Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Τι είναι τα συμπληρώματα Νιτρικού Οξείδιου;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το νιτρικό οξείδιο (nitric oxide) είναι ένα αέριο που παράγει φυσικά το σώμα μας και βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα αργινίνης αυξάνουν το νιτρικό οξείδιο στο σώμα.

Τα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου είναι δημοφιλείς στο bodybuilding, καθώς έχουν σκοπό να επεκτείνουν το αποτέλεσμα της θρεπτικής παροχής του νιτρικού οξειδίου.

Αγγειοδιασταλτικά

Το σώμα παράγει νιτρικό οξείδιο από το αμινοξύ L-αργινίνη. Το νιτρικό οξείδιο προκαλεί την αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας. Η αγγειοδιαστολή χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία στο λείο μυϊκό ιστό και μειώνει την αρτηριακή πίεση στις φλέβες και στις αρτηριακές διόδους. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η L-αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων που παρουσιάζουν προβλήματα με την αγγειοδιαστολή, όπως πόνο στο στήθος, αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσο, στυτική δυσλειτουργία και καρδιακή ανεπάρκεια.

Αργινίνη Αλφα-κετογλουταρικού

Τα περισσότερα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου περιέχουν ένα παράγωγο της L-αργινίνης που ονομάζεται αργινίνη άλφα-κετογλουταρικού (Alphaketoglutarate). Η επίδραση του νιτρικού οξειδίου διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το σώμα σας παράγει το αέριο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nutriline, το άλφα-κετογλουταρικό παρέχει ένα παρατεταμένο μηχανισμό αποδέσμευσης για την Αργινίνη, ο οποίος μπορεί να επεκτείνει τα αποτελέσματα του νιτρικού οξειδίου πέρα από τη φυσιολογική κυτταρική παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος

Η Αμερικάνικη Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζει ότι αργινίνη μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στην άσκηση και τη ροή του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς. Οι bodybuilders και άλλοι αθλητές αντιμετωπίζουν αποτυχία στη μυϊκή σύσπαση καθώς και μυϊκή κόπωση που οφείλεται στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο μυϊκός ιστός παράγει περισσότερο γαλακτικό οξύ. Το σώμα σας καθαρίζει το γαλακτικό οξύ με το νιτρικό οξείδιο. Σύμφωνα με το Huntington College of Health Sciences Literature Education Series on Dietary Supplements, ο μεταβολισμός του νιτρικού οξειδίου αυξάνει την αφαίρεση του γαλακτικού οξέος. Το νιτρικό οξείδιο μπορεί να ενισχύσει την αντοχή σας, αυξάνοντας την ικανότητα του σώματός σας να αφαιρέσει το γαλακτικό οξύ.

Επιτάχυνση αποκατάστασης

Η άσκηση βλάπτει τους ιστούς στο σώμα σας. Η κόπωση μετά την άσκηση παρουσιάζεται επειδή το σώμα σας χρειάζεται χρόνο ώστε να ανακάμψει από τη ζημιά που προκαλείται κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Το σώμα σας μπορεί να ανακάμψει μόνο με θρεπτικά συστατικά τα οποία λαμβάνονται από τη διατροφή σας. Το σώμα σας συνεχίζει να βρίσκεται σε μυϊκό καταβολισμό μέχρι να καταναλώσετε τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αποκατάσταση των μυών μετά από την προπόνηση. Τα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου μπορούν να προωθήσουν την ταχύτερη μυϊκή ανάκαμψη, καθώς βελτιώνουν τη ροή του αίματος και διεγείρουν περισσότερη παροχή θρεπτικών ουσιών στους κατεστραμμένους μυϊκούς ιστούς.

Μεταβολισμός της γλυκόζης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bodybuilding, μια μελέτη στο «American Journal of Endocrinology and Metabolism», διαπίστωσε ότι το νιτρικό οξείδιο ενίσχυσε το ποσοστό της κυτταρικής πρόσληψης γλυκόζης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια και αποθηκεύει περίσσεια γλυκόζης στο λιπώδη ιστό. Τα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας ώστε να καίει περισσότερο λίπος για ενέργεια και να αυξάνετε η διαθέσιμη ενέργεια σας, ενισχύοντας την κυτταρική πρόσληψη γλυκόζης.

Παρενέργειες

Τα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου έχουν αποδειχθεί να προκαλούν κάποιες παρενέργειες, γι αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου είναι ασφαλές για σας. Αυτές οι παρενέργειες σχετίζονται με την L-αργινίνη και μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη αλλεργική ασθματική αντίδραση και υπόταση, ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, και θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία επούλωσης μετά από μια χειρουργική επέμβαση, λόγω της διανομής της ροής του αίματος.

Αλληλεπιδράσεις

Αυτά τα συμπληρώματα αλληλεπιδρούν αρνητικά με νιτρικά και με φάρμακα της πίεσης, και μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν πεπτικές ενοχλήσεις, διάρροια, φούσκωμα, ναυτία, πόνο στη μέση και αλλαγές στο σάκχαρο στο αίμα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη χρήση, ειδικά αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να χρησιμοποιείτε την κρεατίνη αποτελεσματικά
  • Τα 10 κορυφαία συμπληρώματα του Bodybuilding
  • Ποια είναι τα ασφαλέστερα συμπληρώματα τεστοστερόνης;
  • Πρωτεΐνη και αύξηση μυϊκού όγκου Written by Ειρήνη Παυλάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • Κατανοώντας τα προ-προπονητικά συμπληρώματα
  • Συμπληρώματα για αρχάριους bodybuilders
loading...