Ηλεκτρολύτες ή energy drink στην προπόνηση;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης το σώμα μας χρειάζεται ενεργειακό boost για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ασκήσεις, αλλά και για να ενυδατώνεται.

Σε αυτό το σημείο οι ηλεκτρολύτες, κατά κύριο λόγο τα energy drinks, έρχονται για να δώσουν αυτή την έξτρα ώθηση και να αναπληρώσουν το νερό που φεύγει κατά τη διάρκεια της γυμναστικής από τον οργανισμό μας, με τον ιδρώτα.

Το ερώτημα όμως είναι εάν προτιμάμε μπόλικο νεράκι για την αναπλήρωση των υγρών ή εάν πρέπει να επιλέξουμε ένα energy drink.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί και τίποτε από τα δύο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ

Όπως το λέει και το όνομά τους, οι ηλεκτρολύτες είναι οργανικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα στα σωματικά υγρά και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο (τα γνωρίζεις και με άλλες ονομασίες: νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χλώριο, και όξινο φωσφορικό).
Τα ελεύθερα ιόντα των ηλεκτρολυτών συμπεριφέρονται σαν τυπικά μέσα αγωγής ηλεκτρισμού βοηθώντας τους μυς να εκτελέσουν συσπάσεις και κατά συνέπεια σε διευκολύνουν να κινούμαστε, να αθλούμαστε, να κυκλοφορεί το αίμα στην καρδιά σου -ακόμη και να αναπνέουμε- απρόσκοπτα.
Γι’ αυτό και όταν αφυδατώνόμαστε ή χάνουμε πολλά υγρά μέσω του ιδρώτα έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα οδηγούν σε κράμπες, μυϊκούς τραυματισμούς ή και καρδιακές αρρυθμίες.

Μια εμπειρογνώμων της αθλητικής διατροφής η Nancy Clark δίνει την απάντηση: «Εκτός και αν είσαι ελίτ αθλητής, τα ενεργειακά ποτά είναι ανώφελα για σένα. Και οι λόγοι είναι, κατά βάση, δυο. Σε μια μέση σωματική δραστηριότητα η οποία δεν ξεπερνά τα 30 έως 60 λεπτά τρεις φορές τη βδομάδα, οι χαμένοι ηλεκτρολύτες σου εύκολα αναπληρώνονται μέσω των τροφών.

Ποιες είναι αυτές; Λίγο αλάτι στην κατσαρόλα (νάτριο), μια μερίδα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι συν μια χούφτα ξηροί καρποί (μαγνήσιο), μπανάνα και εσπεριδοειδή (κάλιο) και μια ντομάτα ή λίγο σέλινο (Sodium Chloride)».

Ο δεύτερος λόγος που θα έπρεπε να αποφεύγεις τα έτοιμα ενεργειακά ποτά είναι οι πολλές θερμίδες. «Ένα μπουκαλάκι τυπικού εμπορικού προϊόντος με ηλεκτρολύτες περιέχει 140 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσλάβεις περισσότερες θερμίδες από όσες θα κάψεις σε μια ήπια προπόνηση», τονίζει η Clark.

Kαι δίνει μια καλή συμβουλή: «Αν διψάσεις ή νιώσεις υψηλή σωματική θερμοκρασία ενώ προπονείσαι, φρόντισε να έχεις διαρκώς δίπλα σου ένα μπουκάλι γεμάτο με απλό νερό της βρύσης. Η ενυδάτωσή σου θα παραμείνει σταθερή μέχρι να πας στο σπίτι και να καταναλώσεις ένα γεύμα με φυσικούς ηλεκτρολύτες».

Πηγή:mensnews.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ