Αφού το καλοκαίρι πίνουμε κρύο νερό, γιατί το χειμώνα δεν πίνουμε ζεστό;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η επιστημονική διαμάχη πίσω από μία εύλογη απορία, σχετικά με την ιδανική για το σώμα μας θερμοκρασία του πόσιμου νερού.

Ούτε ζέστη ούτε κρύο υποστηρίζει η γνωστή έκφραση, η οποία - ταυτόχρονα - περιγράφει και τον ιδανικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να πίνουμε το νερό. Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού που πρέπει να πίνεις καθημερινά; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, παίζει ρόλο και μάλιστα μεγάλο!

Μάθε, λοιπόν, πως το κρύο νερό δε βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρύο νερό συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το στομάχι, με αποτέλεσμα αυτά να επιβραδύνουν την απορρόφησή του.

Οι θεωρίες, όμως, γύρω από το ζήτημα «νερό κρύο / βρύσης / χλιαρό / ζεστό» δεν σταματούν εκεί. Ιατρικοί ερευνητές έχουν εκφράσει ποικίλες απόψεις για την ιδανική θερμοκρασία του πόσιμου νερού, ακόμα και σε συνάρτηση με τη φυσική κατάσταση ή την καθημερινή άσκηση κάθε ανθρώπου. Ορισμένοι γιατροί, λοιπόν, υποστηρίζουν πως το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή θερμοκρασία σώματος είναι καλύτερο από το κρύο, επειδή ο οργανισμός δαπανά επιπλέον ενέργεια για να θερμάνει το κρυό νερό και να το φέρει στη θερμοκρασία σώματος, ώστε να το αφομοιώσει, με αποτέλεσμα κάποια ποσότητα νερού να χάνεται.

Από την άλλη, κάποιοι επιστήμονες, υποστηρίζουν πως μετά τη σωματική άσκηση είναι καλύτερα να πίνουμε κρύο νερό, για να βοηθήσουμε το σώμα μας να διατηρηθεί δροσερό.

Παρότι στο συγκεκριμένο ζήτημα οι επιστημονικές απόψεις διίστανται, είναι σαφές πως οι άνθρωποι που πίνουν κρύο νερό, είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο από αυτό, δεδομένου ότι είναι περισσότερο ευκολόπιοτο. Ακόμα και αν μια ποσότητα χάνεται από το σώμα, το επιπλέον νερό που πίνει κάποιος, αναπληρώνει το χαμένο.

Που εντοπίζεται λοιπόν το πρόβλημα; Καθώς το κρύο νερό περνά στον οργανισμό μας, σταθεροποιεί τα λίπη από τα τρόφιμα που έχουμε μόλις καταναλώσει ή τρώμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δυσκολία του οργανισμού να χωνέψει και να διαλύσει τα ανεπιθύμητα λίπη. Αν, ωστόσο, επιλέξεις ζεστά ροφήματα (ζεστό νερό / καφέ / τσάι) κατά τη διάρκεια του φαγητού, να ξέρεις πως βοηθούν τα λίπη από την τροφή να παραμένουν ρευστά και έτσι το πεπτικό μας σύστημα διευκολύνεται στη χώνευση και απόρριψή τους.

Η διάσημη κλινική διατροφολόγος, ομογενής, Stella Metsova υποστηρίζει πως η κατανάλωση χλιαρού / ζεστού νερού παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

> Βοηθάει πολύ στο θέμα της δυσκοιλιότητας (καθότι διατηρεί υγρές τις τροφές που έχουμε καταναλώσει).
> Διευκολύνει την απώλεια κιλών (συνδέεται άμεσα με την παραπάνω αιτιολόγηση).
> Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
> Ανακουφίζει από τους πόνους (συνδέεται άμεσα με την παραπάνω αιτιολόγηση).
> Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση (επειδή διευκολύνει την ενυδάτωση του οργανισμού).

Eπειδή, λοιπόν, η μέση οδός συνήθως είναι και λύση, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς κρύο ή ζεστο, πιες κάτι ανάμεσα σε αυτό!

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ