Μπορώ να φάω ένα παγωτό μετά τη γυμναστική;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η επιστήμη απαντά!

Τώρα το καλοκαίρι, πολλοί που προσέχουν τη διατροφή τους και αθλούνται συστηματικά, συχνά πέφτουν στον πειρασμό να φάνε ένα παγωτό και συχνά... απενοχοποιούν αυτή (ή κάποια παρόμοια) γλυκιά αμαρτία, αφού πριν απολαύσουν ένα γλυκό έχουν κάνει γυμναστική ή έντονη σωματική άσκηση (π.χ. κολύμπι ή κάποιο σπορ στην παραλία). Όμως μια έρευνα έρχεται να μας πει πως αυτή η λογική είναι λανθασμένη.

Η πεποίθηση πως αφού έχεις κάψει πολλές θερμίδες με την άσκηση μπορείς μετά να απολαύσεις κάποιο γλυκό ή γενικά τροφές με πολλές θερμίδες χωρίς ενοχές και χωρίς να αγχώνεσαι για το σωματικό βάρος σου είναι λανθασμένη.

Συγκεκριμένα τα ευρήματα μια νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Health Behavior, και διαβάσαμε στο ygeiamou.gr, σίγουρα θα απογοητεύσουν όσους συνηθίζουν να καταναλώνουν άφοβα θερμίδες, εφησυχασμένοι από την προπόνηση που προηγήθηκε.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Brigham Young με επικεφαλής την καθηγήτρια Lori Spruance, υπολόγισαν την πρόσληψη θερμίδων από σνακ που έδιναν οι γονείς στα παιδιά μετά από αθλητικούς αγώνες και την συνέκριναν με την καύση θερμίδων κατά το παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν μαθητές που αγωνίστηκαν σε 189 παιχνίδια ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ και σόφτμπολ, παρακολουθώντας τόσο τη σωματική τους δραστηριότητα όσο και τα σνακ που κατανάλωσαν μετά τη διεξαγωγή των αγώνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, 80% των γονέων έφερναν παχυντικά σνακ και ποτά στα παιδιά τους, με τα αναψυκτικά να αποτελούν σχεδόν το 90% των ποτών. Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, υπολογίστηκε με μία κλίμακα βαθμολόγησης όπου το 1 αντιστοιχούσε με αδράνεια και το 5 με το τρέξιμο για κάθε 10 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μέση ενεργειακή κατανάλωση για τα παιδιά που ήταν 170 θερμίδες ανά παιχνίδι, ενώ η μέση θερμιδική πρόσληψη από σνακ μετά το παιχνίδι ήταν 213 θερμίδες. Εντυπωσιακή ήταν η ποσότητα σακχάρων που κατανάλωναν κατά μέσο όρο οι μαθητές μετά το παιχνίδι, η οποία ανερχόταν σε 26,4 γραμμάρια – ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τα παιδιά είναι μόλις 25 γραμμάρια – με τα αναψυκτικά να αποτελούν τους κατ’ εξοχήν ενόχους.

Σχετικά με την άσκηση, φάνηκε πως ανερχόταν κατά μέσο όρο σε μόλις 27 λεπτά ανά παιχνίδι, με τους παίκτες ποδοσφαίρου πιο ενεργούς σε σχέση με τους παίκτες σόφτμπολ. Η έρευνα έδειξε πως στα παιδιά, αρχίζοντας από την ηλικία των 5 ετών, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τα 60 λεπτά.

Τα παραπάνω ευρήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τους ειδικούς να συστήνουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, με κύριους αποδέκτες του μηνύματος τους γονείς που φροντίζουν για τη διατροφή τους. Ανάμεσα στις μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις και αλλαγές, οι γονείς θα μπορούσαν να επιλέξουν το νερό αντί αναψυκτικών, φρούτα, λαχανικά και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως και τα καρύδια.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η αποφυγή κατανάλωσης θερμιδογόνων τροφίμων και σνακ μετά την άσκηση συστήνεται όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες που συχνά έχουν ως δικαιολογία την προπόνηση που προηγήθηκε για να φάνε ένα γλυκό μετά!

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ