Ήξερες ότι η βρώμη αυξάνει τη μυική μάζα;

Ανακάλυψε πώς η βρώμη μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου.

Η βρώμη είναι μια υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Στον κόσμο της γυμναστικής, ξεχωρίζει ως ισχυρός σύμμαχος για όσους επιθυμούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες αργής πέψης και τα υγιεινά λίπη, η βρώμη δεν είναι μόνο θρεπτική, αλλά και νόστιμη και εύκολη στην ενσωμάτωση σε διάφορες συνταγές. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος κατανάλωσής της για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της στη μυική ανάπτυξη;

Η βρώμη είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών που προάγουν τη μυική ανάπτυξη. Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την επισκευή και την ανάπτυξη των μυών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακές της παρέχουν αργή και διαρκή απελευθέρωση ενέργειας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσεις βρώμη;
Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και γυμναστικής προτείνουν διάφορες ιδανικές ώρες για να καταναλώσετε βρώμη, ανάλογα με τους στόχους σας και τη ρουτίνα άσκησης:

Πρωινό: Ξεκινώντας την ημέρα με πλιγούρι βρώμης σε συνδυασμό με πρωτεΐνη (όπως γάλα, γιαούρτι ή σκόνη πρωτεΐνης) και φρούτα μπορείτε να εξασφαλίσετε μια καλή δόση θρεπτικών συστατικών για μια δραστήρια ημέρα. Αυτός ο συνδυασμός παρέχει διαρκή ενέργεια και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα.

Πριν από την προπόνηση: Η κατανάλωση βρώμης πριν από την άσκηση μπορεί να προσφέρει σταθερή παροχή ενέργειας λόγω της αργής πέψης των σύνθετων υδατανθράκων τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγάλες, έντονες προπονήσεις.

Μετά την προπόνηση: Το πλιγούρι βρώμης είναι επίσης ευεργετικό μετά την άσκηση, καθώς, όταν συνδυάζεται με πηγές πρωτεΐνης, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών. Ένα smoothie βρώμης με γάλα και σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για την αναπλήρωση των επιπέδων γλυκογόνου και την παροχή των αμινοξέων που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των μυών.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

Βιταμίνη D & Μυϊκή Ανάπτυξη

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για την έλλειψη της σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, αθλούμενους και μη.

Είναι γνωστή επίσης για τη δράση της στην ενίσχυση του ανοσoποιητικού, την αύξηση της ενέργειας και ζωτικότητας αλλά και τη γενικότερη βελτίωση της υγείας.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες* τη συνέδεσαν και με τη μυϊκή ανάπτυξη αφού:

- Ενεργοποιεί τους σκελετικούς μυς
- Διαφοροποιεί και αναπτύσσει σε μέγεθος τις μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το συνολικό όγκο των μυών σε προπόνηση δύναμης
- Βοηθάει στην παραγωγή ΑΤΡ
- Αυξάνει την πρωτεϊνοσύνθεση.

Η βιταμίνη D δύσκολα ανεβαίνει στον οργανισμό και ως εκ τούτου χρειάζεται η λήψη αντίστοιχων συμπληρωμάτων.

*de la Puente Yagüe M et al. “Role of Vitamin D in Athletes and Their Performance: Current Concepts and New Trends.” Nutrients. 2020 Feb 23;12(2):579. PubMed 32102188.

Δημοσίευση: xtrblog.gr

 001 xtreme

Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της διαλειμματικής νηστείας: Ποια είναι η ιδανική μέθοδος;

Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική νηστεία έχει αναδειχθεί ως μια δημοφιλής διατροφική προσέγγιση, που εκθειάζεται για τα πιθανά οφέλη της που κυμαίνονται από την απώλεια βάρους έως τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Με διάφορες διαθέσιμες μεθόδους, καθεμία από τις οποίες ικανοποιεί διαφορετικούς τρόπους ζωής και προτιμήσεις, η εύρεση του σωστού σχήματος διαλειμματικής νηστείας μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στις καλύτερες μεθόδους διαλείπουσας νηστείας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ξεκινήσετε ένα ταξίδι προς καλύτερη υγεία και ευεξία.

Κατανόηση της διαλείπουσας νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία, στον πυρήνα της, είναι ένα πρότυπο διατροφής που εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων νηστείας και φαγητού. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δίαιτες που εστιάζουν σε ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε, η διαλείπουσα νηστεία επικεντρώνεται στο πότε πρέπει να τα τρώτε. Αυτή η προσέγγιση αξιοποιεί τις φυσικές μεταβολικές διεργασίες του σώματος, προάγοντας την καύση λίπους και την κυτταρική επιδιόρθωση κατά τις περιόδους νηστείας.

Εξερεύνηση των διαφορετικών μεθόδων

Μέθοδος 16/8:

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες κάθε μέρα, με ένα παράθυρο φαγητού 8 ωρών. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και ευέλικτες προσεγγίσεις για τη διαλείπουσα νηστεία.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιωμένη ρύθμιση ινσουλίνης, απώλεια βάρους και απλοποίηση του προγραμματισμού γευμάτων.

Για να εξασκήσετε τη μέθοδο 16/8, απλώς παραλείψτε το πρωινό και περιορίστε το φαγητό σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, όπως 12 μ.μ. έως 8 μ.μ.

5:2 Διατροφή:

Η δίαιτα 5:2 περιλαμβάνει κανονική διατροφή για πέντε ημέρες την εβδομάδα και περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων στις 500-600 θερμίδες τις υπόλοιπες δύο ημέρες.

Προσφέρει ευελιξία ενώ παράλληλα προάγει την απώλεια βάρους και τη μεταβολική βελτίωση της υγείας.

Τις ημέρες της νηστείας, εστιάστε σε τροφές με θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλίσετε επαρκή διατροφή παρά τον περιορισμό των θερμίδων.

Eat-Stop-Eat:

Με το Eat-Stop-Eat, τα άτομα νηστεύουν για ολόκληρο 24 ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις κανονικές ημέρες διατροφής.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι εξαντλητική για αρχάριους, αλλά προσφέρει σημαντικά μεταβολικά οφέλη και απλοποιεί τον προγραμματισμό των γευμάτων.

Μείνετε ενυδατωμένοι κατά τις περιόδους νηστείας και σπάστε τη νηστεία με ένα ισορροπημένο γεύμα για να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά.

Εναλλασσόμενη νηστεία:

Η εναλλασσόμενη νηστεία περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ ημερών νηστείας, όπου καταναλώνονται ελάχιστες έως καθόλου θερμίδες, και κανονικών ημερών διατροφής.

Μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους και βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και την ρύθμιση της ινσουλίνης.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε με τροποποιημένες εκδόσεις, όπως η κατανάλωση μικρού αριθμού θερμίδων τις ημέρες νηστείας, για να μπείτε στο κλίμα.

Επιλέγοντας την ιδανική σας μέθοδο

Η επιλογή της σωστής μεθόδου διαλειμματικής νηστείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, οι προτιμήσεις και οι στόχοι για την υγεία σας. Λάβετε υπόψη το καθημερινό σας πρόγραμμα, τη ρουτίνα άσκησης και τις διατροφικές σας προτιμήσεις όταν επιλέγετε ένα πρόγραμμα νηστείας. Πειραματιστείτε με διαφορετικές μεθόδους για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και μη διστάσετε να αναζητήσετε καθοδήγηση από επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο.

Συμβουλές για επιτυχία

Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό, τσάι από βότανα και άλλα μη θερμιδικά ποτά κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας για να περιορίσετε την πείνα και να υποστηρίξετε τις μεταβολικές διεργασίες.

Ακούστε το σώμα σας: Δώστε προσοχή στα σημάδια της πείνας και προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμα νηστείας σας. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας και ευελιξίας.

Επικεντρωθείτε σε τροφές με θρεπτικά συστατικά: Αξιοποιήστε στο έπακρο τα παράθυρα διατροφής σας δίνοντας προτεραιότητα σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα για να θρέψετε το σώμα σας και να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία.

Να είστε υπομονετικοί και επίμονοι: Όπως κάθε διατροφική αλλαγή, έτσι και η διαλείπουσα νηστεία απαιτεί χρόνο και συνέπεια για να αποφέρει αποτελέσματα. Μείνετε αφοσιωμένοι στην επιλεγμένη μέθοδο και υπομονή με την πρόοδό σας. 

Πηγή: activebody.gr

ACTIVEBODY B1

Σοκ στη Γερμανία: Nεκρός στα 31 του διάσημος αστέρας του bodybuilding

Ο αστέρας του bodybuilding Kevin Gebhardt βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του σε ηλικία 31 ετών μετά από «εγχείρηση στο γόνατο».

Ο Γερμανός Kevin Gebhardt, γνωστός bodybuilder για 17 χρόνια που είχε πρόσφατα μεταβεί στην προπονητική, πέθανε σε ηλικία 31 ετών μόλις λίγες εβδομάδες μετά από σοβαρή επέμβαση στο γόνατο. Συνάδελφοι και φίλοι του έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον αναγνωρισμένο επαγγελματία. Το αστέρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Bodybuilding & Fitness (IFBB) έγραψε για τελευταία φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 26 Απριλίου, όταν αποκάλυψε ότι βρισκόταν στο σπίτι και αναρρώνει από σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

Ο ίδιος δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram που δείχνει να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι με σχισμένο τένοντα στο γόνατό του. Πόζαρε με ένα σιδεράκι στο δεξί του γόνατο και έγραψε στη λεζάντα: «Ο χρόνος θεραπεύει όλες τις διακοπές!» Φαίνεται ότι πέθανε την Κυριακή (26 Μαΐου) και ανακαλύφθηκε στο διαμέρισμά του, δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο επίσημη αιτία θανάτου.

 

Ο Gebhardt ξεκίνησε την καριέρα του στο bodybuilding μόλις στα 14 του χρόνια, αφού μυήθηκε στο άθλημα από τον θείο του. Κέρδισε τα Προκριματικά της Πράγας EVLS το 2018, ενώ μπήκε στο top 10 σε διάφορους διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των 2021 Yamamoto Cup Pro, 2021 Egypt Pro και 2021 EVLS Prague Pro. Ο Γερμανός θεωρήθηκε επίσης ως ένας ανερχόμενος προπονητής για νεότερους bodybuilders.

Ο προπονητής bodybuilding Milos Sarcev ήταν στενός φίλος του Gebhardt. Φάνηκε να επιβεβαιώνει τον θάνατό του με μια ανάρτηση στο Instagram στην οποία απέτισε φόρο τιμής στον 31χρονο. «Χάσαμε άλλον έναν σιδερένιο αδερφό, πολύ νωρίς. Χθες το βράδυ ενημερώθηκα ότι ο πρώην συναθλητής μου Kevin Gebhardt βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Γερμανία»

«Γνώριζα τον Kevin από το 2018, τις ερασιτεχνικές του μέρες… Τον βοήθησα να κερδίσει την κάρτα Pro (την ίδια χρονιά) και τον καθοδήγησα για πολλά σόου», έγραψε ο Sarcev στο Instagram. «Έκανε το ταξίδι στο Λας Βέγκας για να προπονηθεί επιτέλους μαζί μου - ακριβώς πριν από ένα χρόνο…μετά από προπόνηση με τον @thedorianyates και στην Ισπανία.

«Σχεδίαζε να αγωνιστεί στο Αλικάντε και την Πορτογαλία πέρυσι, αλλά όταν επέστρεψε στο σπίτι αποφάσισε να μην αγωνιστεί εκείνη τη χρονιά. «Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον άκουσα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του. Ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, πολύ παθιασμένος με το bodybuilding και πολύ εργατικός. Είμαι συντετριμμένος με τα νέα και πολύ λυπημένος για την κοπέλα του και τον οικογένεια να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Ο συνάδελφός του bodybuilder Regan Grimes εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Gebhardt καθώς έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «RIP Kevin» Ο τελευταίος αγώνας του Gebhardt ήταν στο EVLS Prague Pro τον Νοέμβριο του 2021, όπου κατέκτησε τη 10η θέση.

  • Κατηγορία Νέα

Μεταβολικό σύνδρομο στους άντρες: Μήπως ευθύνεται η τεστοστερόνη σου;

Τα ποσοστά των αντρών με μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν συνεχώς στον δυτικό κόσμο. Τι φταίει όμως εκτός από την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή;

Η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης είναι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στις δυτικές χώρες. Δυστυχώς, μέχρι να εμφανιστούν κλινικά αυτές οι χρόνιες ασθένειες, έχει ήδη συμβεί μη αναστρέψιμη αγγειακή βλάβη. Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι προγενέστεροι καθοριστικοί παράγοντες της νόσου και να παρθούν προληπτικά μέτρα. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι το μεταβολικό σύνδρομο, που όπως φαίνεται συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των αντρών.

Τι σημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης;
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (ανδρικός υπογοναδισμός) είναι μια κοινή πάθηση που συχνά μένει αδιάγνωστη επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις. Ο ανδρικός υπογοναδισμός εμφανίζεται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκή ποσότητα της τεστοστερόνης ή είναι μειωμένη η ικανότητα παραγωγής σπέρματος. Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης περιλαμβάνουν:

- μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ
- στυτική δυσλειτουργία
- μειωμένη μυική μάζα σώματος
- καταθλιπτική διάθεση
- έλλειψη ενέργειας

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;
Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος και παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στη γλυκόζη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και δυσλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη).

Η σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες συνοδεύεται από αλλαγές στη σύσταση του σώματος, όπως αύξηση της λιπώδους μάζας και μείωση της άλιπης μάζας σώματος, δυσλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη και κακή ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Τι δείχνουν οι μελέτες για το μεταβολικό σύνδρομο και τη σχέση του με τη χαμηλή τεστοστερόνη
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει φανερό ότι η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης και στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προβλέψουν την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Ένας αριθμός μελετών έχει βρει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου και της τεστοστερόνης του πλάσματος.

Η παχυσαρκία και η υπερινσουλιναιμία (τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα) καταστέλλουν τη σύνθεση σφαιρίνης που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορικό σύστημα. Επιπλέον, η ινσουλίνη και η λεπτίνη έχουν κατασταλτική επίδραση στη στεροειδογένεση των όρχεων. Επομένως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν μεταβολικό σύνδρομο.

Έτσι, τίθεται το ερώτημα εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.

Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην κινητοποίηση του σπλαχνικού λίπους καθώς και σε άλλους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Η αύξηση της τεστοστερόνης φαρμακευτικά μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με τη μορφή ενέσεων, επιθεμάτων ή τζελ.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης από τα φυσιολογικά είναι σημαντικό να λαμβάνουν θεραπεία ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα, επειδή η χαμηλή τεστοστερόνη οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο και σε διαβήτη τύπου 2, μειώνει την οστική πυκνότητα, δημιουργεί κόπωση, ολιγοσπερμία, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία κ.ά.

Προσοχή: Πριν από οποιαδήποτε κίνηση, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγές
1. Saad F, Gooren L. The role of testosterone in the metabolic syndrome: a review. J Steroid Biochem Mol Biol. 2009;114(1-2):40-3
2. Stanworth RD, Jones TH. Testosterone in obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes. Front Horm Res. 2009;37:74-90
3. Stanworth RD, Kapoor D, Channer KS, Jones TH. Statin therapy is associated with lower total but not bioavailable or free testosterone in men with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2009;32(4):541-6
4. Traish AM, Saad F, Guay A. The dark side of testosterone deficiency: II. Type 2 diabetes and insulin resistance. J Androl. 2009;30(1):23-32

esquire.com.gr

001 xtreme

Μήπως να έδινες μία ευκαιρία στην προπόνηση καρδιακής συχνότητας;

Ίσως έτσι επιτύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Η παρακολούθηση των καρδιακών παλμών κατά την προπόνηση μπορεί να αποτελέσει το μυστικό για την επίτευξη των αθλητικών σου στόχων. Είτε είσαι νέος στον κόσμο της γυμναστικής είτε έμπειρος αθλητής, η γνώση του πώς να χρησιμοποιείτε την καρδιακή σου συχνότητα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοσή σου. Η προπόνηση λοιπόν με βάση την καρδιακή συχνότητα θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς το σώμα σου αντιδρά στην άσκηση.

Ενσωματώνοντας αυτή την τεχνική, μπορείς να προσαρμόσεις την ένταση της προπόνησής σου για να επιτύχεις καλύτερα αποτελέσματα. Αντί δηλαδή να ακολουθείς γενικές οδηγίες, θα εστιάσεις στις ανάγκες του δικού σου σώματος.

Πώς λειτουργεί η προπόνηση με βάση την καρδιακή συχνότητα
Η βασική ιδέα είναι να παρακολουθείς τους καρδιακούς σου παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης, χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα ή ένα ρολόι μέτρησης. Ανάλογα με την καρδιακή σου συχνότητα, μπορείς να προσαρμόσεις την ένταση της προπόνησής σου. Για παράδειγμα, για την αύξηση της αντοχής, μπορείς να στοχεύσεις σε χαμηλότερες ζώνες καρδιακής συχνότητας, ενώ για την αύξηση της δύναμης και της ταχύτητας, οι υψηλότερες ζώνες είναι πιο αποτελεσματικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε άτομο έχει μοναδικούς στόχους και φυσική κατάσταση. Η προπόνηση με καρδιακούς παλμούς επιτρέπει την προσαρμογή της άσκησης στις δικές σου ανάγκες και ικανότητες. Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του σώματός σου λοιπόν, μπορείς να αυξήσεις την απόδοση και να αποφύγεις την υπερπροπόνηση.

Εργαλεία και τεχνικές
Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς ένα αξιόπιστο ρολόι μέτρησης καρδιακών παλμών ή έναν αισθητήρα που θα σου παρέχει ακριβείς μετρήσεις. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τις ζώνες καρδιακής συχνότητας και πώς αυτές συνδέονται με τους στόχους σου.

Με την παρακολούθηση και την προσαρμογή της προπόνησής σου σύμφωνα με τους καρδιακούς παλμούς, μπορείς να βελτιώσεις την απόδοσή σου, να επιτύχεις τους στόχους σου και να παραμείνεις υγιείς. Είναι μια επιστημονική και αποδεδειγμένη μέθοδος που αξίζει σίγουρα να ενσωματωθεί στην καθημερινή σου προπόνηση.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

Ο Νίκος Μουσουνίδης Γενικός Νικητής στο 1o Grand Prix Αγρινίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 25 Μαΐου, το 1ο Grand Prix σωματικής διάπλασης και fitness στο Αγρίνιο με την πόλη να αποτελεί χθες, Σάββατο 25 Μαΐου, το επίκεντρο του bodybuilding.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με 53 συμμετοχές αθλητών που έδωσαν μια μεγάλη λάμψη στο RGNS 1o Grand Prix Αγρινίου 2024 του οποίου Γενικός Νικητής των κατηγοριών Bodybuilding αναδείχθηκε ο Nίκος Μουσουνίδης και Γενική Νικήτρια των κατηγοριών Βikini Fitness η Αγγελική Κωστούλη.

Η διοργάνωση έλαβε χώρα στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις» και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αγρινιώτη πρωταθλητή Φώτη Πλευρίτη. Τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Αγρινίου-εκπρόσωποι του τιμήθηκαν- και είχε τη στήριξη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Προσέλκυσε πολλούς φίλους του αθλήματος, μεταξύ των οποίων ο διμοφιλής ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου και ο ράπερ Bo.

 

 

 

 

  • Κατηγορία Νέα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Τι λέει μία διαιτολόγος γι’ αυτήν την ένοχη απόλαυση.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που δεν αγαπούν το μπέικον. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μυρωδιά του ψημένου μπέικον ή να το απολαμβάνεις θρυμματισμένο πάνω σε μια σαλάτα.

Είναι προσιτό και γευστικό, γι’ αυτό και είναι τόσο αγαπημένο και ενσωματωμένο σε όλα τα γεύματα της ημέρας, από το πρωινό μέχρι και το βραδινό. Ωστόσο, έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί και βλαβερές παρενέργειες, οι οποίες προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν το μπέικον καταναλώνεται με μέτρο. Η συχνή κατανάλωση του, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής. Σε μια μέτρια φέτα χοιρινού μπέικον, θα βρείτε υψηλές ποσότητες λίπους και νατρίου, αλλά θα πάρετε επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης και σημαντικών βιταμινών.

Τα επίπεδα αυτά εξαρτώνται από τον τύπο και τη μάρκα που αγοράζετε, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια φέτα μπέικον περιέχει:

- 110 θερμίδες
- 3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 10,4 γραμμάρια λίπους
- 3,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους
- 0 γραμμάρια υδατανθράκων
- 0 γραμμάρια ινών
- 210 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Η διαιτολόγος Trista Best, MPH, RD, LD ανέλυσε στο Εatthis, τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν καταναλώνετε μπέικον, σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πρόσφατων μελετών.

Παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη
Ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης μπέικον είναι ότι μπορεί να σας προσφέρει εύκολα και γρήγορα περισσότερη πρωτεΐνη μέσα σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. «Μόνο μια φέτα μεσαίου πάχους μπέικον περιέχει περίπου τρία έως τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης», λέει η Best. «Η προσθήκη μιας φέτας μπέικον, σε γεύματα σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης και να κάνει το γεύμα πιο χορταστικό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μιας σαλάτας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξηθεί απλά προσθέτοντας ένα ή δύο κομμάτια μπέικον».

Καταναλώνετε πιθανά επιβλαβή συντηρητικά
Το μπέικον θεωρείται επεξεργασμένο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συστατικά έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, το φωσφορικό νάτριο είναι ένα από τα πιο κοινά πρόσθετα που θα βρείτε στο μπέικον και έχει συνδεθεί με ταχύτερη γήρανση και πιθανή αγγειακή βλάβη. Ένα άλλο κοινό συστατικό που προστίθεται στο μπέικον και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι το νιτρικό νάτριο, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Οι λάτρεις του μπέικον θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες χωρίς αυτά τα συντηρητικά. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών στη συσκευασία, έτσι ώστε να βρείτε μπέικον χωρίς πρόσθετα.

Αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα -συμπεριλαμβανομένου του μπέικον- έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, η τακτική κατανάλωση αυτών των κρεάτων συνδέεται κατά 42% με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 19% με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση είναι επικίνδυνη
«Για όσους έχουν υπέρταση, η τακτική κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι επικίνδυνη συνήθεια», λέει η Best. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης οδηγώντας σε κατακράτηση και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία».

Αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο
Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα αλλαντικά, ταξινομούνται ως καρκινογόνα της ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέθηκε με πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Παίρνετε καλά, αλλά και κακά λιπαρά
Δεν είναι μυστικό ότι το μπέικον είναι γεμάτο λίπος. Άλλωστε η ζουμερή και λιπαρή υφή του είναι που το κάνει τόσο νόστιμο! Αλλά τι είδους λίπος περιέχει το μπέικον; Αποτελείται κυρίως από 50% μονοακόρεστα λίπη, 40% κορεσμένα λίπη και 10% πολυακόρεστα λίπη και σύμφωνα με το The Nutrition Journal, και τα τρία αυτά λίπη μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής: Τα μονοακόρεστα λίπη συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα κατατάσσονται συνήθως στα κακά λιπαρά, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Θα τα συναντήσετε κυρίως σε ζωικά προϊόντα και θα πρέπει σίγουρα να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες. Τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ψαριών, είναι επίσης καλά για την καρδιά και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν και τα κορεσμένα λίπη σε μικρές ποσότητες δεν είναι τόσο κακά για εσάς, το μπέικον εξακολουθεί να περιέχει περίπου 40% σε κάθε μερίδα.

Παίρνετε κάποιες βιταμίνες
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το μπέικον περιέχει αρκετές βιταμίνες. Έτσι, όταν τρώτε μπέικον, παίρνετε Β6 και Β12 μαζί με σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά άλλα φρέσκα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και άπαχο κρέας από τα οποία μπορείτε να πάρετε αυτές τις βιταμίνες.

Το λίπος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο έντερο
Η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως λίπη από ψάρια ή αβοκάντο, βοηθά στην ισορροπία των λιπαρών οξέων του σώματός μας. Όμως, μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών ή λιπαρών τροφών μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα λίπη και έλαια δημιουργούν περισσότερα βακτήρια στο έντερο, τα οποία βλάπτουν τα βακτήρια που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου.

001 xtreme

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκάλυψε τι τρώει για πρωινό πριν τους αγώνες στο Roland Garros (vid)

Tο καλό πρωϊνό φαίνεται πως είναι το μυστικό της επιτυχίας του Στέφανου Τσιτσιπά στο Roland Garros.

Ο Έλληνας τενίστας είναι ήδη στον 2ο γύρο του Grand Slam του Παρισιού και είναι φαβορί απέναντι στον Ατλμάιερ για να βρεθεί στους 32.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς… αποκάλυψε με βίντεο του στα social media τι τρώει για πρωϊνό!

Προτιμάει λοιπόν ένα γιγαντιαίο κρουασάν και τονίζει ότι το γαλλικό πρωϊνό είναι αήττητο.

Το ίδιο πρωϊνό απόλαυσε πριν από λίγες ημέρες και η Μαρία Σάκκαρη. Το κρουασάν γίγας το σερβίρει στους αθλητές η Adidas.

 

 

 

  • Κατηγορία Gossip

Μπορεί η μουστάρδα να μειώσει το λίπος και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ήξερες ότι η κουρκουμίνη, η ουσία που δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο χρώμα της, επιβραδύνει την ανάπτυξη των ιστών λίπους; Αυτό αναφέρει μελέτη δημοσιευμένη στο Journal Endocrinology.

Για να δούμε πώς η κουρκουμίνη μπορεί να σε βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Πώς η κουρκουμίνη βοηθά στην απώλεια βάρους και λίπους

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους:

1. Μειώνει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε ευκολότερη απώλεια λίπους.

2. Αυξάνει τον μεταβολισμό
Η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, καίγοντας περισσότερες θερμίδες και διευκολύνοντας την απώλεια λίπους.

3. Μειώνει την όρεξη
Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της όρεξης, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και πιθανή απώλεια βάρους.

4. Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
Η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στην απώλεια βάρους. Ένα υγιές έντερο απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει πιο αποτελεσματικά τα απόβλητα, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αύξησης του βάρους.

Πώς να αυξήσεις την απορρόφηση της κουρκουμίνης
Η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα από το σώμα. Για να αυξήσεις την απορρόφησή της, μπορείς:

- Να καταναλώνεις κουρκουμίνη μαζί με μαύρο πιπέρι, το οποίο περιέχει πιπερίνη, μια ουσία που αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%.
- Να λαμβάνεις συμπληρώματα κουρκουμίνης που περιέχουν μικροκυλλίδια ή να συνδυάζονται με άλλα συστατικά που βελτιώνουν την απορρόφηση.
- Να καταναλώνεις κουρκουμά με καλά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο, καθώς η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή.
- Μπορείς να πασπαλίσεις κουρκουμίνη στο κουνουπίδι σου και να το παρουσιάσεις σαν συνοδευτικό.

Να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου πριν κάνεις οποιεσδήποτε αλλαγές στο διαιτολόγιό σου ή λάβεις νέα συμπληρώματα, ειδικά εάν έχεις οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις.

Πηγή: www.shape.gr

001 xtreme

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS