Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μήπως, στο πλαίσιο της αθλητικής διατροφής, το παρακάνεις με την πρωτεΐνη, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία σου;

Χωρίς αμφιβολία, η πρωτεΐνη, γενικά, σου κάνει καλό. Σου είναι απαραίτητη για να χτίσεις μύες, γερά οστά και γενικότερα για την υγεία σου. Κι ενώ είναι εφικτό το να λάβεις αρκετή πρωτεΐνη μέσω του φαγητού, καταναλώνοντας π.χ. κρέας, ψάρι, αβγά ή σόγια, πολλοί εμπλουτίζουν την αθλητική διατροφή τους με protein shakes ή μπάρες πρωτεΐνης. Μήπως, όμως, η πρωτεΐνη από ένα σημείο και μετά καθίσταται βλαβερή για τον οργανισμό σου; Η απάντηση είναι θετική, γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζεις πόση πραγματικά χρειάζεσαι.

Οι ανάγκες σου σε πρωτεΐνη
Σύμφωνα με μία προσέγγιση, ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει σε πρωτεΐνη το 10-35% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνει. Αυτό το εύρος, όμως, είναι μεγάλο. Γι' αυτό και είναι καλύτερο το να υπολογίσεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι ανάλογα με το βάρος σου. Το minimum της συνιστώμενης ποσότητας είναι τα 0,8 γραμμάρια ανά κιλό που ζυγίζεις. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι το να στοχεύεις ανάμεσα στα 1,2 και 1,6 γραμμάρια.

Το πού βρίσκονται οι ανάγκες σου σε αυτό το εύρος έχει να κάνει με τους στόχους που έχεις θέσει για τη σωματική σου ανάπτυξη και την ένταση των δραστηριοτήτων σου, καθώς η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Πόση πρωτεΐνη είναι πάρα πολλή πρωτεΐνη
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η maximum ποσότητα πρωτεΐνης που μπορείς να καταναλώνεις είναι τα 2 γραμμάρια ανά κιλό του σωματικού σου βάρους.

Τι συμβαίνει όταν υπερκαταναλώνεις πρωτεΐνη
Αν καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που συνιστάται για το βάρος σου, κινδυνεύεις να εμφανίσεις πέτρες στη χολή, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επίπονο.

Τα καλά νέα είναι ότι, σε αντίθεση με όσα έχεις ίσως ακούσει, η σχετικά πολλή πρωτεΐνη δεν πρόκειται να καταστρέψει ένα υγιές συκώτι. Αν όμως αντιμετωπίζεις ήδη κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σου, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα κακά νέα είναι ότι η υπερβολική πρωτεΐνη, όταν λαμβάνεται από επεξεργασμένα ή κόκκινα κρέατα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για συγκεκριμένα είδη καρκίνων.

Στα μάλλον 'light' αρνητικά αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης πρωτεΐνης συμπεριλαμβάνεται το ότι, αν οι θερμίδες που τη συνοδεύουν δεν καούν, θα αποθηκευτούν ως λίπος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τέλος, μια 'παράπλευρη απώλεια' που συχνά συνοδεύει την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης είναι η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς όσοι το παρακάνουν με την πρωτεΐνη, τείνουν να μειώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουν.

Ένας μέσος άντρας πρέπει να καταναλώνει περίπου 38 γραμμάρια φυτικών ινών για να απολαμβάνει καλή εντερική υγεία και για να μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως του Διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιοπαθειών.

Αν το παρακάνεις μία στο τόσο, δεν τίθεται θέμα

Οι αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης πρωτεΐνης εμφανίζονται κυρίως σε όσους λαμβάνουν ακραία μεγάλες ποσότητες επί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το να ξεφεύγεις μία στο τόσο, δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Κάτι τελευταίο: Αν η δίαιτά σου περιλαμβάνει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη σε ισορροπημένες αναλογίες σε κάθε σου γεύμα, λογικά δεν πρόκειται να έχεις ανάγκη από συμπληρώματα και protein shakes, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα λαμβάνεις όση πρωτεΐνη και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ