Οι συμβουλές ενός επαγγελματία bodybuilder για να του μοιάσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο Matt Sallis, ένας «υπερήρωας» με σάρκα και οστά και πρωταγωνιστής του πιο ακραίου ριάλιτι επιβίωσης, έχει μερικές χρηστικές οδηγίες περί ανδρειοσύνης.

Σε ηλικία 28 ετών, ο Matt Sallis επιλέχθηκε ανάμεσα στους λίγους και ατρόμητους πρωταγωνιστές του πιο άγριου ριάλιτι επιβίωσης, το SAS: Who Dares Wins 2018, που παίζει τα τελευταία χρόνια στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. Εδώ, συγκριτικά με το δικό μας Survivor, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι 30 μαχητές, είναι όλοι έτοιμοι να μασήσουν σίδερα, να φάνε λάσπη, να υποστούν ατιμώσεις και να παραμείνουν όρθιοι σε δοκιμασίες αντάξιες των αληθινών Ειδικών Δυνάμεων της Βρετανικής Αεροπορίας.

Δες βίντεο για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται:

 

 

«Ο τολμών, νικά!»
Ο Sallis δεν πέρασε τυχαία από το καστ της παραγωγής του καναλιού. Τα δώδεκα τελευταία χρόνια ασχολείται επίμονα με το φυσικό bodybuilding έχοντας ανέβει με μεγάλη προσήλωση τα σκαλιά της “ιεραρχίας” (όσον αφορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), ενώ διατηρεί και μια διαρκή επαφή με δεξιότητες που σπάνια βρίσκεις σε καθαρόαιμους αθλητές σωματικής διάπλασης.

«Από μικρός γοητευόμουν με τα extreme sports και τους αγώνες αντοχής, είχα ασχοληθεί ημιεπαγγελματικά με το ράγκμπι, συμμετείχα σε αθλητικές δοκιμασίες όπως το Tough Mudder και το Great Swim. Η συμμετοχή μου σε ένα τόσο άγριο διαγωνισμό, σαν το SAS: Who Dares Wins, ήρθε σαν επιστέγασμα των προσδοκιών μου», λέει ο Sallis.

Η απόφασή του να συμμετέχει σε μια τόσο ακραία δοκιμασία επιβίωσης, υποχρέωσε τον Sallis να περάσει από μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα σωματικής, ψυχικής και εγκεφαλικής “ρουτίνας”, μήνες πριν.

Εδώ, δίνει με δικά του λόγια, τον οδηγό επιβίωσης που ακολούθησε με σκοπό να προπονηθεί σωματικά και ψυχικά για μια τέτοια δοκιμασία, συμβουλεύοντας κι εσένα για κάτι παρόμοιο:

«Πάρε από μια προπόνηση το μέγιστο των απολαβών»
Συμπτωματικά (ή όχι) ο Sallis έχει κερδίσει τον διαγωνισμό Fitness Model 2011. Όμως, μια τέτοια επιβράβευση απαιτούσε απλά την οικοδόμηση ενός αισθητικά καλοσμιλεμένου σώματος, χωρίς την ανάγκη να αποδείξει πόσο μεγάλη καρδιοαναπνευστική αντοχή είχε ή πόσο δυνατά μπορούσε να σπρώξει ένα βαρύ όχημα, εγκλωβισμένο μέσα σε βάλτο.

Η προπόνηση που κάνεις στο γυμναστήριο πρέπει να έχει στόχο πέραν του αισθητικού κάλλους.

«Με τα βάρη, σίγουρα θα διογκώσεις του μυς σου από οπτικής άποψης, αλλά χωρίς αύξηση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής -τρέξιμο- και δίχως ανάπτυξη των λειτουργικών κινήσεων του σώματός σου -καλλισθενικές ασκήσεις- το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι μείον».

Μοίραζε ομοιόμορφα μια τυπική μέρα προπόνησης, σε τρία στάδια: cardio, bodybuilding και λειτουργική προπόνηση.

56dg

«Αναγνώρισε τις κινήσεις που λειτουργούν καλύτερα στο σωματόπυπό σου»
«Είσαι εκ γενετής προικισμένος με μυς; Δούλεψε, λοιπόν, περισσότερο τα πνευμόνια σου και τις αρθρώσεις. Διάδρομος, ελλειπτικό μηχάνημα, κωπηλατική, διατάσεις, γιόγκα», σημειώνει ο Sallis και συνεχίζει: «Είσαι εκ φύσεως νευρικός, ταχύς αλλά γενικώς λιπόσαρκος; Ξεσκίσου στις πιέσεις πάγκου, στα ημικαθίσματα και στις άρσεις θανάτου -όσα κιλά αντέχεις κάθε φορά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αφιέρωσε μια ή δυο ημέρες στο γυμναστήριο σε προγράμματα ΗΙΙΤ. Θα σε βοηθήσουν να κάψεις όποιο περιττό λίπος έχεις πάνω σου και ταυτόχρονα θα σε κάνουν ικανό να νιώθεις ακμαιότερος από ποτέ.

«Κάψε όσο περισσότερο σωματικό λίπος μπορείς με τη δύναμη του μυαλού σου»
«Το περίσσιο λίπος δεν επιτρέπει στο σώμα σου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, είτε πρόκειται για αγώνες σωματικής διάπλασης, είτε για δοκιμασίες ύψιστης αντοχής», λέει ο Sallis και συνεχίζει: «Στις δυτικές κοινωνίες το μέσο αντρικό σώμα καλύπτεται από λίπος σε ένα ποσοστό 30%, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν άνδρες με 10% λίπος και άντρες με 50%. Ο δικός σου στόχος -εκτός αν είσαι υποψήφιος για το πρωτάθλημα bodybuilding, όπως εγώ- είναι ένα ποσοστό λίπους γύρω στο 20%».

- Πώς ξεκινάς; Σε πρώτη φάση μειώνεις κατά 120 τις ημερήσιες θερμίδες σου από τις τροφές -ακόμη και από αυτές με λίπος. Σε δεύτερη φάση, μειώνεις 120 θερμίδες από γεύματα που δεν περιέχουν καθόλου λίπος. «Αυτή η λιτή προσέγγιση των διατροφικών συνηθειών παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία: η ζυγαριά θα αρχίσει να σου χαμογελά», τονίζει ο Sallis.

spol4

Πηγή: gr.askmen.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ