5 ερωτήματα για το ανθρώπινο σώμα που δεν έχουν απαντηθεί

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλοι γνωρίζουμε πως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα είναι τόσο μοναδικά που κανένας άνθρωπος δεν έχει ίδια με κανενός άλλου.

Το μεγάλο μυστήριο ωστόσο έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη των δακτυλικών αποτυπωμάτων: γιατί έχουμε αυτά τα περίεργα και μοναδικά σχέδια στα δάκτυλα μας;

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν εκεί για να βοηθούν τα ανθρώπινα δάχτυλα να πιάνουν πράγματα. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα μειώνουν το δέρμα μας και άρα δυσκολεύουν τελικά τα δάκτυλα να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα παρά με άψογα απαλά δάχτυλα. Υπάρχουν μερικές θεωρίες που τα συνδέουν με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αλλά όπως και να έχει οι επιστήμονες ποτέ δεν μπόρεσαν να δώσουν μια οριστική εξήγηση.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα πάντως δεν είναι τα μοναδικά σημεία στο σώμα μας που τα περιβάλει ένα μυστήριο. Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα σχετικά με τους ανθρώπους που δεν έχει βγει νόημα. Όπως για παράδειγμα τα παρακάτω:

Γιατί έχουμε σκωληκοειδή απόφυση;
Με δεδομένο πως είναι ένα όργανο που προκαλεί πολύ πόνο σε πολλούς ανθρώπους και που η αφαίρεσή του δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στο σώμα μας, η σκωληκοειδής απόφυση φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερα ζόρια από ό, τι αξίζει.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες, θεωρούσαν πως όταν ο άνθρωπος έτρωγε μόνο φυτά χρειάζονταν ένα εξάρτημα για την πέψη. Κατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας, όταν και ο άνθρωπος έγινε παμφάγος, το εν λόγω όργανο δεν είχε καμία πραγματική λειτουργία. Ωστόσο, μια άλλη θεωρία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην επιστημονική κοινότητα τον τελευταίο καιρό, αναφέρει ότι το η σκωληκοειδή απόφυση στην πραγματικότητα στεγάζει και προστατεύει μια σειρά από καλά βακτήρια.

Γιατί έχουμε ένα «καλό» χέρι;
Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να έχουμε ένα «καλό» χέρι που το θεωρούμε δεδομένο ως φαινόμενο. Αλλά αν το καλοσκεφτούμε, το γεγονός ότι έχουμε ένα χέρι με σημαντικά καλύτερη λειτουργικότητα από το άλλο φαίνεται λίγο περίεργο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε για την εξέλιξη και με βάση το ότι ο άνθρωπος θεωρείται το πιο ικανό ον, γιατί δεν εξελιχθήκαμε ώστε να έχουμε δύο χέρια με τις ίδιες δυνατότητες; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια αναφορικά με το ανθρώπινο σώμα. Φυσικά, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο χέρια με την ίδια ευκολία αλλά είναι οι εξαιρέσεις.

Γιατί χασμουριόμαστε;
Χασμουριόμαστε από τότε που βρισκόμαστε στη μήτρα και όμως οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη εξηγήσεις για το γιατί το κάνουμε. Ενώ υπάρχουν μπόλικες θεωρίες, ο πραγματικός λόγος παραμένει ένα μυστήριο.

Μια θεωρία λέει ότι χασμουριόμαστε για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του εγκεφάλου μας, καθώς η στέρηση του ύπνου ή η πλήξη μπορεί να προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου μας. Μια άλλη θεωρία λέει δείχνει ότι χασμουριόμαστε για να δώσουμε στο σώμα μας ένα τράνταγμα, καθώς τα καρδιακά μας ποσοστά τείνουν να αυξάνονται μετά το χασμουρητό. Ίσως και οι δύο θεωρίες να είναι αληθινές.

Γιατί έχουμε ομάδες αίματος;
Οι διαφορετικοί τύποι αίματος των ανθρώπων παρέχουν ενδείξεις για την εξελικτική ιστορία τους. Διαφορετικοί τύποι αίματος έχουν ποικίλες ικανότητες για την καταπολέμηση διαφορετικών λοιμώξεων και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άρχισαν να εξελίσσονται περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.

«Η εξέλιξη παρήγαγε μια θαυμάσια ποικιλία ανθρώπινων αιματολογικών τύπων που βλέπουμε και αναγνωρίζουμε πλέον», λέει ο ο Δρ. Μοχάμαντ Μομπάγιεντ της ProMedica Hematology / Oncology Associates. Αυτό που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν είναι το γιατί το ανθρώπινο αίμα εξελίχθηκε έτσι. «Δεν υπάρχουν ικανοποιητικές θεωρίες όσον αφορά γιατί το αίμα διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων», λέει ο Δρ. Μομπάγιεντ.

Γιατί ονειρευόμαστε;
«Οι άνθρωποι κοιμούνται σχεδόν στο ένα τρίτο της ζωής τους όμως η επιστήμη έχει ακόμα ελάχιστη κατανόηση για το πώς και γιατί ονειρευόμαστε», λέει ο Κάλεμπ Μπέικ, ειδικός υγείας και ευεξίας για το Maple Holistics. Μια δημοφιλής θεωρία λέει πως το όνειρο είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας ταξινομεί τις μνήμες της ημέρας, αποφασίζοντας ποιες είναι πολύτιμες και ποιες άχρηστες. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι το όνειρο δεν εξυπηρετεί πραγματικά καμία πραγματική λειτουργία και ότι είναι απλά μια λειτουργία του ασυνείδητού μας.

Πηγή: runnfun.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ