Έλκηθρο: Προπόνηση με έλκηθρο για όλους!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλές φορές αναζητούμε προπονήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την αντοχή μας, την δύναμη, την ταχύτητα, την έκρηξή μας κλπ.

Άλλες φορές θέλουμε προπονήσεις διαφορετικές από αυτές που κάνουμε συνήθως, είτε γιατί μας κούρασε η ρουτίνα, είτε γιατί βλέπουμε ότι έχουμε παραμείνει στάσιμοι και δεν μας βελτιώνει η προπόνηση που ακολουθούμε.

Μία προπόνηση ποιοτική για βελτίωση δύναμης και ταχύτητας αλλά και για να μας «ανεβάσει» σε ορμονικό επίπεδο (διάθεση, ευφορία) είναι το λεγόμενο «έλκηθρο». Το έλκηθρο είναι μία απλή κατασκευή που δέχεται βάρη (5 κιλά, 10 κιλά κλπ), η οποία δένεται με ειδικούς ιμάντες στο σώμα του αθλητή και καθώς ο αθλητής τρέχει, το σέρνει από πίσω του. Το τρέξιμο με το έλκηθρο, δυσκολεύει την δρομική κίνηση διότι δεχόμαστε αντίσταση και αυτό είναι και το όφελος. Εκτελώντας επαναλήψεις μέχρι 50 μέτρα, μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε δύναμη, εκρηκτικότητα και ταχύτητα.

Μία προτεινόμενη προπόνηση με έλκηθρο 10 κιλών για αθλητή βάρους 70 κιλών περίπου (συνήθως τραβάμε το 10% του σωματικού μας βάρους) είναι 6x50m. Μετά από αυτά τα 50αρια μπορούμε να κάνουμε και άλλα 4 χωρίς έλκηθρο και θα αισθανθούμε αμέσως πιο ενεργοποιημένοι αλλά και ταχύτεροι (πολύ ωραία αίσθηση).

Η συγκεκριμένη προπόνηση, μπορεί να γίνει και από αρχάριους και από έμπειρους αθλητές με το απαραίτητο ζέσταμα πιο πριν (προθέρμανση, διατάσεις). Έχει τεράστια οφέλη στην δύναμη (τετρακέφαλους, γάμπες, δικέφαλους) και στην ταχύτητα και προτείνεται από τους προπονητές, σε έμπειρους αθλητές, 1 φορά την εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες για διάρκεια δύο μηνών.

Ως δρομέας ημιαντοχής (400m, 800m) κάνω αρκετές προπονήσεις με έλκηθρο που έχουν βελτιώσει σημαντικά την ταχυδύναμή μου.
Ενδεικτικά, αναφέρω μερικές προπονήσεις μου (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες έμπειρου προπονητή)

- 6x50m με έλκηθρο 10-14 κιλά
- 5x120m με έλκηθρο 7-10 κιλά
- 6x100m με έλκηθρο 7-10 κιλά
- 4x30m με έλκηθρο 14 κιλά και 3x50m χωρίς

Η ένταση στις πρώτες προπονήσεις, μπορεί να είναι χαμηλή (απλά το τραβάμε χωρίς να δίνουμε το 100%) και σταδιακά της επόμενες φορές αυξάνουμε.

Η βελτίωση που είχα είναι από 12.2sec στα 100m σε 11.8sec μέσα σε 3 μήνες (ηλικία 45 ετών).

Μετά από τέτοιες προπονήσεις βέβαια, σημαντική είναι η αποκατάσταση με πρωτεΐνη (προσωπικά χρησιμοποιώ την Complete 8 (Warriolab) με εκπληκτικά αποτελέσματα https://www.xtr.gr/el/complete-8-2270g-warriorlab.html)

Το έλκηθρο της X-FIT διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται. https://www.xtr.gr/el/power-sled.html

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ