Τελικά, αποδίδουν τα box jumps;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γιατί τα box jumps δεν λειτουργούν σε όλους και ποιες είναι οι πιο ασφαλείς εναλλακτικές τους.

Τα box jumps αποτελούν βασικό κομμάτι του CrossFit και πολλών ομαδικών προγραμμάτων γυμναστικής. Αξίζουν όμως την προσπάθεια; Μάλλον όχι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ο 'πολύς' Ebenezer Samuel, fitness director στο αμερικανικό Men's Health και ο David Otey, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του ίδιου περιοδικού. Γιατί όμως; Αυτό θα το δούμε αναλυτικά στη συνέχεια και μετά θα παραθέσουμε τις εναλλακτικές τους, που όντως λειτουργούν υπέρ του αθλούμενου.

Γιατί τα box jumps είναι υπερτιμημένα

Πριν ξεκινήσεις να κάνεις box jumps, θα πρέπει να έχεις ήδη χτίσει μία βάση δύναμης, κάτι που δεν ισχύει για αρκετούς αθλούμενους που πέφτουν με τα μούτρα πάνω τους και, στην πράξη, τα βρίσκουν σκούρα. Κοινώς, τα box jumps έχουν μεν να προσφέρουν κάποια οφέλη αλλά όχι στους αρχάριους.

Ένας άλλος λόγος που κάνει τα box jumps να θεωρούνται υπερτιμημένη άσκηση έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος στόχος που να σε βοηθούν να τον φτάσεις. Στην ουσία, τα box jumps προπονούν την ευκαμψία των γοφών, κάτι που σίγουρα δεν είναι προτεραιότητα για τους περισσότερους ασκούμενους.

Τέλος, τα box jumps ενέχουν υψηλό ρίσκο τραυματισμών, ειδικά για το κάτω τμήμα των ποδιών σου.

Οι εναλλακτικές στα box jumps

Box Drops: Κάνεις 3 σετ των 3-6 επαναλήψεων

Αυτή η άσκηση σε 'διδάσκει' το πώς να 'προσεδαφίζεσαι'. Ξεκινάς από ένα υπερυψωμένο σημείο και στη συνέχεια 'κατεβαίνεις' προς ένας box ή μια άλλη πλατφόρμα και μαθαίνεις πώς να 'προσγειώνεσαι' από διαφορετικά ύψη.

Tuck Jumps: Κάνεις 3 σετ των 4-6 επαναλήψεων

Με τα tuck jumps θα καταφέρεις να ανυψώνεσαι όσο πιο ψηλά σε παίρνει. Ως άσκηση, αποτελούν καλή προπόνηση για να βελτιώσεις την εκρηκτική σου ανταπόκριση και την επίδοσή σου στο κάθετο άλμα.

Trap Bar Jumps: Κάνεις 3 σετ των 4-6 επαναλήψεων

Σε αυτή την εναλλακτική των box jumps, που απευθύνεται σε προχωρημένους, εκτελείς επί τόπου άλματα κρατώντας με τα χέρια σου μια εξειδικευμένη μπάρα (trap bar) και έχοντας προσθέσει σε αυτή δίσκους με βάρος ανάλογο του στόχου και του επιπέδου σου.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ