Ψάχνετε κίνητρα για να συνεχίσετε το γυμναστήριο;

  • Κατηγορία Motivation
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πας γυμναστήριο μόνο 1 μήνα και μετά βαριέσαι; Δες πως θα βάλεις την άσκηση για πάντα στη ζωή σου και θα χάσεις κιλά, με τις top συμβουλές του αθλητικού ψυχολόγου Γιάννη Ζαρώτη.

1. Ξέφυγε από την εμφάνιση
Παρατήρησε τα θετικά συναισθήματα που έχεις μετά την άσκηση και τη διαφορά όταν δεν ασκείσαι. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η προπόνηση είναι πρώτιστα μια διανοητική δραστηριότητα και ότι το σώμα κάνει αυτό που του λέει ο εγκέφαλος.

2. Γύμνασε τα… συναισθήματά σου!
Για να ξεκινήσεις και να συνεχίσεις, το μυστικό είναι να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σε παρακινεί και σε ξεσηκώνει. Αντίστοιχα, είναι εξίσου σημαντικό να κατανοείς τα συναισθήματα που είναι πίσω από την άρνησή σου για άσκηση.

"Πολλοί άνθρωποι έχουν βαθιά εδραιωμένη μέσα τους μια ενοχή που προκύπτει από το φόβο της αποτυχίας, αν τελικά δεν κάνουν τα πράγματα τέλεια– και καταλήγουν να μην κάνουν τίποτε" αναφέρει ο ειδικός. Αυτό που νιώθεις και αυτό που μπορεί να σε κρατάει πίσω είναι πολύ προσωπικό. "Κοίταξε μέσα σου και οραματίσου τον εαυτό σου. Κατάγραφε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου κάθε μέρα. Τέλος, προσπάθησε να κατανοήσεις ότι αν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι δε θα είναι εύκολο, θα κουραστείς. Προετοιμάζοντας τον εαυτό σου γι’ αυτή την προοπτική θα αντιμετωπίσεις πιο εύκολα την κατάσταση" τονίζει ο Γιάννης Ζαρώτης, αθλητικός ψυχολόγος.

3. Μην βάζεις μεγαλεπήβολους στόχους
Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο να έχεις ένα στόχο και στο να προετοιμάζεις τον εαυτό σου για μια αποτυχία. Όταν θέσεις ένα στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί, ενδέχεται να οδηγηθείς στο να μην κάνεις τίποτε.

Επιπλέον, όταν έχεις πολύ δυναμικούς στόχους, αυτό σου δημιουργεί την αίσθηση να μη θέλεις να κάνεις τίποτε άλλο μετά. Ο τρόπος για να βελτιώσεις τη φόρμα σου είναι να ανεβάσεις λίγο τη βάση σου, δηλαδή, να ενισχύσεις τη συνολική σου υγεία για να κάνεις καλύτερη την ποιότητα της ζωής σου. Αν έχεις ακραίους στόχους, μπορεί να συμβεί το αντίθετο.

4. Μη ζορίζεις υπερβολικά τον εαυτό σου
Η παγίδα της ενοχής μπορεί να σε κάνει να χοροπηδάς από το ένα άκρο στο άλλο. «Αποτυγχάνεις» στην προσπάθεια να βελτιώσεις τη φόρμα σου, το βάζεις κάτω, μετά σπρώχνεις τον εαυτό σου σε μια άλλη τιμωρητική δίαιτα, χάνοντας στην πορεία την αυτοπεποίθησή σου. «Το μυστικό είναι να πας βήμα βήμα», λέει ο ειδικός και προσθέτει: «Όλα έχουν να κάνουν με το να ανακαλύψεις τον εαυτό σου ώστε να χτίσεις σταδιακά αυτοπεποίθηση». Όταν αποκτάς αυτοπεποίθηση, αρχίζεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και κάνεις την άσκηση κομμάτι της καθημερινής σου ζωής. Δοκίμασε τον κανόνα 80/20: δείξε περισσότερο πάθος και κατανόησε ότι η χαλάρωση είναι εξίσου σημαντική με τη δράση, οπότε ασκήσου με ένταση το 80% του χρόνου και χαλάρωσε το υπόλοιπο 20%.

5. Μπες σε μια ομάδα
Γενικά τα ομαδικά προγράμματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανεβάσεις το επίπεδο της ενεργητικότητας και του κινήτρου σου. Αν δε σε εμπνέουν, κάνε φίλους στο γυμναστήριο και πρότεινέ τους να ασκείστε μαζί. Οι μικρές ομάδες άσκησης, που αποτελούνται από τρία με τέσσερα άτομα, ενισχύουν την προσπάθειά σου. Έχει αποδειχτεί πως είναι η πιο αποτελεσματική μορφή προπόνησης, επειδή υπάρχει η αίσθηση υπευθυνότητας.

Πηγή: www.shape.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ