SARM για το bodybuilding: Tι είναι, κίνδυνοι και διαφορές από τα αναβολικά στεροειδή

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι SARM έχουν γίνει της μόδας σε ορισμένα περιβάλλοντα bodybuilding.

Οι SARM (επιλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων ανδρογόνων) προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα αναβολικά στεροειδή για την προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης. Χορηγούνται με τη μορφή σταγόνων ή καψουλών και είναι πολύ δημοφιλείς σε ορισμένους τομείς που σχετίζονται με το bodybuilding.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει ότι διανέμονται ευρέως μεταξύ εφήβων και νέων και έχει επισημάνει ότι δεν είναι εγκεκριμένα, παρόλο που πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής ή με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «ερευνητικά» προϊόντα των οποίων η χρήση υποτίθεται ότι δεν συμφέρει ορισμένους τομείς. «Οι SARM δεν μπορούν να διατεθούν νόμιμα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο αυτή τη στιγμή», τονίζει ο οργανισμός.

«Καμία από τις SARM (υπάρχουν πολλές ποικιλίες) δεν έχει εγκριθεί για κλινική χρήση», λέει ο Miguel del Valle Soto, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Αθλητιατρικής, στην CuídatePlus. Μεταξύ άλλων, επειδή «δεν έχουν διεξαχθεί οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές» και ως εκ τούτου «παρασκευάζονται και διανέμονται παράνομα».

Επιδράσεις και διαφορές με τα αναβολικά στεροειδή

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, οι SARM είναι ουσίες που δρουν επιλεκτικά διαμορφώνοντας τους υποδοχείς ανδρογόνων στο σώμα. «Όταν δεσμεύονται στους υποδοχείς ανδρογόνων που βρίσκονται στα οστά και τους μυς, θα διεγείρουν τη μυϊκή ανάπτυξη», εξηγεί ο del Valle.

Τόσο τα αναβολικά στεροειδή όσο και οι SARM «λειτουργούν με τη δέσμευση στους υποδοχείς ανδρογόνων, αυξάνοντας την ικανότητα για μυϊκή ανάπτυξη». Η κύρια διαφορά, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ότι «τα αναβολικά στεροειδή έχουν μια πιο μη ειδική δράση, επηρεάζοντας όλους τους υποδοχείς ανδρογόνων που έχουμε στο σώμα». Αντίθετα, οι SARM «δρουν μόνο στους υποδοχείς που έχουμε στα οστά και τους μυς μας».

Επομένως, τουλάχιστον στη θεωρία ή στα χαρτιά, «τα αναβολικά στεροειδή έχουν ένα πλήθος επιδράσεων σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ οι SARM, δρώντας σε πιο ειδικούς υποδοχείς, θα προκαλέσουν λιγότερες παρενέργειες, αλλά με τα ίδια χρήσιμα αποτελέσματα με τα κλασικά αναβολικά στεροειδή (βελτίωση της μυϊκής και οστικής μάζας)». Εν ολίγοις: έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα όσον αφορά την αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, αλλά είναι πιο επιλεκτικές.

Παρενέργειες των SARM

Όσοι προωθούν τη χρήση των SARM στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για την αύξηση της μυϊκής μάζας και τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Και έτσι είναι, όπως λέει ο del Valle, αν και ο ίδιος διευκρινίζει ότι «όχι τόσο πολύ όσο νομίζουν κάποιοι». Και ακριβώς λόγω αυτών των επιδράσεων ταξινομούνται ως ουσίες ντόπινγκ.

Όμως δεν είναι χωρίς κίνδυνο και, μάλιστα, έχουν διάφορες παρενέργειες. «Όλα τα βίντεο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν τις SARM ως έναν γρήγορο ή εύκολο τρόπο για τη βελτίωση της μυϊκής μάζας, της απόδοσης και της σωματικής εμφάνισης έχουν υψηλό ποσοστό ψεύδους και είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία», επιβεβαιώνει ο ειδικός. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τα εξής:

- Καρδιαγγειακό (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο).
- Ηπατική τοξικότητα (αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος).
- Συμμετοχή των ενδοκρινών αδένων.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται», προσθέτει ο ειδικός της αθλητιατρικής, «στο γεγονός ότι δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις των υψηλών δόσεων και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα». Εν ολίγοις, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις τους. Επιπλέον, επειδή πρόκειται για παράνομα ή μη εγκεκριμένα προϊόντα, όσοι τα παίρνουν δεν γνωρίζουν ποτέ με βεβαιότητα τι παίρνουν, ούτε έχουν καμία εγγύηση ασφάλειας.

Πηγή: www.healthstat.gr

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ