσεις, τις οποίες δεν έχει συνηθίσει το σώμα σας. Ο πόνος που προκύπτει μετά από μια ασυνήθιστα σκληρή ή νέα προπόνηση είναι γνωστός ως μυϊκός πόνος και συνήθως εκδηλώνεται μετά τις 48 ώρες από την προπόνηση ή και λίγο αργότερα. Εάν, ωστόσο, ο πόνος σας συνεχιστεί για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν αισθανθείτε έντονη ενόχληση , αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στις προπονήσεις σας, τότε ήρθε μάλλον η ώρα για ξεκούραση.

2. Θέλετε να.. αποφύγετε την προπόνηση
Μπορεί να πιστεύετε ότι η γυμναστική αποτελεί πρόκληση για το σώμα, το ίδιο όμως ισχύει και για τον εγκέφαλό σας. Η γυμναστική συγκεκριμένα απαιτεί εστίαση, πειθαρχία και ψυχική δύναμη, γι ‘αυτό ο εγκέφαλός σας, όπως και το σώμα σας, χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά. Αν λοιπόν το μυαλό σας ικετεύει για ένα διάλειμμα, μάλλον θα πρέπει να το ακούσετε. «Νομίζω ότι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι θα πρέπει να αναβάλλετε την προπόνησή σας, όταν πραγματικά δεν θέλετε να γυμναστείτε και ψάχνετε τρόπο να την αποφύγετε» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. DeAnne Davis Brooks.

3. Νιώθετε την προπόνηση πολύ πιο δύσκολη
Όλοι έχουμε μέρες όπου απλά νιώθουμε «εκτός», είτε πρόκειται σωματικά είτε ψυχικά είτε συναισθηματικά. Εάν αυτή η αίσθηση διαρκεί και κατά την προπόνησή σας, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστείτε. Προτού ξεκινήσετε ακόμη μια προπόνηση, μπορεί να σας βοηθήσει να αφιερώσετε ένα λεπτό για να κάνετε ένα ψυχικό check – in. Αναρωτηθείτε πώς νιώθετε σήμερα, σε τι κατάσταση είναι το σώμα σας. «Χρησιμοποιήστε αυτές τις απαντήσεις για να προσδιορίσετε τι είναι πραγματικά καλύτερο για εσάς» καταλήγει η Δρ. DeAnne Davis Brooks.

Πηγή: www.vita.gr

001 xtreme

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS