Μεταβολικό σύνδρομο στους άντρες: Μήπως ευθύνεται η τεστοστερόνη σου;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα ποσοστά των αντρών με μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν συνεχώς στον δυτικό κόσμο. Τι φταίει όμως εκτός από την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή;

Η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης είναι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στις δυτικές χώρες. Δυστυχώς, μέχρι να εμφανιστούν κλινικά αυτές οι χρόνιες ασθένειες, έχει ήδη συμβεί μη αναστρέψιμη αγγειακή βλάβη. Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι προγενέστεροι καθοριστικοί παράγοντες της νόσου και να παρθούν προληπτικά μέτρα. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι το μεταβολικό σύνδρομο, που όπως φαίνεται συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των αντρών.

Τι σημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης;
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (ανδρικός υπογοναδισμός) είναι μια κοινή πάθηση που συχνά μένει αδιάγνωστη επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις. Ο ανδρικός υπογοναδισμός εμφανίζεται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκή ποσότητα της τεστοστερόνης ή είναι μειωμένη η ικανότητα παραγωγής σπέρματος. Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης περιλαμβάνουν:

- μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ
- στυτική δυσλειτουργία
- μειωμένη μυική μάζα σώματος
- καταθλιπτική διάθεση
- έλλειψη ενέργειας

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;
Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος και παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στη γλυκόζη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και δυσλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη).

Η σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες συνοδεύεται από αλλαγές στη σύσταση του σώματος, όπως αύξηση της λιπώδους μάζας και μείωση της άλιπης μάζας σώματος, δυσλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη και κακή ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Τι δείχνουν οι μελέτες για το μεταβολικό σύνδρομο και τη σχέση του με τη χαμηλή τεστοστερόνη
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει φανερό ότι η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης και στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προβλέψουν την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Ένας αριθμός μελετών έχει βρει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου και της τεστοστερόνης του πλάσματος.

Η παχυσαρκία και η υπερινσουλιναιμία (τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα) καταστέλλουν τη σύνθεση σφαιρίνης που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορικό σύστημα. Επιπλέον, η ινσουλίνη και η λεπτίνη έχουν κατασταλτική επίδραση στη στεροειδογένεση των όρχεων. Επομένως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν μεταβολικό σύνδρομο.

Έτσι, τίθεται το ερώτημα εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.

Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην κινητοποίηση του σπλαχνικού λίπους καθώς και σε άλλους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Η αύξηση της τεστοστερόνης φαρμακευτικά μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με τη μορφή ενέσεων, επιθεμάτων ή τζελ.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης από τα φυσιολογικά είναι σημαντικό να λαμβάνουν θεραπεία ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα, επειδή η χαμηλή τεστοστερόνη οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο και σε διαβήτη τύπου 2, μειώνει την οστική πυκνότητα, δημιουργεί κόπωση, ολιγοσπερμία, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία κ.ά.

Προσοχή: Πριν από οποιαδήποτε κίνηση, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγές
1. Saad F, Gooren L. The role of testosterone in the metabolic syndrome: a review. J Steroid Biochem Mol Biol. 2009;114(1-2):40-3
2. Stanworth RD, Jones TH. Testosterone in obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes. Front Horm Res. 2009;37:74-90
3. Stanworth RD, Kapoor D, Channer KS, Jones TH. Statin therapy is associated with lower total but not bioavailable or free testosterone in men with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2009;32(4):541-6
4. Traish AM, Saad F, Guay A. The dark side of testosterone deficiency: II. Type 2 diabetes and insulin resistance. J Androl. 2009;30(1):23-32

esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ