Πως να προστατέψετε τα γόνατά σας αν ασκείστε συχνά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα γόνατα προκαλούν προβλήματα σε πολλούς αθλητές. Σχεδόν σε κάθε άθλημα εμπλέκει τα πόδια σας σε κάποιο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρθρώσεις του γονάτου εμπλέκονται επίσης.

Σαν αθλητής ασκείτε περισσότερη πίεση στα γόνατά σας από κάποιον που δεν αθλείται.

Κατά συνέπεια, μπορείτε να αναπτύξετε προβλήματα στα γόνατα με διάφορους τρόπους. Οι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν από πτώση ή σύγκρουση, καθώς και από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς που διατηρούνται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λόγω του υψηλού κινδύνου για προβλήματα στο γόνατο, θα πρέπει να λάβετε ειδικές προφυλάξεις για να διατηρήσετε τα γόνατά σας υγιή.

Βήμα 1ο
Συμμετέχετε σε αθλήματα με χαμηλή πρόσκρουση, όταν είναι δυνατόν, για να μειώσετε το μέγεθος του τραντάγματος στα γόνατά σας. Αποφύγετε να τρέχετε σε σκληρές επιφάνειες, να παίζετε τένις σε τσιμέντο και να κάνετε άλλες δραστηριότητες που προκαλούν πολύ πίεση στα γόνατα, όπως το σκι. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με τον Δρ. Donald M. Kastenbaum, αντιπρόεδρο της ορθοπαιδικής χειρουργικής στο ιατρικό κέντρο Beth Israel στη Νέα Υόρκη.

Βήμα 2ο
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα αθλήματα με μεγάλη πρόσκρουση όταν το κύριο άθλημά σας θέτει πολύ πίεση στα γόνατά σας. Επιτρέψτε στα γόνατά σας να αναρρώσουν και προσπαθήστε να ασχοληθείτε με αθλητικές δραστηριότητες που μειώνουν σημαντικά τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις, όπως η κολύμβηση, η ελλειπτική προπόνηση και η ποδηλασία.

Βήμα 3ο
Ξεκουράστε το σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο ανάμεσα στις αθλητικές δραστηριότητες. Η ξεκούραση σημαίνει αποχή από τη σωματική άσκηση όταν δεν είναι απαραίτητη. Επικεντρωθείτε στην άσκηση στο πάνω μέρος του σώματος σας εάν αποφασίσετε να ασκήσετε αθλητικές δραστηριότητες. Αποφύγετε ασκήσεις όπως τα squats, προβολές και πρέσες ποδιών.

Βήμα 4ο
Βάλτε λίγο πάγο στα γόνατά σας σε τακτική βάση μεταξύ της αθλητικής γυμναστικής, ώστε να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο από τη φλεγμονή. Κρατήστε τον πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα και αφαιρέστε τον μετά από 20 λεπτά.

Βήμα 5ο
Κρατήστε τα πόδια σας ανυψωμένα όταν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης για να μειώσετε τη διόγκωση και να αποφύγετε τη δημιουργία υγρών γύρω από τα γόνατα. Τοποθετήστε τα πόδια σας σε μια στοίβα από μαξιλάρια ή κουβέρτες, έτσι ώστε τα πόδια σας να είναι ανυψωμένα σε μια γωνία που είναι πάνω από τη μέση σας. Αυτό επιτρέπει στη βαρύτητα να απομακρύνει πιο αποτελεσματικά το υγρό γύρω από τα γόνατο.

Συμβουλή
Μιλήστε στο γιατρό σας εάν εμφανίσετε χρόνιο πόνο στο γόνατο. Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση γόνατος, ορισμένες τεχνικές αποκατάστασης μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις αρθρώσεις γόνατος και να αποφύγετε -έστω και προσωρινά- την επέμβαση.

Προσοχή
Κρατώντας τα γόνατά σας «παγωμένα» για περισσότερο από 20 λεπτά κάθε φορά, δημιουργείται κίνδυνος για νευρική και δερματική βλάβη.

Πηγή: livestrong.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ