Τι παθαίνεις μετά από το πολύ ποτό;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γιατί δεν θυμόμαστε τι κάναμε το προηγούμενο βράδυ και, κυρίως, γιατί έχουμε έντονη σεξουαλική επιθυμία;

Δεν είναι άγνωστη κατάσταση: Ήπιες τόσο πολύ αυτές τις μέρες, που δεν θυμάσαι πολλά από όσα συνέβησαν στη ζωή σου για κάποιες ώρες. Γνωρίζεις όμως γιατί συμβαίνει αυτό και κυρίως τι παθαίνει το μυαλό σου όταν πίνεις πάρα πολύ; Ακόμη, γιατί η κρίση σου πέφτει στα Τάρταρα, ειδικά όταν πρόκειται για την επιλογή συντρόφου για κάποιο one night stand;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά και ας ξεκινήσουμε με την απώλεια μνήμης: Ο George Koob, διευθυντής του National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), υποστηρίζει πως η λήψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ απλά απενεργοποιεί τα σημεία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση των αναμνήσεων. Αρκούν δύο ποτά για να ξεπεραστεί το όριο και να προκύψουν διάφορα μπλακ άουτ μνήμης: Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί κάποιος να μην θυμάται με ποιον τρόπο γύρισε στο σπίτι του.

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος μετά από πολύ ποτό
Ο Dr. Paul Wallace, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Drinkaware, τονίζει από την πλευρά του: "Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό που λειτουργεί σαν ηρεμιστικό, το οποίο προκαλεί επιβράδυνση των εγκεφαλικών διεργασιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μνήμης. Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο για ένα μεμονωμένο οξύ σύμπτωμα, Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πίνουν υπερβολικά και μπορεί να αναπτύξουν χρόνια προβλήματα μνήμης, τα οποία συμβαίνουν ακόμη και όταν είναι νηφάλιοι".

Έπειτα, έρχεται το δεύτερο σύμπτωμα, το οποίο έρχεται μαζί με τα θέματα στην μνήμη: Η αύξηση της ερωτικής επιθυμίας. Όταν πίνεις, γίνεσαι λιγότερο επιλεκτικός και υπάρχει κι εδώ επιστημονικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Το αλκοόλ επιβραδύνει τις διανοητικές και γνωστικές διαδικασίες, καταθλίβοντας τον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος ρυθμίζει τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και την ευαισθητοποίηση. Η σεξουαλική επιθυμία και ο ενθουσιασμός εξαρτώνται από μέρη του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή (μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες), ο ιππόκαμπος (μία εγκεφαλική δομή που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο), ο υποθάλαμος (τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις φυτικές και ενδοκρινικές λειτουργίες του σώματος, καθώς επίσης και πολλές πτυχές της συναισθηματικής συμπεριφοράς του ατόμου) και η υπόφυση (αδένας που παράγει ορμόνες με διάφορες δράσεις), που αντιδρούν στο αλκοόλ. Η επιθυμία παραμένει αμετάβλητη, αλλά δεν ελέγχεται πλέον από το ορθολογικό μέρος του εγκεφάλου.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ