Μάθε τα πάντα για το tempo training και γιατί αξίζει να το εντάξετε στην προπόνησή σας

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Είναι ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται για να εκτελεστεί μια επανάληψη, με απλά λόγια είναι ο χρόνος της κάθε επανάληψης κάτω από ένταση. Στην ουσία το tempo training ένα τρόπος προπόνησης με αντιστάσεις, όπου μετρούμε το χρόνο της σύγκεντρης –έκκεντρης κίνησης και το χρόνο παύσης στο πάνω και στο κάτω μέρος της κάθε επανάληψης.

Συνήθως θα δείτε το Tempo Training γραμμένο με 4 ψηφία, παράδειγμα 3111.

Α) Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στο χαμήλωμα (έκκεντρη φάση) της κίνησης.
Β) Ο δεύτερος αριθμός αναφέρεται στον χρόνο που αφιερώνετε στο κάτω μέρος της κίνησης.
Γ) Ο τρίτος αριθμός αναφέρεται στην αύξουσα (σύγκεντρη) φάση της κίνησης
Δ) Ο τέταρτος αριθμός αναφέρεται στο χρόνο που πρέπει να κάνετε παύση στην κορυφή της κάθε κίνησης.

Υπάρχουν πάρα πολύ λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας την προπόνηση των αργών επαναλήψεων (tempo). Σε άρθρο του fit-blaster.com διαβάσαμε τους τρεις πιο σημαντικούς

1) Βελτιωμένη ποιότητα της κίνησης

Η ποιότητα της κίνησης θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Η ένταση έρχεται μόνο αφού επιτευχθεί η σωστή μηχανική μιας κίνησης.

Οι κατάλληλες tempo προπονήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να αναπτύξουν την ευαισθητοποίηση και τον έλεγχο του σώματος, δίνοντάς τους την ευκαιρία να «αισθάνονται» ποιες μυϊκές ομάδες ενεργοποιούνται.

2) Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμού

Η βελτίωση της ποιότητας της κίνησης προφανώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού για τους αθλητές.

Επιπλέον, οι αργές επαναλήψεις των κινήσεων, μπορεί να διευκολύνουν την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις και να μετατοπιστεί στους μύες που εκτελούν την άσκηση.

Περισσότερη πίεση στους μύες και λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις είναι αυτό που χρειάζεται ένας αθλητής/τρια.

3) Αύξηση και βελτίωση της δύναμη

Οι αργές επαναλήψεις μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ βελτιωμένα κέρδη δύναμης. Oι διαφορετικές εναλλαγές της ταχύτητας επιτρέπουν μεγαλύτερη ποικιλία σε διαφορετικά ερεθίσματα των μυών. Αυτό σημαίνει λιγότερο πλατό (στασιμότητα) και περισσότερη προσαρμογή.

Οι επιβραδυνόμενες κινήσεις μπορούν να επιτρέψουν περισσότερο χρόνο υπό ένταση και λιγότερη πίεση στο κεντρικό νευρικό σύστημα του αθλητή.

Οι ισομετρικές παύσεις στην κορυφή και στο κάτω μέρος των ασκήσεων σας αναγκάζουν να στρατολογήσετε περισσότερες μυϊκές ίνες.

Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι αθλητές να εντάξουν το tempo training στο πρόγραμμα τους, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως βελτίωση στην ποιότητα της κίνησης, μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού, αύξηση και βελτίωση της δύναμης και άλλα πολλα.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ