Τα τεράστια οφέλη του ιδρώτα για τη υγεία σου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γιατί κάθε φορά που ιδρώνεις νιώθεις και πιο υγιής;

Η ζέστη και ο ιδρώτας που φέρνουν η άσκηση και οι υψηλές θερμοκρασίες θα σε εξαντλήσουν. Είναι όμως ο ιδρώτας τόσο κακός για την υγεία σου;

Ο ιδρώτας οδηγεί σε ανακούφιση του πόνου
Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι όταν ξοδεύεις καθιστός ένα μεγάλο μέρος της βδομάδας σου, τότε συνήθως νιώθεις τυχαίους πόνους στο σώμα σου πιο εύκολα; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κινείσαι και δεν ιδρώνεις, άρα δεν “λαδώνεις” το σώμα σου. «Η άσκηση διεγείρει νευροχημικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα», αναφέρει ο James Ting, MD, αθλητίατρος στο Ορθοπεδικό Ινστιτούτο Hoang στο Irvine, στην Καλιφόρνια.

Σε βοηθάει να έχεις ένα πιο καθαρό δέρμα
«Ο ιδρώτας σπρώχνει το περιττό λάδι και τις βρωμιές μακριά από τους πόρους μας και τους βοηθάει να αναπνεύσουν και πάλι», λέει η Whitney Bowe, MD, δερματολόγος στο Briarcliff Manor της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, δεν μπορείς να στάζεις από ιδρώτα και να συνεχίζεις τις ασκήσεις σου, γιατί τότε θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς θα έχεις το νερό, το λάδι και τις βρωμιές να «μαρινάρουν» συνεχώς το πρόσωπό σου.

Σε αποτρέπει από το να αρρωστήσεις
Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν γυμνάζεσαι το χειμώνα, τότε δηλαδή που ξεκινάει το κρύο και οι ιώσεις, δεν αρρωσταίνεις τόσο συχνά; Υπάρχει μία επιστημονική απάντηση σε αυτό: «Μία έρευνα του Eberhard Karls, Πανεπιστημίου της Γερμανίας αναφέρει ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που ονομάζεται dermcidin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει τα μικρόβια της φυματίωσης και άλλων επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων», λέει η Bowe. Δηλαδή, ο ιδρώτας λειτουργεί σαν αντισηπτικό υγρό για όλο σου το σώμα.

Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις πέτρες στα νεφρά
Όταν ιδρώνεις, το σώμα σου αποβάλλει άλατα και ασβέστιο, τους βασικούς ενόχους για την εμφάνιση κάποιας πέτρας στα νεφρά. Επίσης, όταν ιδρώνεις πίνεις πολύ νερό, γεγονός που αποτελεί ακόμα έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κρατήσεις αυτά τα δύο σε ένα χαμηλό επίπεδο στο σώμα σου.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ