Τι είναι η λειτουργική προπόνηση και γιατί αξίζει να τη δοκιμάσετε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η λειτουργική προπόνηση αφορά ασκήσεις και κινήσεις που θα μας κάνουν δυνατότερους στην καθημερινή ζωή, στο άθλημά μας, στις απαιτήσεις της εργασίας μας κ.ο.κ.

Αυτό επιτυγχάνεται με ασκήσεις όπου συμμετέχουν σχεδόν πάντα ο κορμός-πυρήνας του σώματός σου (κοιλιακοί, γλουτοί, μύες της μέσης) και, τις περισσότερες φορές, παραπάνω από μία αρθρώσεις.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, αναφερόμαστε σε ασκήσεις όπως τα καθίσματα, οι άρσεις, η σανίδα, οι προβολές και άλλες αμέτρητες ασκήσεις με το σωματικό μας βάρος ή και με επιπλέον εξωτερική επιβάρυνση από ελεύθερα βάρη ή λάστιχα.

Και να ξεκαθαρίσουμε πως δεν αναφερόμαστε σε ασκήσεις σε μηχανήματα, που, για παράδειγμα, μπορεί να γυμνάζεις τα πόδια μας καθιστοί και ξαπλωμένοι.

Έλεγχος του σώματος

Έχει αποδειχτεί πως η λειτουργική προπόνηση βελτιώνει τη δύναμη των μελών του σώματός μας αλλά και του πυρήνα μας, καθώς και την ισορροπία, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μεμονωμένες ασκήσεις. Το σώμα μας έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί και να κινείται ως ένα σύστημα, επομένως θα πρέπει να προπονείται ολιστικά και όχι μεμονωμένα. Με τη λειτουργική προπόνηση και την καλύτερη ισορροπία βελτιώνουμε επίσης και τη νευρομυϊκή μας συναρμογή, που μεταφράζεται σε αποφυγή τραυματισμών και αποκατάσταση από τραυματισμούς, ειδικά στις αρθρώσεις.

Γυμναστική με συνείδηση

Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο άσκησης αλλά και έναν καλό προπονητή, σταδιακά κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που κινείται το σώμα μας. Συνειδητά λοιπόν, γνωρίζοντας πώς και γιατί, η γυμναστική και η ενεργοποίηση των μυών που μας στηρίζουν σε κάθε κίνηση γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ξέρουμε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνουμε για να ανέβουμε τη σκάλα, να σηκώσουμε και να μεταφέρουμε τις σακούλες με τα ψώνια της ημέρας, να πάρουμε αγκαλιά το παιδί μας.

Το ασκησιολόγιο

Το ασκησιολόγιο σε μια λειτουργική προπόνηση περιλαμβάνει κινήσεις και μοτίβα που βελτιώνουν φυσικά τη δύναμη και την αντοχή των μυών, αλλά δρουν αποτελεσματικά και στη μνήμη τους. Με το πέρασμα του χρόνου το σώμα και το μυϊκό μας σύστημα ανταποκρίνεται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην προπόνηση και στην υπόλοιπη μέρα, προστατεύοντας και αντισταθμίζοντας τις πιέσεις που δέχονται η μέση, η πλάτη, τα ισχία μας στην καθημερινότητα.

Πηγή: www.capital.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ